10 kysymystä: Iiri Vuorela

Raahelaislähtöinen laulaja-lauluntekijä Iiri Vuorela kokee, että rakkaus musiikkia kohtaan on annettu hänelle jo DNA:ssa.

Teksti: Linnea Mustonen
Kuvat: Suvi Maaria

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Iiri, 19-vuotias raahelaistaustainen oululainen. Tällä hetkellä puuhastelen musiikin ja kirjoittamisen parissa, ja olen vasta aloittanut tarjoamaan riimuluentoja.”

2. Mistä innostus musiikintekoon lähti?

”Innostus musiikin tekemiseen on minulla varmasti vähän DNA:ssa. Molemmat vanhempani ovat muusikoita ja he ovat aina kannustaneet minua musiikin teossa. Isäni on tehnyt minulle muun muassa kolmikielisen pienen sähkökitaran, kun olin pieni. Siinä iässä ei vielä innostanut tarttua kitaraan, mutta nykyään soitan enimmäkseen juuri kyseistä pikkukitaraa.

Ensimmäisen kerran pääsin kunnolla kokeilemaan siipiäni 10-vuotiaana, kun perustimme lapsuudenystäväni ja isiemme kanssa lastenmusiikkibändi Myssyset. Silloin sain paljon uutta kokemusta kirjoittamisesta, sovittamisesta ja keikkailusta.

Musiikin tekeminen on ollut aina tärkeä osa elämääni, joskin kappaleiden aiheet ovat vuosien aikana muuttuneet paljon.”

3. Mistä saat innoitusta laulujen kirjoittamiseen?

”Kirjoittamisessa minua inspiroivat eniten tunteet. Herkkänä ja syvästi tuntevana ihmisenä välillä on vain pakko päästää fiiliksiä ulos paperille, se on aika terapeuttista. Toisena inspiraation lähteenä toimivat yhteiskunnalliset asiat, vaikka nekin sitoutuvat noihin tunteisiin. Vääryydet ja epäoikeudenmukaisuus ärsyttävät. Joskus sitäkin täytyy päästää ulos.”

4. Onko sinulla idolia tai esikuvaa?

”Varsinaista esikuvaa minulla ei ole, mutta on monia artisteja, joihin minulla on erityinen tunneside. Näitä ovat esimerkiksi Janis Joplin, Billie Holiday, Amy Winehouse, Kate Bush ja Yona.”

Iiri esiintyi PIKI me up! -tapahtumassa kesäkuun alussa.

5. Mikä on suurin haaveesi urallasi?

”Suurin haave uralla on ehdottomasti se, että pääsisin toteuttamaan itseäni mahdollisimman monella tavalla. Ja että voisin myös elättää itseäni sillä, mistä nautin.”

6. Mikä on taito, jonka olet aina halunnut oppia ja miksi?

”Olen aina halunnut osata soittaa monia soittimia ja olla mahdollisimman luova, taitava ja kokeellinen niissä. Tuo halu varmasti tulee pysymään matkassa pitkään, ja toisaalta se on hyväkin asia.”

7. Jos saisit valita minkä tahansa keikkapaikan maailmasta, missä se olisi?

”Unelmieni keikkapaikka olisi tällä hetkellä Flow-festareilla.”

8. Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ”kulttuurikaupunki”?

”Minulle tulee mieleen paikka, jossa taidetta ja taiteilijoita pidetään arvossa. Paikka, jossa ymmärretään, että taide on myös työtä ja elinkeino, eikä vain harrastus.”

9. Mikä on suosikkipaikkasi Oulussa?

”Suosikkipaikkani Oulussa on Nallikarin ranta kesäisin. Siellä tuntuu aina siltä, kuin astuisi johonkin pieneen portaaliin, joka vie jonnekin ulkomaille.”

10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?

”Pohtikaa, lähteekö toimintanne ja ajatuksenne pelosta vai rakkaudesta. Rakkauden tekoja ei voi koskaan olla liikaa!”

Seuraa Iiri Vuorelaa sosiaalisessa mediassa.

Linnea Mustonen

Linnea Mustonen

Linnea on kolmannen vuoden journalismin opiskelija, joka nauttii ajankohtaisten aiheiden seuraamisesta ja kirjoittamisesta.
Linnea Mustonen

Linnea Mustonen

Linnea on kolmannen vuoden journalismin opiskelija, joka nauttii ajankohtaisten aiheiden seuraamisesta ja kirjoittamisesta.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu