Snooker Time – kaiken kansan kapakka jo 30 vuotta

30 vuotta paikallisia palvellut Snooker Time on Oulun baarikulttuurin pitkäaikaisimpia edustajia. Vuosikymmenten historia pitää sisällään niin hyviä kuin vaikeampiakin aikoja.

Teksti: Eija Eskola
Kuvat: Aliisa Uusitalo

Hämyinen valo lankeaa alakerran biljardipöytään pallojen vilistäessä sen pinnalla. Naurunremakka kaikuu darts-taulun liepeiltä bändijulisteiden värittämille seinille. Paikka on Snooker Time, eikä se oululaisten keskuudessa paljon esittelyjä kaipaa.

Snooker Time on tullut tunnetuksi rennon ilmapiirin lisäksi sen monenkirjavista tapahtumista. Milloin baarissa on vietetty sarjakuvaklubi-iltaa, milloin erilaisia pubi- ja viihdekisoja, lehtien ja levyjen julkkareita, sanataide-iltoja, livemusiikki-iltoja, joulun alla perinteisiä ysipallon kinkkukisoja ja joskus aikoinaan myös Oulun Kickboxing Teamin punnitustapahtumia.

Asemakadun legendaarinen kapakka on aikojen saatossa noussut omaksi ilmiökseen oululaisten keskuudessa – useat oululaiset pitävät Snooker Timea kuin omana olohuoneenaan. Vuoden 1990 tammikuussa, eli reilut 30 vuotta sitten, yritys aloitti toimintansa ensimmäisenä osoitteenaan Kansankatu.

Nykyinen omistaja Markku Hyvärinen kertoo, että Snooker Time sai lähtölaukauksensa vuonna 1989, kun opiskelijaryhmä pohti, miten he voisivat rahoittaa opiskelunsa. Yrityksen omistaja on vaihtunut vain kerran historiansa aikana, mutta osoite hieman useammin.

Kansankadulta Snooker Timen matka vei vuonna 1995 Kirkkokadulle, sitten viiden vuoden jälkeen Kauppurienkadulle ja lopulta vuonna 2013 yritys muutti nykyiselle paikalleen Asemakadulle.

Yrittäjyys on muutakin kuin elinkeino

Hyvärinen aloitti Snooker Timen yrittäjänä vuonna 1997.

”Olen ollut koko ikäni yrittäjä, koska koulunpenkki ei kiinnostanut aikoinaan. Koskaan en ole juuri haaveillut mistään, sillä mottoni on, että eletään päivä kerrallaan. Elämä, niin kuin yrittäjyyskin, on suora lähetys: tapahtunutta ei saa tapahtumattomaksi”, Hyvärinen pohtii.

30 vuoden aikana yritys on selvinnyt sekä vuosien 2007 että 2017 taantumista, jotka Hyvärinen mainitsee haastavimmiksi ajoiksi koko yrityksen historiassa. Nykyhetken lisäksi siis, sillä kuten monet muu ravintola-alan toimijat, ei Snooker Timekaan ole tänä pandemia-aikana parhaimmassa vedossaan.

Hyvärinen ei kuitenkaan vähällä luovuta, sillä Snooker merkitsee hänelle muutakin, kuin yrittäjyyttä ja elinkeinoa.

”Snooker Timen omistajuus on antanut minulle harmaita hiuksia sekä leivän päälle muutakin kuin kielen. Se pitää minut liikkeessä, sillä haasteet antaa lisäenergiaa. Snooker on minulle kunnia asia, että pystymme tarjoamaan asiakkaille ja henkilökunnalle rennon ja rehdin paikan”, Hyvärinen kertoo ja tähdentää henkilökunnan tärkeyttä.

”Ilman heitä ei ole liiketoimintaakaan”, yrittäjä kiteyttää.

”Parasta Snookerissa on etenkin mukava työporukka ja asiakkaat. Asiakaskunnassa on paljon muusikoita ja taiteilijoita, mikä luo hyvää fiilistä paikkaan”, kertoo baarimikko Samppa Kinnunen.

Asiakkaat tekevät yrityksen

Rehellisyys ja avoimuus ovatkin asioita, joita Hyvärinen haluaa korostaa kaikille yrittäjyyttä harkitseville.

”Tärkeintä on pitää selkäranka suorana ja avoin mieli, niin hyvinä kuin huonoina aikoina. On valitettavaa, että Suomessa yrittäjää pidetään todellakin yrittäjänä. Silloin, kun menee hyvin riittää olalle taputtelijoita. Mutta sitten, kun toiminta ei sujukaan, niin kyllä yrittäjä on yksinäinen”, Hyvärinen kuvailee.

Baarin pitäminen on joka tapauksessa ollut hänelle mukavaa touhua: uusiin ihmisiin ja ajatuksiin törmääminen ovat yksi sen parhaista puolista. Vaikka yrittäjä näkeekin tällä hetkellä tulevaisuuden varsin haastavana, ei se kuitenkaan näyttäydy aivan mahdottomana. Hän aikoo edelleen elää päivän kerrallaan.

Eniten Hyvärinen kaipaa kukoistavaa 1990-lukua, jolloin Oulua pidettiin lähes teknologian pääkaupunkina silloisten suurten yritysten, kuten Nokian ja CCC:n ansiosta. Menestyksen vaikutukset näkyivät silloin myös ravintola-alalla.

”Jokainen, joka silloin liikkui ravintoloissa muistaa ne hyvät ajat”, Hyvärinen muistelee.

Yrittäjä kertoo, että Snooker Time on aina pyrkinyt olemaan kaiken kansan kuppila ja tunteekin kiitollisuutta kaikista menneistä vuosista ja asiakkaistaan. Erityisen lämpimästi hän muistelee vuoden 2013 tuolimarssia, jolloin asiakkaat itse kantoivat Snooker Timen muuttopäivänä tuolit nykyiselle paikalleen Asemakadulle.

”Mielestäni asiakkaat tekevät ravintolasta laadukkaan, eivätkä kullatut kalusteet”, Hyvärinen tiivistää.

Snooker Timessa järjestetään Kaupunniklubi goes Vaara -tapahtuma 1. lokakuuta klo 18 alkaen. Tuolloin Snookerissa nautitaan paikallisesta runoudesta ja sanataiteesta.

Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivuilla.

Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.
Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu