10 kysymystä: Aaron Gorman

Oululaistunut irlantilainen Aaron Gorman tubettaa suomalaisista myyteistä, kansantarustosta ja historiasta. Kotoutuminen on ollut helppoa, sillä kotikaupungissa ja Oulussa on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä.

Teksti ja kuva: Marko Männistö

1 Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Dublinin Swords-nimisestä esikaupungista kotoisin oleva aviomies ja kahden lapsen isä. Tällä hetkellä päätyöni on tuottaa sisältöä YouTube-kanavalleni Irish in Finland, jonka aloitin kaksi vuotta sitten.”

2. Olet asunut Oulussa yli kaksi vuotta. Millaista tänne asettuminen ja uuden elämän aloittaminen on ollut?

”Se on ollut mukava kokemus, enkä tunne koti-ikävää niin paljon kuin aluksi pelkäsin. Suomella ja Irlannilla on paljon yhteistä, vaikka kieli on tietenkin täysin erilainen. Tunnen oloni kotoisaksi. Suurin hankaluus on ollut talvi ja siitä selviytyminen. Omilla valinnoillaan siitä voi kuitenkin tehdä helpompaa, esimerkiksi oikealla ruokavaliolla ja pukeutumisella. Omalla tavallaan talvi on kuitenkin upea asia, sillä en ollut koskaan aikaisemmin kokenut oikeaa talvea. Lisäksi lumi tuo valoa pimeään. Valoisat kesäyöt ovat toinen asia, mikä on vaatinut totuttelua. Tubettajaksi ryhtyminen on auttanut kotoutumisessa erittäin paljon, sillä sitä kautta olen saanut apua, neuvoja ja ystäviä. Se on ollut jotain todella uskomatonta.”

3. YouTube-kanavallasi Irish in Finland puhut lähinnä Suomen historiasta, kansantaruista ja myyteistä. Oletko aina ollut kiinnostunut näistä aiheista?

”Irlannin historia ja tarusto on kiehtonut aina. Löydettyäni suomalaiset kansantarut tuntui kuin olisin astunut aarreaittaan. Kalevala yllätti synkkyydellään, ja erityisesti Kalervon surullinen tarina upposi ja jäi mieleen.

Aluksi tein kanavalleni kaiken tutkimustyön ja ideoinnin itse. Pidän Oulun kaupunginkirjastosta paljon, ja vietän siellä runsaasti aikaa taustoittaen jaksojen aiheita. Nykyään kanavani yhteisö toimii ikään kuin ohjaajana, jolta saan hyviä vinkkejä ja ehdotuksia sisältöön. He osoittavat minulle oikean suunnan, joka on todella hieno asia. Upea yllätys on ollut myös se, että nykyään kanavani tilaajista noin kymmenen prosenttia on Irlannista. Aluksi heitä olivat vain perheeni ja ystäväni.”

4. Mitkä ovat Oulun ja kotikaupunkisi suurimmat yhtäläisyydet ja eroavaisuudet?

”Ihmiset ovat hyvin samanlaisia – kävelet kaupungilla, törmäät johonkin tuttuusi, vaihdat pari sanaa ja jatkat matkaa. Oululaiset ovat kaikkea muuta kuin stereotyyppisiä suomalaisia. Tunnen olevani kotona, sillä molemmissa paikoissa on tietynlainen yhteisöllinen tunnelma. Suuria eroja ei ole tai niitä on todella vaikea löytää itsestään selvien asioiden kuten erilaisen kielen ja sään lisäksi. Ehkä juuri siksi olen kotoutunut tänne niin hyvin.”

5. Mitkä ovat Oulun suurimmat plussat ja miinukset?

”Ehdottomia plussia ovat yhteisöllisyys ja varsinkin turvallisuus, jota perheellisenä arvostan paljon. Myös kattava pyörätieverkosto on mainitsemisen arvoinen asia. Neljä selkeää vuodenaikaa, joista kesä on mieluisin. Negatiivisia asioita on vaikea löytää, mutta esimerkiksi yritysten some- ja verkkosivut ovat harmittavan usein ainoastaan suomeksi. Tähän toivoisin parannusta varsinkin työnhakemisen näkökulmasta.”

6. Mitä oululaisen kannattaisi tehdä, jos haluaa nähdä kaupungin uusin silmin?

”Olin juuri muuttanut tänne. Tutustuin uuteen kaveriin, joka halusi esitellä minulle kaupunkia. Hän kävelytti minua ympäri Oulua koko päivän, ja kävimme muun muassa Pikisaaressa ja Nallikarissa. Vaikka hän on asunut täällä koko ikänsä, sanoi hän jopa hieman yllättyneenä, ettei ollut koskaan nähnyt Oulua näin. Sanoisin siis, että kannattaa kävellä pitkin poikin kaupunkia, ja vierailla tutuissakin paikoissa, joissa ei ole käynyt muutamaan vuoteen.”

7. Tubettamisen lisäksi olet myös valokuvaaja. Onko kyseessä ammatti vai harrastus?

”Asuessani Irlannissa valokuvaaminen oli minulle osa-aikatyö. Kuvasin tilauksesta tapahtumia, juhlia ja häitä, mutta se kaikki alkoi maistua liiaksi työltä. Muutettuani Ouluun valokuvaamisesta tuli taas hauskaa ja nautittavaa, koska se oli muuttunut työstä harrastukseksi. Minä ikään kuin rakastuin kuvaamiseen uudelleen.

YouTube-kanavani syntyyn liittyy kuvaamisesta hauska tarina: Otin Suomessa aluksi vain valokuvia. Isäni sanoi, että joo ne ovat kyllä oikein hyviä, mutta mitä jos kuvaisitkin videoita? Haluaisin nähdä paikan paremmin. Otin videokuvaa, latasin YouTubeen, ja isäni kommentoi, että mitäpä jos vielä puhuisit niissä? Siitä kanavani sitten lähti hiljalleen pyörimään ja kehittymään. En koskaan suunnitellut alkavani tubettajaksi, se vain tapahtui.”

8. Onko Oulussa irlantilaista kulttuuria?

”Kyllä sitä on, erityisesti musiikkia ja tietenkin The Irish Festival of Oulu. On kuitenkin ymmärrettävä, ettei aidon irkkupubin tunnelmaa yksinkertaisesti pysty luomaan toisessa maassa. St. Michael-pubi onnistuu siinä melko hyvin varsinkin silloin, kun siellä on irlantilaista musiikkia soittava artisti, asiakkaat ovat rentoutuneet ja puheensorina täyttää tilan. Muutettuani Suomeen olen huomannut nauttivani olutta huomattavasti vähemmän kuin Dublinissa asuessani. Tällä saattaa toki olla tekemistä myös hintojen kanssa. Irlantilaisesta kulttuurista kaipaan kaikkialla läsnä olevaa historiaa ja totta kai myös maisemia.”

9. Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on tubettamisen ja elämän suhteen?

”Olemme päättäneet, että kasvatamme lapsemme täällä. Olen viettänyt Oulussa yli kaksi vuotta ja todellakin tuntuu siltä, että tämä on kotimme. Kanavan sisältö tulee jatkossakin pysymään hyvin pitkälle samana kuin se nyt on. Aion tehdä myös Irlannin mytologiaan, taruihin ja historiaan perustuvaa sisältöä, ja jossain vaiheessa saatan perehtyä myös Baltian maiden tarustoihin. 

Tulevaisuudessa haluan tutustua eri paikkakuntiin Suomessa, varsinkin historiallisiin nähtävyyksiin kuten vaikkapa Turunlinnaan. Tällä hetkellä keskityn lähinnä perheeseeni ja tubettamiseen, mutta jatkossa voisin tehdä kaikkea kuvaamiseen, sisällöntuottamiseen ja kirjoittamiseen liittyvää työtä.”

10. Millaisena haluaisit nähdä Oulun 10 vuoden kuluttua?

”Kulttuuripääkaupunkihanke ja siihen liittyvät suunnitelmat vaikuttavat hyvältä, joten haluaisin nähdä niiden käyvän toteen ja jatkavan senkin jälkeen samalla radalla. Haluaisin nähdä Oulun kansainvälisempänä paikkana, jossa huomioidaan paremmin vaikkapa englanninkieliset, sillä Google Translator ei sekään ymmärrä suomea kovin hyvin.”

Seuraa Aaron Gormania Instagramissa ja YouTubessa.

Marko Männistö

Marko Männistö

Journalistiopiskelija, kuvaaja ja graafikko. Synnynnäinen haaveilija, ennen kaikkea kesämies ja introvertti tarinankertoja.
Marko Männistö

Marko Männistö

Journalistiopiskelija, kuvaaja ja graafikko. Synnynnäinen haaveilija, ennen kaikkea kesämies ja introvertti tarinankertoja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu