10 kysymystä: Mirjami Mäkelä

Mirjami Mäkelä loi Varjakkaan Talvisen Taidepolun, koska hän halusi tarjota kaikille mahdollisuuden tehdä taidetta matalalla kynnyksellä. Taidepolku on kierrettävissä 28. maaliskuuta saakka.

Teksti: Sallamaari Paavola
Kuvat: Suvi Maaria

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Mirjami Mäkelä ja teen taidetta – paljon ja päivittäin. Se on jokin sisäinen palo, joka saa kädet virkkaamaan, naulaamaan tai kirjoittamaan. Teen taidetta eri materiaaleista ja eri tyylein, enkä ole erikoistunut vain yhteen ilmaisumuotoon. Tänä talvena olen tehnyt paljon lumiveistoksia ja heijastintaidetta. Nyt odotan innolla kevään tuloa: kun lumi sulaa ja pimeys väistyy, tulee tehtyä erilaisia taideteoksia luonnossa.”

2. Varjakasta löytyvä Talvinen Taidepolku on kehittelemäsi osallistava taidekokemus, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa viime kesänä. Kuinka idea taidepolusta syntyi?

”Halusin tarjota ihmisille mahdollisuuden tehdä taidetta matalalla kynnyksellä sekä auttaa heitä huomaamaan, miten monin eri tavoin taidetta voi tehdä. Metsässä kulkeva taidepolku on erilainen ympäristö sellaisen taiteen tekemiseen, jossa käytetään vain luonnon materiaaleja. Tällaiseen taiteeseen kuuluu katoavaisuus: teos jää metsään ja pyyhkiytyy itsestään pois. Luontotaide on ilmaista, kaikille saatavilla, eikä se tuo lisää roskaa maailmaan. Minun on vaikea lähteä lenkille, jos se on vain lenkkeilyä. Polulla oleva taide onkin myös houkutin nousta sohvalta ja käydä katsomassa jotain, ja siinä sivussa tehdä päivän kävelylenkki.”

3. Mitä Talviselle Taidepolulle suuntaava voi kierrokselta odottaa ja mitä kierrokselle kannattaa ottaa mukaan?

”Kierrokselta voi odottaa paljon taideteoksia, joita on aseteltu polun varteen. Taidepisteiden teemat ovat vaihtelevia ja siellä pääsee oppimaan, runoilemaan sekä taiteilemaan. Kierrokselle kannattaa ottaa mukaan ylimääräinen kaulahuivi, jonka voi jättää Palelevat Puut -taidepisteelle. Sinne muodostuu yhteisöllinen huivimetsä. Lumenveistoa varten voi ottaa kotoaan välineen, jota haluaisi kokeilla, kuten saha tai suomustin. Varjakan uimarannalla on Taivaani Tähdet -taidepiste, jonne kannattaa tulla kirkkaan tähtitaivaan aikaan opettelemaan tähtikuvioita.”

4. Millaisia ajatuksia toivot Talvisen Taidepolun herättävän?

”Toivon, että polulla kävijät saavat taideteoksista ja -pisteiltä paljon ideoita, joita he voivat itse toteuttaa kotona. Haluan porukan ajattelevan, että ”minäkin voin tehdä tuon!” Taidepolku voi herättää ajatuksia myös siitä, mitä tarvikkeita taiteen tekoon tarvitsee: ei välttämättä mitään muuta kuin luonnon materiaaleja sekä hetken aikaa. Polun varrelle on tehty myös penkkejä, joilla voi levähtää ja pohtia. Siellä vasta nouseekin esiin hyviä ajatuksia!”

5. Olet koulutukseltasi elokuva- ja tv-alan medianomi. Kuinka päädyit taiteen pariin?

”Muutin Tampereelta Ouluun viimeisenä opiskeluvuotenani. Oulussa taide ja kulttuuri löysivät minut nopeammin kuin elokuva- ja tv-alan työt. Muutos ei sinällään ole ihme, koska taide on ollut osa elämääni aina. Monta vuotta olen sanonut, että haluan olla apurahataiteilija. Mielelläni tekisin laajasti kulttuurialan töitä tapahtumista elokuviin, sisällöntuotantoon, taidenäyttelyihin ja työpajoihin.”

”Katutaide herättää havainnoimaan ympäristöä ja ihmettelemään”, Mäkelä pohtii.

6. Facebook-sivullasi kerrot katutaiteen olevan intohimosi, vaikka se löytyisi metsäpolulta. Mikä katutaiteessa kiehtoo?

”Katutaiteessa arvostan yllätyksellisyyttä, oman tilan haltuun ottamista sekä mitä ihmettä -reaktiota ihmisissä. Katutaide herättää havainnoimaan ympäristöä ja ihmettelemään. Mielestäni ihmettely on luontainen masennuslääke, joka vie edes hetkeksi pois omista ajatuksista ja antaa tilaa jollekin muulle, jopa inspiraatiolle. Katutaide on kansalaisen tapa vaikuttaa ympäristöönsä. Teen pääosin neulegraffiteja, joita uskaltaa kiinnittää melkein minne vaan, sillä ne saa helposti pois.”

7. Mitä suunnittelet seuraavaksi?

”Ensi kesänä olisi hienoa jatkaa taiteen ja kulttuurin tekoa Varjakassa. Polulle voisi kirjoittaa tarinan, jonka voi kuunnella kuulokkeista samalla kun lenkkeilee. Varjakassa on paljon historiaa ja sitä olisi mielenkiintoista nostaa esiin tarinoiden kautta. Olen myös alkanut pohtimaan, voisiko Taidepolkua tarjota muihinkin kuntiin ja paikkoihin. Seuraavaksi on vuorossa apurahahakemusten kirjoittamista.”

8. Jos sinua pyydettäisiin tekemään taideteos Oulusta, millainen se olisi?

”Uutena oululaisena minuun on tehnyt vaikutuksen meren läheisyys, joka olisi vahva teema taideteoksessa. Virkkaisin värikkäitä kaloja, jotka hyppivät ylös merestä. Meren tyrskyt muotoilisin Oulun rannoilta löytyvästä ajopuusta ja kietoisin kenties siniseen naruun. Kesällä parasta puuhaa on etsiä aarteita rannalta. Taideteos olisi erittäin värikäs, niin kuin on oululaiset ihmiset, paikat ja vuodenajat. Monipuolisuutta täytyy olla!”

9. Mikä paikka Oulussa on mielestäsi esittelemisen arvoinen ja miksi?

”Tietenkin Varjakka! Täällä on historiaa, merta, vanha kapulalossi Varjakan saareen sekä mystinen metsä täynnä kivijalkoja ja bunkkereita. Pienelle alueelle mahtuu paljon löydettävää, kun poikkeaa polulta syvemmälle metsään. Lempipaikkani on sammaleinen kuusimetsä, jossa käyn välillä makoilemassa. Varjakan männyllä on yhteisöllinen puutarha sekä lisätty todellisuus-galleria. Tekemistä on luonnon keskellä ympäri vuoden.”

10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?

”Ajatuksillasi on huima voima, jota kukaan muu ei sinulta voi eikä saa viedä pois!”

Warjakan Talvinen Taidepolku on auki 28.3.2021 saakka osoitteessa Varjakantie 223, 90470 Varjakka.

Sallamaari Paavola

Sallamaari Paavola

Sallamaari on Kaupunnin toimittaja, joka nauttii hyvistä tarinoista, kulttuuririennoista ja pohjoisen yöttömistä öistä.
Sallamaari Paavola

Sallamaari Paavola

Sallamaari on Kaupunnin toimittaja, joka nauttii hyvistä tarinoista, kulttuuririennoista ja pohjoisen yöttömistä öistä.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu