KULTTUURI

Ilmiöitä, ajatuksia ja arvioita suoraan aallonharjalta.

ARTIKKELIT

Ilmiö

Yhdistykset alakulttuurin ytimessä

Oululaiset yhdistykset Paskakaupunni ja Tilaa kulttuurille syntyivät aikoinaan tarpeesta kehittää kaupungin kulttuurikenttää. Paskakaupunni järjestää ruohonjuuritason tapahtumia ja Tilaa kulttuurille nimensä mukaisesti tarjoaa tiloja kaikenlaiselle kulttuuritoiminnalle. Perjantaina 17.6. järjestettävä Kaupunniklubi goes Välivainio -tapahtuma järjestetään Tukikohdalla yhdessä Paskakaupunnin kanssa.

Oulu tutuksi

Vehreä Välivainio tarjoaa tuulahduksen historiaa

Kaksi kilometriä Oulun keskustasta sijaitseva, noin 2800 asukkaan Välivainio on rauhallinen asuinalue, jota pilkuttavat useat vanhat omakotitalot. Tämä Puolivälinkankaan suuralueeseen kuuluva idyllinen kaupunginosa sijaitsee Tuiran pohjoispuolella rajoittuen Nelostien, Kemintien ja Tornioon vievän rautatien väliin.

Oulu tutuksi

Vedenpaisumuksen synnyttämä Toppila

Toppila on Koskelan suuralueeseen kuuluva kaupunginosa Oulussa. Se rajautuu idässä Alppilaan ja Koskelaan, Pohjoisessa Taskilaan, etelässä Tuiraan sekä lännessä Toppilansaareen. Nimensä Toppila on saanut siellä sijainneesta Toppilan tilasta.

Ilmiö

Fingersoft luottaa Oulun omaperäiseen kaupunkikulttuuriin

Oululainen pelialan yritys Fingersoft täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Yritys haluaa olla tukemassa oululaista kulttuuria, sillä nykypäivän osaajia houkuttaa työn lisäksi monipuoliset vapaa-ajanviettomahdollisuudet. Yrityksessä tiedetään, että mielekäs arki tukee hyvinvointia elämän jokaisella osa-alueella.

Ilmiö

Sankaritarinoita

Vapaaehtoistyön tekeminen ei vaadi paljoa, mutta antaa sitäkin enemmän. Pelastakaa Lapset ry etsii jatkuvasti uusia aikuisia lasten parissa tehtävään työhön. Varsinkin miehistä on pulaa.

Ilmiö

Aapo Heikkilän vaiherikas elämä johdatti Ouluun

Aapo Heikkilä oli Oulun yliopistossa 1960-luvulta 1990-luvulle vaikuttanut dosentti, ja itse keksimänsä ”tieteenalan” ortotopologian perustaja. Hänestä tehdyn näytelmän voi nähdä vielä tällä viikolla Oulun yliopistossa.

Oulu tutuksi

Historiaa huokuva Myllytulli

Myllytulli on keskustan suuralueeseen kuuluva kaupunginosa Oulussa. Se sijaitsee ruutukaavakeskustan pohjoispuolella ja rajautuu etelässä Pokkisen ja Vaaran kaupunginosiin, idässä Intiöön ja pohjoisessa Oulujokeen. Nimensä Myllytulli on saanut siellä sijainneesta tullikamarista.

Ulukona

Tuba on oululaisten oma huone

Myllytullissa, Ainolan puiston syleilyssä, sijaitsee kolmen ravintolan keskittymä, jota kutsutaan Ravintolakortteliksi. Historiaa tirisevän Rauhalan lisäksi Ravintolakortteliin kuuluvat myös uusin tulokas Voimala 1889 sekä ensi vuonna 10-vuotissynttäreitään juhliva, eko- ja kierrätyshenkinen kulttuuriravintola Tuba.

Oulu tutuksi

Pikisaari – elävä muistomerkki merenkulkijoiden Oulusta

Pikisaaren historia ulottuu Oulun kaupungin perustamisen aikoihin eli 1600-luvulle. Nykyisin Pikisaari on yksi Oulun parhaiten säilyneitä puutaloalueita. Saaressa toimii myös varsin merkittävä ja aktiivinen taiteilija- ja käsityöläisyhteisö.

Tapahtumat

Frozen People: kuvareportaasi

Ensimmäistä kertaa järjestetty elektronisen musiikin sekä arktisen taiteen festivaali Frozen People keräsi Nallikarin jäälle ilahduttavan määrän ihmisiä. Aurinkoinen sää suosi ja lämmitti monen ikäisiä kävijöitä. Miltä tunnelma näytti paikan päällä?

Kaupunnin ääni

Frozen People on oululainen kulttuuritapahtuma parhaimmillaan

Pysähdy hetkeksi miettimään kuvaa festivaalihenkilökunnasta vetämässä perässään valokalustoa pulkalla toppatamineissa meren jäällä. Kohtaus ei ole tapahtumajärjestäjän kesän festaria edeltävä absurdi stressiuni, vaan totta Oulussa vuonna 2022, kirjoittaa Katariina Sarja kolumnissaan.

Close Menu