10 kysymystä: Iida Homanen

Iida Homaselle tärkeimpiä luovan ilmaisun väyliä ovat runous, kirjoittaminen sekä sanoitusten tekeminen musiikkiprojekteihin. Homasen esikoisrunokokoelma Kullanhohtoinen Keinu julkaistaan ensi keväänä.

Teksti: Linnea Mustonen
Kuvat: Iina Tauriainen

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen 28-vuotias oululainen runoilija sekä monialainen taiteen ja kulttuurin tekijä. Voisin luonnehtia itseäni intohimoiseksi ja herkäksi luovaksi sieluksi, joka pillahtaa itkuun nähdessään kauniit varjot kuluneessa betoniseinässä tai kuulee sävelmän, joka uppoaa ihon alle ja ytimiin. Vastapainona toimiikin sitten huono huumori sekä sanojen erinäiset väännöt. Rakastan vaihtelua ja monenlaisia luovan ilmaisun muotoja – ne pitävät sopivasti uteliaan asenteen yllä.

Olen kotoisin Kainuusta, tarkemmin ottaen Paltamosta, mutta jo yli kahdeksan vuotta Oulussa asuneena koen Oulusta tulleen kotini. Toki hetkittäiset kaipuut vaaramaisemiin eivät varmaan koskaan haihdu sydämestäni kokonaan.

Tänä syksynä olen ollut mukana Oulu Urban Culturen järjestämässä Urbaanin tuottajan valmennuksessa, jossa tuotin Muista mut! -yhteisnäyttelyn Non Boutiquen näyteikkunaan. Nyt jatkan toiseen luovan alan produktio-osaamisen koulutukseen ja seuraava yhteisnäyttely on jo suunnitteilla, joka on jatkoa aiemmin olleelle.

Olen myös mukana visuaalikollektiivi Liquid Space Dreamsin toiminnassa, sekä ensi keväänä minulta ilmestyy esikoisrunokokoelma nimeltään Kullanhohtoinen Keinu.”

2. Mistä innostus luovalle alalle lähti?

”Valmistuin Kajaanista vaatetusalan artesaaniksi vuonna 2011, mutta muussa luovassa ilmaisussa olen pitkälti itseoppinut. Kyseinen koulu on ollut myös yksi rohkaisijoistani luovalle alalle.

Luovuus on ollut minussa vahvasti läsnä jo lapsuudesta saakka. Hetkittäin olen sen kuitenkin jättänyt hieman syrjään epäillessäni itseäni, mutta aina jostain kulman takaa se on onneksi taas ilmestynyt eteeni. Viime vuosina luovasta ilmaisusta on kuitenkin tullut niin olennainen osa elämääni, että haluan nyt pyrkiä työllistämään itseni sen saralla.

Taiteen ja kulttuurin tekeminen tuovat niin paljon iloa, täyttymystä ja merkitystä elämään, että oikeastaan juuri siitä tunteesta innostus alaa kohtaan on lähtenyt.

Kirjoittamisen olen aloittanut jo alakoulussa ja runoja aloin kirjoittamaan yläasteen loppupuolella. Kai ne aluksi oli jotain sydänsurujen vuodatusta ja naiivia sanaparien kokeiluja, mutta nykyisin kirjoitan myös hieman laajemmin ihmisyyteen ja elämään liittyvistä aiheista.”

3. Onko sinulla idolia/esikuvaa?

”Ihailen kaikkia niitä rohkeita ja intohimoisia ihmisiä, jotka uskaltavat kävellä omia polkujaan, luovat luomisen riemusta eivätkä lannistu kuoppien kohdalla. Niitä, jotka tekevät mitä rakastavat. Näitä ovat minulle muun muassa Manuela Bosco ja Ismo Alanko.”

4. Mikä inspiroi sinua aloittamaan uusia projekteja?

”Merkitys. Asioiden ja projektin teemojen täytyy olla jollain tavalla itselleni merkityksellisiä ja niillä täytyy olla jokin sanoma ja viesti vietävänä. Tai sitten projektissa täytyy olla jokin kiinnostava tai erilainen lähestymistapa. Koen myös erittäin merkitykselliseksi mielenterveyteen sekä ihmisyyteen liittyvät aiheet, ja näistä teemoista kirjoitan useimmiten.

Haluan, että taide pysäyttää, puhuttaa ja koskettaa. Inspiroidun myös valtavasti nähdessäni toisen ihmisen kasvoilla jonkinlaisen oivalluksen tai kohdatuksi, kuulluksi, sanoitetuksi tulemisen kokemuksen.”

5. Mikä on suurin haaveesi urallasi?

”Haaveilen monenlaisista asioista, mutta ehkäpä kuitenkin suurin haaveeni on runoilijan ja kirjailijan ura, sekä saada tehdä lyriikoita taitavien musiikintekijöiden ja artistien kanssa.”

6. Mikä on taito, jonka olet aina halunnut oppia ja miksi?

”Säveltäminen. Tähän yksinkertainen syy on, että rakastan musiikkia äärimmäisen paljon ja haluaisin kokea minkälaisia tuntemuksia oman musiikin säveltäminen saisi minussa aikaan. Tiedän ja tunnen, että ennemmin tai myöhemmin säveltäminen tulee minulle opettelun alle.”

”Taiteen ja kulttuurin tekeminen tuovat niin paljon iloa, täyttymystä ja merkitystä elämään.”

7. Jos saisit valita taidenäyttelylle minkä tahansa paikan maailmasta, minkä valitsisit ja miksi?

”Se olisi varmaan joku upea ja jylhä merenrantakaistale, jossa näyttely olisi esillä vain laskuveden ajan – eli näyttelyksi äärimmäisen hetkellinen. Näyttely kuvastaisi todellisessa ympäristössä elämän hetkellisyyttä, ja opettaisi päästämään irti ja nauttimaan siitä mitä kulloinkin elämä tarjoilee.”

8. Millaisena kulttuurikaupunkina Oulu sinulle näyttäytyy?

”Koen, että yleisesti ottaen Oulusta kyllä löytyy melko monenlaista taide- ja kulttuuritoimintaa joka viikolle. On isompia tapahtumia, mutta myös niitä pieniä ja lämminhenkisiä iltamia. Enemmän kuitenkin toivoisin matalankynnyksen tapahtumia sekä aloitteleville taiteilijoille suunnattuja “esiintulo” paikkoja.”

9. Mikä on suosikkipaikkasi Oulussa?

”Pikisaari. Sen kävelyreitit ja vanhat miljööt inspiroivat. Siinä saaressa on vaan sitä jotain ihanaa tuntumaa, jonka sisin tunnistaa ja kehrää tyytyväisenä.”

10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?

”Mikään muu ei ole pysyvää kuin jatkuva muutos.”

Seuraa Iida Homasta Instagramissa: @iidahomanen ja @homaseniida 

Linnea Mustonen

Linnea Mustonen

Linnea on kolmannen vuoden journalismin opiskelija, joka nauttii ajankohtaisten aiheiden seuraamisesta ja kirjoittamisesta.
Linnea Mustonen

Linnea Mustonen

Linnea on kolmannen vuoden journalismin opiskelija, joka nauttii ajankohtaisten aiheiden seuraamisesta ja kirjoittamisesta.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu