10 kysymystä: Satu Sipola

Satu Sipolan ura Nokian puhelinten parissa päättyi pari vuotta sitten, kun yhtiön matkapuhelintoiminnot ostanut Microsoft päätti lakkauttaa Oulun yksikkönsä. Nyt Sipola kehittää puettavaa teknologiaa Amsterdamissa.

Teksti ja kuva Anu Haapala

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Nimeni on Satu Sipola, ja työskentelen Amsterdamissa TomTomin urheilupuolen tuotepäällikkönä. Työhöni kuuluu urheilukellojen ja niihin liittyvien sovellusten suunnittelua.”

2. Miten päädyit nykyiseen tehtävääsi?

”TomTomilta otettiin minuun yhteyttä LinkedInin kautta pari vuotta sitten. Oulussa olin ollut töissä Polar Electrolla ja Nokialla. Olin tottunut työskentelemään isoissa, kansainvälisissä kuluttajaelektroniikan yrityksissä.

Sen jälkeen, kun Nokian puhelimet ostanut Microsoft lakkautti Oulun yksikkönsä, Ouluun tuli paljon pieniä yrityksiä. Minäkin päädyin töihin yhteen sellaiseen, italialaiseen WearIT:iin. Siellä kehiteltiin myös urheilukelloa.

WearIT oli erittäin mielenkiintoinen työpaikka, mutta kasvuyritykseen liittyi omat riskinsä. TomTom oli mielenkiintoinen ja vakavarainen yhtiö, jossa ajattelin pääseväni vastuulliseen tehtävään. Sen vuoksi uskalsin lähteä maasta toiseen.”

3. Teknologia on tullut entistä enemmän mukaan esimerkiksi urheiluharrastuksiin. Miksi lenkkeilijä tarvitsee ranteeseensa urheilukellon?

”Urheilukello motivoi lajista riippumatta liikkumaan enemmän ja pitämään itsensä aktiivisena. Se auttaa tavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. Jos haluaa tosissaan treenata juoksua, sykepohjainen harjoittelu ja ajanotto auttavat paljon.

Käytän urheilukelloa itsekin. Kuntosalilla laitan kellosta harjoitustallennuksen päälle.

Myöhemmin näen puhelinsovelluksesta sykekäyrät ja kalorinkulutukset. Se on mielenkiintoista seurattavaa.

Olen myös intohimoinen golfari, ja golfatessa käytän kelloa etenkin etäisyyksien hahmottamiseen. On tärkeää tietää seuraavan lyönnin pituus, jotta voi valita oikeanlaisen mailan. Silmämääräisesti arvioidessa virheet ovat aika suuria.”

4. Työnantajasi palkkalistoilla on tuhansia ihmisiä, ja se myy tuotteitaan yli 40 maahan. Mitä hyötyä oululaisuudestasi on, kun työskentelet kansainvälisten firman johtotehtävissä? Onko siitä jotain haittaa?

”Miellän oululaisuuden suoraselkäisyydeksi, ystävällisyydeksi ja rentoudeksi. Sellaisella asenteella pärjää hyvin kansainvälisissä yrityksissä.

Ystävällisyys ja rentous ovat asioita, jotka Hollannissa koetaan tärkeiksi. Asiat pitää ottaa tietyllä tavalla lunkisti – niin kuin Oulussa mielestäni keskimäärin otetaankin. Täällä ne eivät välttämättä mene eteenpäin yhtä tehokkaasti kuin Suomessa.

Suorapuheisuus voi tosin olla haitaksi. Hollantilaiset ovat suorapuheisia, mutta he loukkaantuvat silti herkästi, jos heille puhutaan liian suoraan. Suomessa ja Oulussa olen tottunut siihen, ettei työtehtäviä ja työasioita oteta kovin henkilökohtaisesti. Täällä kaikki ovat töissä omalla persoonallaan ja läsnä todella tunteella. Jos haluaa vaikkapa esittää jonkin parannusehdotuksen, kannattaa ensin kehua. Sitten voi varovasti ehdottaa jotain uutta.”

5. Työskentelit pitkään Nokialla. Mikä on tärkein oppisi niiltä ajoilta?

”Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys. Nokialla töitä tehtiin aidosti kansainvälisissä tiimeissä. Toimimme eri aikavyöhykkeillä ja eri kansallisuuksien kanssa ja pidimme paljon puhelinpalavereita.

Myös TomTom on hyvin kansainvälinen yritys. Pääkonttorillamme Amsterdamissa on töissä ihmisiä 50 eri kansallisuudesta. Nokialta saatu oppi on ollut merkittävässä roolissa.”

6. Muutit Hollantiin elokuussa 2015 miehesi ja kahden lapsesi kanssa. Kuinka iso päätös se oli?

”Olen sitä mieltä, että jos muuttaa perheen kanssa, päätöksen pitää olla yhteinen. Siinä mielessä se oli iso asia.

Olimme mieheni kanssa miettineet ulkomaille muuttoa, ja se oli ollut lähellä aikaisemminkin, joten hän oli hyvin nopeasti mukana ajatuksessa. Nuorempi lapsemme oli vain kolmevuotias.

Hänelle asuinpaikalla ei ollut juuri väliä, kunhan perhe ja vanhemmat ovat lähellä.
Tyttäremme oli juuri päättämässä kuudetta luokkaa. Kaverit ovat siinä iässä tosi tärkeitä, joten hänen ensimmäinen ajatuksensa oli, että ’muuttakaa te vain, mää jään mummolaan’.

TomTom järjesti koko perheelle tutustumismatkan Hollantiin ennen lopullista päätöstä. Sen aikana kaikki huomasivat, että tämähän on kiva paikka. Sitten päätös ei ollutkaan vaikea.”

7. Kotinne on Hollannin neljänneksi suurimmassa kaupungissa Utrechtissa, joka on puolen tunnin junamatkan päässä Amsterdamista. Mikä siellä on parasta?

”Utrecht on aivan ihana kaupunki. Se on Ouluun verrattuna suuri mutta tuntuu kodikkaalta ja leppoisalta. Pidän keskustan kanaaleista ja kävelykaduista ja siitä, ettei keskustassa ole autoja. Tykkään tosi paljon myös pyöräilykulttuurista.

Sekin on kiva juttu, ettei täällä ole turisteja. Amsterdam on pakattu aivan täyteen matkailijoita, eikä kaduille mahdu viikonloppuisin kävelemään.”

8. Mitä kaipaat Oulusta?

”Saunaa tietenkin, vaikkei se olekaan oululainen vaan suomalainen asia. Onneksi olen löytänyt kuntosaliketjun, jossa on sauna.

Toinen asia ovat ystävät ja vanhemmat. Vanhempani asuivat Oulussa lähellä ja pystyivät auttamaan lastenhoidossa, minkä ansiosta minulla ja miehellänikin oli enemmän kahdenkeskistä aikaa.

En kaipaa pimeyttä. Talvella oikein nautin täällä siitä, kun keskellä päivää on aurinkoista ja valoisaa ja taivas on kirkkaansininen.”

9. Missä olet ja mitä teet kymmenen vuoden kuluttua?

”En tee tarkkoja urasuunnitelmia ja ajattele, että viiden vuoden kuluttua olen siellä ja kymmenen vuoden päästä tuolla. Siten elämässä on enemmän vaihtoehtoja.

Koska olen kuitenkin tähänastisen urani ollut teknologian ja kuluttajaelektroniikan parissa, uskon jatkavani samalla tiellä. Pidän alaa kiinnostavana ja sen tulevaisuutta jännittävänä. Teknologia kehittyy edelleen huimaa vauhtia. Puettava elektroniikka on vasta alkuvaiheessa. Se monipuolistuu ja kasvaa vielä voimakkaasti.

Sitä, olemmeko Suomessa, Hollannissa, muualla Euroopassa vai Yhdysvalloissa, en tiedä vielä yhtään.”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”Tämä on aina ollut minun elämänohjeeni, vaikka jotkut ehkä mieltävät sen kuluneeksi: carpe diem – tartu hetkeen. Minulle sanonta edustaa silmien pitämistä auki, mahdollisuuksien näkemistä ja sitä, että on utelias elämälle ja ympärillä tapahtuville asioille. Silloin voi havaita jotakin uutta ja kiinnostavaa: uuden työpaikan, uuden yritysidean tai uusia mielenkiintoisia kontakteja.”

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu