10 kysymystä: Oskari ”Don Poro” Tuohimaa

Oululainen taiteilija Oskari Tuohimaa eli Don Poro on ollut mukana Snoop Doggin taiteilijatiimissä ja saanut töitään nimekkäiden rap-artistien seinille. Nyt hänen teoksiaan nähdään Ullakolle avautuvassa näyttelyssä.

Teksti ja kuvat: Laura Juntunen

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Nimeni on Oskari Tuohimaa eli Don Poro. Olen 26-vuotias oululainen kuvataiteilija.

Aloitin muotokuvien tekemisen lähinnä tusseilla ja puuväreillä. Mukaan tuli nopeasti spray-, akryyli- ja öljymaalaus kanvaasitauluille, mikä sitten johti isommille seinille, esimerkiksi parin baarin, ruokakaupan ja kolmen PtvGymin seinälle.

Samaan aikaan yritin myös teettää halvempia printtejä töistäni, tilata paitoja, tehdä tilaustöitä, suunnitella logoja, tuotekuvituksia ja kansikuvia, levittää tarroja sekä kokeilla eri video- ja somekikkoja että sain tavallaan ”kasvatettua brändiäni”. Pari vuotta sitten ostin kaverilta podcast-välineet. Nyt uusin juttu on ollut silkkipaino. 

Minulla on sairas halu olla parempi ja osata tehdä vähän kaikkea. Jokaisen pienen onnistumisen myötä haluan vain tehdä enemmän ja erilaisia juttuja. Ideoita riittää!”

2. Sinulla avautuu näyttely Ullakolla 1. joulukuuta. Millainen näyttely on luvassa?

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun näytän töitäni kauemmin kuin viikonlopun ajan, joten ajattelin tuoda vähän kaikkea mahdollista. Varhaisia muotokuvia, uusia kanvaasitauluja, veljen kanssa silkkipainettuja paitoja ja kaikkea siltä väliltä!

Olen näyttelystä innoissani. Tajusin sen vasta itsekin, kuinka vähän olen näyttänyt töitäni aiemmin. Varsinkin Oulun seudulla näyttelystä kysytään usein, mutta pienienkin pop uppien järjestäminen on ollut itselle haastavaa ja kunnollista gallerianäyttelyä en ole ihan vielä halunnut pitää. Nyt onneksi tuli Ullakon yrittäjien Iiriksen ja Jennan kanssa tämä puheeksi, niin päätettiin laittaa kahdeksi kuukaudeksi taulut liikkeen seinille.”

3. Miten sinusta tuli taiteilija?

”Tykkäsin aina satunnaisesti piirtää. Ihmisten kannustuksen ja Snoop Doggin yhteydenoton jälkeen aloin tekemään tätä enemmän ja enemmän. Nopeasti huomasin, että en osaa tehdä mitään niin hyvin kuin tätä, enkä oikein osaa kuvitella itseäni missään muussa työssä.

Olen täysin itseoppinut. En itse sanoisi tai ajattele, että olen saanut jalkaani mitenkään ”taidemaailman” oven väliin. En edes täysin vielä ymmärrä mikä maailma se on. Tai ehkä mulla on varvas sen oven välissä?

Sen sijaan keskityn omassa mielessäni enemmän suomiräpin ja nuoren urbaanin taiteen kuplaan. Mutta asiakkaita ja tuttuja on vähän siellä taidemaailmassakin, ja alan lähestymään sitä vakavammin lähivuosina!”

”Olen todella itsekriittinen. Näen töissäni aina jotain, mitä pitäisi kehittää. Mutta taide on se elämän osa-alue, jossa voin olla juuri niin vaativa, kuin haluan. Keneltäkään muulta en voi vaatia täydellisyyttä, mutta näiltä töiltä voin”, Tuohimaa pohti ripustaessaan näyttelyä.

4. Olet profiloitunut erityisesti jenkkiräppäreiden muotokuvien tekijänä. Miten juuri he ovat valikoituneet töidesi teemaksi?

”Inspiraation kohteita on ollut paljon mutta isoin näistä kasvaessani oli jenkkiräppi. Kun aloin harjoittelemaan muotokuvien kanssa, niin luonnollisesti tein töitä tyypeistä joiden taidetta kunnioitan. Se oli todella palkitsevaa, kun nämä artistit alkoivat kommentoimaan ja jakamaan kuviani, ja itse kun en valitettavasti osaa räpätä tai kirjoittaa, niin tämä on hyvä tapa lisätä rakastamaani kulttuuriin.”

5. Olet tosiaan ollut Snoop Doggin taiteilijatiimissä ja töitäsi on päätynyt myös Redmanin studiolle sekä Devin The Duden haltuun. Miltä tällaiset saavutukset ovat tuntuneet?

”Jos sä teet jotain edes suhteellisen hyvin, olet rehellinen aikeidesi kanssa ja kehtaat nakata viestiä jollekin, siitä voi syntyä aivan sairas ketjureaktio!

Kirjoitin Snoop Doggille satunnaisen ”fanipoika-viestin” ja lähetin kuvan piirroksestani hänelle Instagramissa. Hän vastasi 8 viikkoa myöhemmin työtarjouksen kanssa. Sen jälkeen olen harjoitellut jokaikinen päivä ja uskon vahvasti siihen, että sinä voit tehdä ihan mitä tahansa, jos sulla vaan käy sairas tuuri ja sä kehtaat yrittää.

Wu-Tang Clanin Ghostface Killah näki työni Instagramissa ja jakoi kuvan, mutta en onnistunut muodostamaan häneen muuta yhteyttä. Kuvan kuitenkin näki Freddie Gibbs, artisti kenestä olin jo etsinyt referenssikuvia muotokuvaa varten. Hän laittoi minulle viestiä ja kehui töitäni. Niinpä tein työn Freddiestä ja kun hän sattui tulemaan 3 kuukautta myöhemmin keikalle Suomeen, vein alkuperäisen työn hänelle.

Redmanin tavoitin ääniteknikko Josh Gannetin kautta viestillä ja muotokuvalla. Myös radiojuontajat Sway Callowayn ja Big Boyn tavoitin viestillä ja muotokuvalla, ja sama homma oli Memphis Bleekin, Raekwonin, Dj Poohin ja Xzibitin kanssa. 

Osa näistä yhteyksistä poiki todella hyviä tilaisuuksia, joista opin paljon. Kun vaan jaksaa ja onnistuu tekemään tuollaisia pieniä juttuja, niin kohta sieltä tulee joku isompi tilaisuus.

Olen todella ylpeä ja kiitollinen kaikista pienistä ja isoista onnistumisista. 10-vuotias Oskari olisi todella mielissään kun tietäisi, että onnistuin työskentelemään ja muodostamaan yhteyden useaan kymmeneen lempiartistiini.”

Tuohimaa tarkastelee monissa töissään vallankäyttöä ja valtasuhteita. Teoksen, jossa poliisi käyttää sumutetta maassa istuviin hahmoihin hän maalasi syksyn uutisten innoittamana.

6. Teit taannoin Paskapuhetta-podcastia, jossa taiteen alojen ammattilaiset keskustelivat ”elämästä, taiteesta ja millonlie mistäkin paskasta”. Onko sille projektille luvassa jatkoa?

”Tarkoitus olisi. Podcast jäi hetkeksi taka-alalle, koska jaksojen nauhoittaminen on haastavaa ja kun niin moni muukin asia kiinnostaa. Mutta varmasti teen lisää, sillä podcasteja todellakin saisi olla enemmän!”

7. Missä oululaisen kannattaisi mielestäsi käydä, jos haluaa nähdä kotikaupunkinsa uusin silmin?

”Kasvoin Kiimingissä, ja Koitelin kosket olisi yksi todella kaunis paikka missä käydä, jos keskustan alue on jo nähty. Kaveri pääkaupunkiseudulta antoi sille täydet pisteet.”

8. Maalaat paljon jenkkiräppäreitä, mutta millainen rap-kenttä Oulussa mielestäsi on? Tai onko Suomessa ylipäänsä kiinnostavia artisteja, joita seuraat?

”Oulusta tulee ja on aina tullut hyvää räppiä. Kenttäkin alkaa näyttää aika hyvältä, kun eri alojen tekijöitä ja järjestöjä on paljon.

Seuraan monia nousevia ja jo vakiintuneita suomalaisia artisteja. Kaikkien taide ei välttämättä puhuttele, mutta heidän brändistään tai urastaan voi oppia paljon. Paha lähteä nimeämään ketään yksittäistä kiinnostavaa tyyppiä, kun näitä on paljon erilaisia, mutta yksi noston arvoinen on ainakin oululainen räppäri-tuottajakaksikko Mactopias ja Jiiaa.

9. Millaisia suunnitelmia sinulla on tulevaisuuden suhteen?

”Koittaa kehittyä, kasvaa ja olla parempi. Olen työstänyt isoa näyttelykokonaisuutta, minkä tekemisessä kestää vielä vuosia ja jossain vaiheessa pitää perustaa vaatteille yritys. Ideoita kyllä riittää seuraaville vuosille. Katsotaan mitä onnistuin toteuttamaan.”

10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?

”Ole kiitollinen ja arvosta sitä mitä sulla on! Elämä vois just nyt olla niin paljon paskempaa.”

Don Poron näyttely on esillä miesten second hand -liike Ullakolla 1.12.2020 – 31.1.2021 osoitteessa Hallituskatu 30 90100 Oulu.
Taideteosten lisäksi myynnissä on huppareita ja t-paitoja.

Lisätietoja ja aukioloajat Don Poron Instagramissa ja  Ullakon Facebook-sivuilla

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu