Oululainen runoilija Eeva Maria al-Khazaali käsittelee juuri julkaistussa runokokoelmassaan naisen asemaa, paikkaa ja identiteettiä 2000-luvun alun taideyhteisöissä. Seuraavassa elokuvakäsikirjoituksessaan hän aikoo lähteä purkamaan mielenterveyshäiriöiden stigmaa.
Teksti ja kuvat: Eija Eskola
1. Kuka olet ja mitä teet?
”Olen Eeva Maria al-Khazaali. Olen kansainvälisestikin julkaissut runoilija. Runojen lisäksi kirjoitan indie-elokuvakäsikirjoituksia, olen mukana elokuvatuotantojen eri prosesseissa ja päivätyökseni teen hanketyöntekijän töitä Kulttuurivoimala – Culture Power Station ry:n Taiteesta työtä -hankkeessa. Olen opiskellut sanataidetta Oriveden opistossa ja suorittanut Isossa-Britanniassa yliopisto-opintoja esittävästä taiteesta ja elokuvasta.
Olen kotoisin savolaisesta pikkukylästä, mutta asunut Oulussa vuosia. Vapaa-aikani vietän pääasiallisesti puolisoni ja ystävieni kanssa, ja hiljattain olen aloittanut myös vapaaehtoistyön Suomen Mentorit ry:n mentorina. Se on korkeakoulutettujen nuorten ohjaamista, tukemista ja neuvontaa urapolulla ja eritoten sen alussa.”
2. Mikä luovissa aloissa vetää puoleensa?
”Minut luovaan työhön on ajanut kutsumus. Työ ottaa paljon, mutta paljon siltä myös saa. Se on voimauttavaa, vapauttavaa, ihanaa, kamalaa ja haastavaa, erityisesti uuden teoksen julkaisun aikaan.
Olen aina ollut hirveän kunnianhimoinen. Haluan tulla muistetuksi kirjallisuuteni kautta, kirjoittaa oman pienoishistorian. Onneksi saan tehdä työtä taiteen ja kulttuurin parissa myös oman taiteellisen työskentelyni ohella.”
3. Julkaisit juuri kolmannen suomenkielisen runokokoelmasi. Mitä aiheita siinä käsitellään ja mistä se on saanut inspiraationsa?
”Juuri julkaistu runokokoelmani nimi on Paperi, haavoja. Se on autofiktiivinen teos nuoren naisen asemasta, paikasta ja identiteetistä 2000-luvun alun kirjallisissa ja taiteidenvälisissä yhteisöissä. Itselleni nuorena runotyttönä oli merkittävää tavata ja käydä keskusteluja taiteesta sekä seurata läheltä jo julkaisseiden kirjailijoiden esiintymisiä.
Yhteisöjen tuki, kannustus ja myös kritiikki innostivat minua pitämään päämäärän mielessä ja pyrkimään tosissaan ammattikirjailijaksi. Nämä yhteisöt myös osoittivat, että se on mahdollista. Runot puhuvat sitten tässä puolestaan.”
Eeva Maria al-Khazaalille taideyhteisöjen tuki on ollut tärkeää.
4. Mitä runous sinulle merkitsee? Millaista runous on parhaimmillaan?
”Olen joskus sanonut, että runoudessa on kaikki vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Runous voi olla parhaimmillaan älyn intohimoa kieltä ja ajattelua kohtaan. Runoilla voi kommunikoida poikkeuksellisella tavalla. Painomuste paperilla tekee asioista todellisempia.”
5. Onko sinulla luovilla aloilla esikuvia, jotka ovat vaikuttaneet ajattelutapaasi jollain tavalla?
”Suomalaisen runouden kaanonista nostaisin heti esiin Pentti Saarikosken tuotannon. Hänen tuotannossaan uudistautuminen ja uuden luominen on ollut poikkeuksellista. Mirkka Rekola on myös ollut kirjallisuuden ”grand old lady”, jonka elämäntyö ei katoa täältä koskaan ja elää edelleen lukijoiden uusissa sukupolvissa.”
6. Mitä suunnittelet seuraavaksi urallasi?
”Seuraavaa runoteosta olen jo yhden ihka uuden runon pohjalta alkanut suunnitella. En malta olla kirjoittamatta. Sanon jokaisen julkaisun yhteydessä, että ensimmäinen proosateokseni on valmis vuosikymmenen päästä. Joka vuosi annan sille lisäaikaa. Totta puhuen, runojen lisäksi olen alkanut hahmottelemaan seuraavan kokopitkän elokuvani, Elenan, mielenterveyden häiriöiden stigmaa purkavaa käsikirjoitusta.
Olen käsikirjoittanut aiemmin esikoiselokuvani Tahdon sinut (I Want You), joka on tällä hetkellä jälkituotantovaiheessa. Ensi-ilta on siirtynyt moneen kertaan tuotannollisista syistä, mutta tavoitteena on, että teos tulee valmistuttuaan elokuvakeskusten, -festivaalien ja pienempien elokuvateattereiden ohjelmistoihin Suomessa ja ulkomailla.”
7. Tulevaisuuden haaveesi?
”Unelmoin, että saan tehdä pitkän ja antoisan uran kirjailijana ja elokuvakäsikirjoittajana. Uudet taiteelliset projektit ja yhteistyöt myös kiinnostavat.”
Al-Khazaalilla on työn alla jo seuraava runoteos sekä elokuvakäsikirjoitus.
8. Mikä on suosikkipaikkasi Oulussa ja miksi?
”Kahvila Kolo oli hieno paikka. Harmi, että se sulki ovensa. Monet taiteilijat ja muut luovien alojen ammattilaiset kaipaavat korvaajaa kahvila Kololle. Toistaiseksi en ole löytänyt kahvilaa, jossa tietäisin näiden alojen ihmisten systemaattisesti tai säännöllisesti kokoontuvan. Ehkä Oulu tarvitsisi oman taiteilijakahvilan!”
9. Mikä Oulun kulttuurillisessa ilmapiirissä on parasta?
”Liverunoutta on mukava käydä katsomassa ja kokemassa erityisesti Muste-klubeilla Tubassa ja Oulun Kirjallisuuden Talon tapahtumissa.”
10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?
”Älä luovuta ikinä.”