10 kysymystä: Sami Aleksi Keinänen

Sami Aleksi Keinänen on kotimaista indiemusiikin kenttää seuraavalle yleisölle tuttu kasvo paitsi monista yhtyeistä, myös Sumuposauttaja-artistinimellä julkaisemastaan elektronisesta musiikista. Toukokuussa uuden albumin julkaissut Sumuposauttaja nähdään Oulussa 14.8. Pikisaaren Urbaanissa kyläjuhlassa.

Teksti: Katariina Sarja
Kuvat: Sakari Piippo

1. Kuka olet ja mitä teet?

Sami Aleksi Keinänen, soittaja, esiintyjä ja musiikintekijä. Teen elektronista musaa Sumuposauttaja-nimellä.”

2. Kutsut tuotantoasi heart beat -musiikiksi. Miten kuvailisit musiikkiasi henkilölle, jolle Sumuposauttaja on vielä tuntematon nimi?

”Heart beat on itse keksimäni genre, joka on kyllä aika vanha juttu jo. Mutta kai se edelleen pitää paikkansa. Heart beat -nimitys tulee siitä, että tekemäni musiikki on henkilökohtaista (heart) eli herkkää ja rytmikästä (beat) eli tanssittavaa tai muulla tavalla ”hypnoottista”.

Musiikkini keskiössä ovat luupit, eli toisteiset rytmit ja taustat, joiden päälle kehittelen melodioita syntetisaattorilla ja laulamalla. Tuo heart beat -nimitys on peräisin ajalta, jolloin Sumuposauttaja oli vielä suurimmaksi osaksi instrumentaalia musiikkia. Laulamisen myötä olen kai siirtynyt lähemmäksi pop-musiikkia.”

3. Fonal Records julkaisi uusimman SP2ALBUM -albumisi toukokuussa. Millainen prosessi levyn työstäminen oli?

”Prosessi oli hyvin samankaltainen kuin aiemmillakin julkaisuillani. Kokosin ja harjoittelin tallentamistani demoista sopivan oloisen kokonaisuuden, jonka sitten äänitimme Pekka Tuomen kanssa livenä hänen kotistudiossaan.

Jokainen biisi perustuu tietylle luupille (sisältäen rytmit, sointukulun & melodiat), joka joko soi alusta loppuun sellaisenaan, tai sitten kerrostuu pala palalta kappaleen edetessä. Laulut äänitettiin erikseen taustojen päälle. Myös joitain melodioita ja synakuvioita lisättiin tai tuplattiin päällekkäisäänitysvaiheessa, mutta levyn perusrunko on pyritty toteuttamaan mahdollisimman pitkälle livenä. Pekka äänitti, miksasi ja masteroi SP2ALBUMin, sekä soitti yhteen biisiin saksofonin. Voidaan siis sanoa, että nämä kaksi viimeisintä Sumuposauttaja-albumia (SP1ALBUM julkaistiin 2018) ovat minun ja Pekan yhteisiä ponnistuksia.

Julkaisukuvioissa mukana oli Ultraääni -pienlevy-yhtiön perustaja Arsi Keva, joka on tukenut minua ja musiikkiani aina. Arsi on ollut mukana julkaisemassa jo kolmea aiempaakin SP-äänitettä. Mukana oli myös Fonalin Sami Sänpäkkilä, jonka julkaisutoimintaa olen ihaillut jo 2000-luvun alusta saakka. Oli kunnia-asia saada Fonal Records julkaisemaan oma äänitteeni.”

4. Miten päädyit musiikin pariin?

”Lapsuudenkodissani on kuunneltu aina paljon musiikkia, joten olen altistunut sille jo varhain. Jostain syystä minua rupesi kiinnostamaan rumpujen soitto ihan pienenä ja minulle hankittiinkin eka rumpusetti jo 4-vuotiaana. Lisäksi inspiroiduin penskana levyjen kansista, ja kehittelin mielikuvitusbändejä, joille keksin biisien nimiä. Viihdyin myös peilin edessä tennismailakitaran kanssa.

Ryhdyin äänittelemään c-kasettimankalla jotain omia biisejä ja covereita ala-asteiässä ja musta tuntuukin, että tämä mun nykymeno on vaan jatkumoa sille toiminnalle. Musiikki on vaan aina kiinnostanut tosi paljon, ja myös sellainen bänditoiminnasta ja muusta vastaavasta värkkäilystä haaveilu on ollut luontevaa niin kauan kuin muistan. Olen ollut onnekas, kun perheessä tätä musaintoilua on katsottu hyvällä ja siihen on kannustettu.”

”Ihmisillä on tarve luoda, reflektoida, kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa, enkä usko että tämä tarve tulee koskaan loppumaan.”

5. Millainen luova prosessisi on?

”Menen treenikselle ja alan soittamaan. Käytän Yamahan PSR-sarjan syntikoita ja luupperia. PSR-Yamahoissa on melko sopivasti hyviä ja ei-niin-hyviä saundeja. Siitä sitten syntyy jotain, mikä tuntuu kiinnostavalta tai sitten ei. Jos tulee jotain erityisen kiinnostavaa matskua, niin nauhoitan sen talteen. Suosin pitkään c-kasetteja soiton tallentamiseen, mutta nykyään käytän älypuhelinta tai muuta taskuun mahtuvaa digitaalista tallenninta. Teen luupin tai taustan yleensä ensin, sitten hyräilen tai soitan siihen päälle melodiaa. Olen melko herkkä sille, mikä tuntuu oikealta ja mikä ei.

Sanoja en ole vielä tähän mennessä paljoa kirjoittanut. Siksi laulujeni kieli on osin kuviteltua englantia tai muuten vähän outoa. Sanojen rytmitys ja tavutus on ollut tärkeämpää kuin jokin heti ymmärrettävä sisältö. Mutta kyllä minulla monesti on erityinen ajatus tai fiilis mielessä kun alan laulamaan. Tekee mieli tehdä sellaista musiikkia, jota jaksan itse kuunnella.”

6. Mikä inspiroi sinua?

”Hyvä musa ja taide ylipäätään. Ja tyypit jotka tekevät edellä mainittuja. Sumuposauttaja-musiikkia on inspiroinut ehkä eniten ITE-taide, katusoittajat ja ranskalainen diskohouse.”

7. Esiinnyt 14.8. Oulun Pikisaaressa Urbaani Kyläjuhla -tapahtumassa. Millaisin fiiliksin odotat keikkaa, ja mitä yleisö voi odottaa Sumuposauttajalta?

”Odotan kovasti, onhan Oulu kotikaupunkini ja siellä on ollut aina kiva soittaa. Yleisö voi odottaa ainakin joitain SP2-levyn biisejä, sikäli mikäli ne ovat tuttuja. Setti varmaankin koostuu parista melko tanssitempoisesta rallista, yhdestä iisimmästä sekä yhdestä hiturista.”

8. Vaikutat rumpalina useassa vaihtoehtoyhtyeessä kuten Litku Klemetti, MÄSÄ, Jari Raaste ja Someron Vesimies. Millaisena näet kotimaisen underground-kulttuurin tilan juuri nyt?

”Ihmiset tekevät hienoja juttuja paljon. Nyt ja aina. Underground-hommissa ihailtavaa on juuri se, että sisältöä tuotetaan palavalla innolla olosuhteista riippumatta, vaikka välillä tuntuukin, että olosuhteet voisivat olla paremmat tai miellyttävämmät esimerkiksi työskentelytilojen suhteen.

Ihmisillä on tarve luoda, reflektoida, kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa, enkä usko että tämä tarve tulee koskaan loppumaan.”

9. Olet kotoisin Oulusta, eli kaupunki on sinulle tuttu. Mikä on lempipaikkasi Oulussa?

”Vanhempani asuvat edelleen Oulussa, joten käyn kaupungissa säännöllisesti, vaikkakin pidemmät oleskelut ovat harvinaisia. Käyn yleensä aina samoissa, tutuissa paikoissa – pakko käydä tarkastamassa ainakin Pikisaari, Hietasaari, Nallikari ja Snooker. Porukat asuu Karjasillalla, joten tykkään kävellä siellä sekä lähi-asuinalueilla Höyhtyällä, Mäntylässä ja Nokelassa.”

10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?

”Muista käydä suihkussa!”

Seuraa Sumuposauttajaa somessa @sumuposauttaja

 SP2ALBUM Spotifyssä: https://open.spotify.com/album/2GSMpNCLUpHdKk58vIzu36?si=9m2Sbq-nT_aR66LAGoRuhw&utm_source=copy-link&dl_branch=1

 Sumuposauttaja Soundcloudissa: https://soundcloud.com/sumuposauttaja

 Sumuposauttaja – Out from u -musiikkivideo: https://www.youtube.com/watch?v=VbY5Pqnjmdo

 

Sumuposauttaja esiintyy Urbaanissa kyläjuhlassa Oulun Pikisaaressa lauantaina 14.8.2021 Sumuposauttaja -sooloprojektillaan.

Kyläjuhla on pääsymaksuton ja kaikille avoin kulttuurifestivaali, joka valtaa villatehtaiden miljöön yhden päivän ajaksi. Urbaanin kyläjuhlan toteuttaa Oulu Urban Culture ry yhteistyössä Oulun kaupungin ja Kaupunnimedian kanssa. Tapahtumaa tukee myös Musiikin edistämissäätiö. Kyläjuhla on osa Oulussa järjestettävien valtakunnallisten kotiseutupäivien ohjelmistoa.

Katariina Sarja

Katariina Sarja

Ikuinen kirjallisuudenopiskelija ja tapahtumatuottaja Katariina tuottaa runolehteä, tekee teatteria ja ennen kaikkea kirjoittaa.
Katariina Sarja

Katariina Sarja

Ikuinen kirjallisuudenopiskelija ja tapahtumatuottaja Katariina tuottaa runolehteä, tekee teatteria ja ennen kaikkea kirjoittaa.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu