10 kysymystä: Venla Kosonen

SEVENLA on tuore artisti, jonka kappaleissa hohkaavat henkilökohtaiset kasvuprosessit ja pohjoinen luonto. Hän esiintyy lauantaina 22. lokakuuta Tubassa.

Teksti: Sallamaari Paavola
Kuva: Elsa Kosonen

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Venla Kosonen, 27-vuotias musiikkipedagogi ja laulaja-lauluntekijä. Olen alun perin Järvenpäästä, ja muutin musiikkiopintojen perässä Ouluun. Toimin täällä laulunopettajana ja työstän parhaillani ensimmäistä kokopitkää jazz/r’n’b-albumiani. Musiikin ohella luonto ja kissat ovat lähellä sydäntäni. Minulla on kaksi kissaa.”

2. Julkaisit heinäkuussa ensimmäisen EP-levysi, joka kantaa nimeä HMOMT. Mistä lyhenne tulee ja millaisten aiheiden ympärille kappaleesi rakentuvat?

”HMOMT-lyhenne tulee sanoista ’Hold Me One More Time’. EP:ltä löytyy samanniminen biisi, ja jo nimi paljastaa, että se käsittelee kaipausta. Kyseinen kappale on minulle henkilökohtainen ja monilta osin oleellinen, ja siksi se valikoitui myös EP:n nimeksi. Biisi kertoo jo poismenneeseen ihmiseen, tässä tapauksessa lapseen, kohdistuvasta kaipauksesta.

EP:n biisit käsittelevät vaikeiden aiheiden, kuten masennuksen, ilmastoahdistuksen ja keskenmenon kanssa elämistä ja niistä selviytymistä. Raskaista aiheista huolimatta kappaleista löytyy myös toivon pilkahduksia.”

3. Millainen EP:n syntyprosessi oli? Onko se hautunut kauan?

”EP:n työstäminen alkoi vuonna 2021, mutta se oli kytenyt mielessä jo pidempään. Korona-aikana kalenterista vapautui tilaa, jolloin päätin keskittyä omaan laulaja-lauluntekijyyteen enemmän. Tähtäimessä oli ensijulkaisu artistinimellä SEVENLA. Sävellykset syntyivät melko nopeasti, ja taitavan bändin käsissä ne muotoutuivat sujuvasti nykyisiksi. EP toteutui osana musiikkipedagogiopintoja.”

4. Mistä löydät inspiraation tekemisellesi?

”EP:n inspiraation lähteenä toimivat henkilökohtaiset kasvuprosessit ja pohjoinen luonto. Ammennan musiikkiini ylipäätään paljon inspiraatiota luonnosta. Omat mielenterveyden kanssa painitut asiat päätyvät myös usein teksteihin, ja ne kuuluvat niin EP:llä kuin tulevalla levylläkin.”

5. Sinä ja Mactopias esiinnytte 22. lokakuuta Tuba Food & Loungessa. Millaista menoa on luvassa ja mitä itse odotat keikalta?

”Keikka toteutuu upean housebändin kanssa. Meillä on yhteinen bändi, ja artisti vaihtuu välissä. Bändiin kuuluvat Pekka Sirola (kitara), Mika Juola (basso), Sami Juntunen (koskettimet) ja Olli Estola (rummut). Mactopias on sovittanut bändin kanssa hänen räppibiisejään soitettavaan muotoon, ja minun setissäni kuullaan sekä EP:n biisejä että uusia, tulevalta levyltä löytyviä biisejä. Odotan keikkaa innolla. Kannattaa ehdottomasti tulla nauttimaan hyvästä r’n’b/räppimeiningistä ja Tuban kotoisasta tunnelmasta!”

6. Mitä toivot ihmisten saavan musiikistasi?

”Tietysti toivon, että musiikkini puhuttelee. Olen käsitellyt EP:lläni esimerkiksi ahdistusta, ja jos joku toinen ahdistunut ihminen löytää siitä lohtua, on musiikin tärkein tehtävä täytetty.”

7. Entä mitä musiikki sinulle itsellesi merkitsee?

”Musiikki on minulle kaikista tärkein itseilmaisun ja asioiden prosessoinnin väline. Kaikenlainen musiikki voi inspiroida, ja siksi sen suhteen on hyvä olla avoin. Musiikki herättää meissä usein jotakin: se voi koskettaa, puhuttaa, ahdistaa, naurattaa ja ärsyttääkin. Tästä syystä oman musiikin saattaminen muiden korviin on minusta yhtä aikaa pelottavaa ja vapauttavaa.” 

8. Mikä on lempipaikkasi Oulussa?

”Oulussa on monta lempipaikkaa! Rakastan erityisesti kävelylenkkejä Oulujoen vartta pitkin. Sieluni lepää myös Hailuodossa, Pikisaaressa ja Pilpasuolla.”

9. Millainen kulttuurikaupunki Oulu on, ja millaista täällä on tehdä musiikkia?

”Oulussa on tarjolla monenlaista kulttuuririentoa ympäri vuoden: musiikkia, taidetta, tanssia ja teatteria. Kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 suhteen odotukset ovat siis korkealla. Korona-aikana näytti välillä kulttuurin osalta pahalta, ja kulttuuriin voisi omasta mielestäni satsata kaupungin ja valtion tasolla vielä enemmänkin. Oulussa musiikintekijän on kaikkiaan hyvä toteuttaa itseään. Täällä pääsee kyllä tekemään, kun on itse aktiivinen.” 

10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?

”Älä luovu toivosta. Ja käy keikoilla!”

Nappaa SEVENLA seurantaan Instagramissa ja Facebookissa.

Sallamaari Paavola

Sallamaari Paavola

Sallamaari on Kaupunnin toimittaja, joka nauttii hyvistä tarinoista, kulttuuririennoista ja pohjoisen yöttömistä öistä.
Sallamaari Paavola

Sallamaari Paavola

Sallamaari on Kaupunnin toimittaja, joka nauttii hyvistä tarinoista, kulttuuririennoista ja pohjoisen yöttömistä öistä.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu