10 kysymystä: Kati Niemi

Kati Niemi, artistinimeltään Katnes, on tuore, oululainen laulaja-lauluntekijä, jonka ensimmäinen single Drop the mask julkaistaan perjantaina 2.4. Kappaleen juuret löytyvät Norjasta, Keipen-vuoren huipulta.

Teksti: Saara Pasanen
Kuvat: Suvi Maaria

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen oululaistunut, savolainen muusikko ja laulupedagogi. Kirjoitan musiikkia artistinimellä Katnes. Olen pienestä pitäen ollut yrittäjäluonne, innostuja ja uusiin projekteihin mukaan tempautuja. Välillä unohdan, mistä tulen ja minne olen menossa, koska elän niin vahvasti tässä hetkessä.”

2. Debyyttisinglesi Drop the mask julkaistaan huomenna. Minkälainen ja kuinka pitkä prosessi kappaleeseen liittyy?

”Laulun alkuteksti syntyi jo vuosia sitten vaellusreissulla Norjassa, kun katsoimme mieheni kanssa Keipen-vuoren huipulta alapuolellamme kelluvaa, ilta-auringon vaaleanpunaiseksi värjäämää pilvimassaa. Olo oli täysin pysähtynyt ja hiljainen. Kotiin päästyämme laulu syntyi kuin itsestään, sanat vain virtasivat tietokoneen ruudulle ja sävelet niiden mukana pianon koskettimille. Kun aikaa oli kulunut, keräsin rohkeuteni ja vein pianolla säveltämäni laulun muusikoiden käsiin. Äänitimme useamman kappaleen, kunnes elämä yhtäkkiä veti minut tiukemmin opettajuuden äärelle.

Kun vuonna 2019 saimme esikoisemme, saimme myös mahdollisuuden pysähtymiseen. Tuolloin Petri Kuusela otti minuun yhteyttä ja pääsimme tekemään viimeisiä kerroksia sovitukseen. Oikea hetki oli vain odottanut itseään. Olen onnellinen, että olen saanut antaa lauluni sellaisten muusikoiden käsiin, jotka ovat osanneet luoda laulun ympärille juuri sen maiseman, mitä näin ensimmäisten sanojen tullessa mieleeni.”

3. Kuvailet musiikkiasi akustiseksi indie-folkiksi. Miltä musiikkisi tuoksuu ja miltä se maistuu?

”Katnesin musiikki tuoksuu kesältä sateen jälkeen, kun aurinko alkaa lämmittämään maata, ja saunan savun tuoksu sekoittuu ilmaan. Maultaan musiikki muistuttaa uunituoretta mummon ruisleipää, joka on rapsakan kuoren alla höyryävän lämmin ja pehmoinen. Jälkiruuaksi kahavit ja lasi kuohuvaa.”

4. Mistä inspiroidut elämässä? Entä musiikissa?

”Olen hetkien ihminen. Pienet merkitykselliset hetket jäävät mieleeni kuin valokuvina. Ihmisten kohtaamiset, lyhyetkin, ovat täynnä tunteita ja tarinoita. Minulle hyvä musiikki on ääniympäristö, joka pysäyttää.

Olen aina kokenut musiikin vahvasti visuaalisena, ja silloin kun kuulen jotain kaunista, haluan usein sulkea silmäni, jotta näkisin musiikin paremmin. Akustiset instrumentit, suuret kaiut ja eteerisyys yhdistettynä persoonalliseen laulamiseen saavat sydämeni lepattamaan.”

”Olen onnekas saadessani olla osa oululaista musiikkiyhteisöä, jossa kanssamuusikoiden tekemisistä inspiroituminen on arkipäivää.”

5. Minkälaisena näet Oulun musiikki- ja kulttuurikentän?

”Elävänä! Koulutus- ja harrastusmahdollisuudet ovat huikeat aina vauvasta ammattiopintojen kautta opettajaksi saakka, jonka jälkeen voi vielä harrastaa niin kauan kuin intoa riittää. Musiikintekijälle Oulu on inspiroiva kaupunki, jossa muusikot kannustavat toisiaan ennennäkemättömällä tavalla. Musiikkia syntyy paljon ja se on laadukasta. Ihmiset tekevät pieteetillä töitä julkaisujensa eteen ja työ kantaa hedelmää.”

6. Olet ammatiltasi laulunopettaja. Mikä opettamisessa kiehtoo, mikä siinä on parasta?

”Kun minulle tuntematon ihminen alkaa laulamaan, kuulen hänen äänestään asioita. Sellaisia asioita, joista laulaja haluaa keskustella ja sellaisia, joista emme keskustele. Ääni pitää sisällään paljon sanatonta tietoa, traumoja ja muistoja vuosien takaa. Kun se valjastetaan musiikin muotoon, saamme huikeita mahdollisuuksia oppia itsestämme ihmisinä. Ääni on instrumenttina elävä, aito, tunnerikas ja tämän vuoksi niin ilmaisuvoimainen. Pystymme kuulemaan laulajan äänestä tunteita, vaikka tämä laulaisi ilman sanoja.

Laulun opettaminen pakottaa minut elämään juuri siinä hetkessä, missä olen. Se antaa aivonystyröilleni tarpeeksi haastetta ja palkitsee jatkuvasti niin pienten kuin isojenkin tavoitteiden täyttyessä. Onnistumisen ilo on paras jaettuna, ja minä saan jakaa tuota iloa joka päivä!”

7. Kirjoitat myös Valokeilassa-blogia. Mistä sait ajatuksen perustaa laulamiseen keskittyvän blogin?

”Minulla on vahva tunne siitä, että tieto ja kokemukset on tarkoitettu jaettavaksi ihmisten kesken. Blogin kirjoittaminen on ollut hauska harrastus, ja on ollut ilo huomata, että useat ovat saaneet siitä innoitusta lauluharrastuksen pariin. Lisäksi ajattelen, että liian moni laulamisesta haaveileva estää itseään toteuttamasta unelmiaan, koska uskoo, että jännitys ja esiintyminen tai ylipäänsä lauluäänen tuottaminen aihealueina ovat liian isoja asioita työstettäväksi. Jos voin blogillani helpottaa edes yhden ihmisen lauluun puhkeamista, olen saavuttanut jotain suurta.”

8. Mikä on lempipaikkasi Oulussa?

”Lempipaikka on minulle jotain muuta kuin paikka. Se on muisto tai tunnelma, johon voi mielikuvissaan palata, vaikka ei fyysisesti paikkaan palaisikaan. Rakastan yksityiskohtia ja sitä, että melkein mistä vain voi tehdä senhetkisen lempipaikkansa. Tätä taitoa on tullut harjoiteltua nyt paljon, kun kaukokaipuu vuorille on kova.

Oulun teatterin suuri näyttämö ennen näytöksen alkua on yksi selkeä lemppari. Olin mukana My Fair Lady -musikaalissa, ja muistan edelleen sen hiljaisuuden, pysähtyneisyyden ja lavasteiden tuoksun, vaikka musikaalin viimeisestä näytöksestä on kulunut aikaa jo reilu pari vuotta.”

9. Minkälainen musiikki soi tällä hetkellä omalla levylautasellasi? Miksi?  

”Lähiaikoina olen löytänyt paljon upeita uusia artisteja ympäri maailman. Heistä yksi uusi suosikkini on Asgéir. Hän on islantilainen laulaja-laulunkirjoittaja, jonka soundi hivelee korviani, vaikka en ymmärrä sanaakaan. Hän inspiroi minua artistina todella vahvasti rohkeudellaan kirjoittaa omasta kulttuuristaan ammentaen välillä äidinkielellään ja välillä englanniksi. Tuo monimuotoisuus, syvyys ja luonnollisuus sekä toisaalta mystinen tunnelma resonoivat minussa vahvasti.”

10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?

Nuku, syö, naura, laula. Toista tarvittaessa. 

Katnesin sosiaalisen median kanavat löytyvät Instagramista ja Facebookista. 

Valokeilassa -blogiin voit tutustua täältä

Saara Pasanen

Saara Pasanen

Saara on kulttuuria häpeilemättömästi suurkuluttava journalistiopiskelija ja sairaanhoitaja. Hän nauttii estetiikasta, nyansseista sekä vavahduttavasta musiikista.
Saara Pasanen

Saara Pasanen

Saara on kulttuuria häpeilemättömästi suurkuluttava journalistiopiskelija ja sairaanhoitaja. Hän nauttii estetiikasta, nyansseista sekä vavahduttavasta musiikista.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu