10 kysymystä: Topias ”Mactopias” Säkkinen

Mactopiaksen soololevy Sairaan kaunis maailma julkaistiin joulukuun 18. päivä. Levyn kappaleet kumpuavat artistin omasta kokemusmaailmasta.

Teksti: Kalle Juntunen
Kuvat: Johanna Mattola

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Topias Säkkinen, artistinimeltä Mactopias. Räppään, tuotan biittejä, sävellän tällä hetkellä mainosmusiikkia sekä opiskelen IT-insinööriksi.”

2. Sairaan kaunis maailma LP julkaistiin 18. joulukuuta. Miten matka tämän levyn kanssa on sujunut?

”Julkaisimme syksyllä 2019 Jiiaan kanssa meidän toisen levyn 2000XL, jonka jälkeen aloin saman tien tekemään soololevyä. Tämä oli ollut mielessä jo pitkään ja tarkoituksena oli kasata itse biitit levylle.

Väänsin levyä aamusta iltaan syksystä kevääseen. Värkkäsin biittien kanssa ja kirjoitin räppejä. Pekka Sirola soitti kitaraosiot pariin biisiin ja Sampsa Nääppä bassoa yhteen kappaleeseen. Vierailevina MC:nä kuullaan Juhowhota ja Kelepoa. Monet kaverit olivat myös jeesaamassa prosessin aikana, mutta levy pysyi omana tuotantona aikalailla alusta loppuun. Sain sen keväällä valmiiksi ja tarjosin sitä raiteelle (3rd Rail Music) ja kysyin, että haluavatko julkaista tämänkin.

Sairaan kaunis maailma on kuunneltavissa suoratoistopalveluissa, mutta fyysisiä versioita vanhoista julkaisuista (1991, 2000XL) on saatavilla Levykauppa X:stä, 3rd Rail Musicin verkkokaupasta ja Katin Tavarasta.”

3. Onko levyntekoprosessi muuttunut, kun vastaat yksin tuotannosta?

”Tosi paljon. Jiiaan kanssa levyn tekeminen oli tuotannollisesti edestakaisin pallottelua. Jiiaa pisti mulle biittejä ja mä äänitin niihin vokaalit täällä kämpillä ja laitoin Jiiaalle takaisin, jonka jälkeen niistä sitten keskusteltiin.

Mutta kun tein kaiken itsekseen kävikin usein niin, että äänitin pelkät räpit rumpujen päälle, jonka jälkeen aloin tekemään biittiä räppien ympärille. Toiminta on erilaista ja oikeastaan päälaellaan verrattuna siihen, miten aikaisemmat julkaisut on tehty. Ja toki musiikkikin on erilaista. Siinä kuuluu enemmän omat mieltymykset, kuten esimerkiksi funk. Ehkä tämä soundi on hieman menevämpää ja modernimpaa.”

4. Nouseeko uudella levyllä esiin jotain erityisiä teemoja?

”Siellä on itselle isoja teemoja henkilökohtaisella tasolla. Biisit kertovat mm. ystävyydestä, juhlimisesta ja sen jälkeisistä fiiliksistä sekä parisuhteesta. Kaikki kumpuaa omasta kokemusmaailmasta.”

”Liikkeessä syntyy hyviä ideoita.”

5. Mitkä elementit inspiroivat musiikin teossa ja onko korona-aika muokannut työskentelyäsi?

”En osaa sanoa. Siitä asti kun eka levy tehtiin mulla on ollut jatkuva inspiraatio tehdä musiikkia ja se on pysynyt. Ehkä osittain pelkäänkin sitä, että jos lopetan musiikin jatkuvan tekemisen niin se katoaa. Esimerkiksi baarikeskusteluista syntyy ideoita kappaleisiin.

Aloimme tekemään bändilevyä koronakesän aikana. Kokoonpanoon kuuluu minun lisäksi Sampsa Nääppä, Ville Hatanpää, Taneli Knuutinen ja Pekka Sirola. Kasassa on nyt 16 kappaletta. Tähän projektiin oli nyt kaikilla aikaa keikkojen ja osittain myös muiden töiden peruuntuessa.

Tänä vuonnahan on julkaistu paljon musaa ainakin suomiräpin kentällä. Jos en julkaise juuri tehtyä musaa mahdollisimman pian, niin se alkaa helposti tuntumaan vanhalta ja köykäiseltä. Voi tulla sellainen olo etten enää haluakaan julkaista sitä.”

6. Siirryit Julma Henrin Mörssi Recordsilta 3rd Rail Musicille noin vuosi sitten. Oletko viihtynyt uudella lafkalla ja onko mikään muuttunut?


”No ei suoranaisesti mitään suuria eroja. Molemmat hoitavat miksaukset ja mediapromootion sekä musiikkivideot. Hommat toimivat periaatteessa ja käytännössä samalla tavalla, raide hoitaa osuutensa ja minä taas omani. Mörssillä olin suoraan tekemisissä Henkan kanssa ja koska hänkin on artisti, se mahdollisti muutamia etelän keikkoja. ”

7. Millaisena kulttuurikaupunkina Oulu sinulle näyttäytyy?

”Olin pitkään ulkona kaikista kuvioista musisoiden lähinnä omissa kaveriporukoissani. Hollannista takaisin muuttaessani huomasin, että räpin ympärillä meininki on kasvanut ja tekijät ovat alkaneet verkostoitumaan esimerkiksi Tulva ry:n myötävaikutuksella. Muusta paikallisesta kulttuurimeiningistä en osaa niin sanoa.”

8. Oletko ollut lapsesta asti musikaalinen?

”Harrastin pienenä teatteria muutaman vuoden. Sieltä oppi tarinankerrontaa ja rytmiikkaa. Pidin myös piirtämisestä, maalaamisesta ja pelien ohjelmoinnista. Kavereiden kanssa tehtiin biittejä ja ensimmäisiä äänityksiä Fruity Loops ja Hip-Hop Ejay -ohjelmilla, mutta ei niitä tullut pidettyä mitenkään musikaalisina hommina.

Räppäämiset alkoivat 15-vuotiaana, mutta nämä olivat vain sellaisia mukavia asioita mitä tehdä, eikä niitä ehkä sinällään ajatellut konkreettisesti musiikin luomisena. Eli kohta toiset 15 vuotta takana räpin parissa. Kait sitä on ennemminkin oppinut tekemään musiikkia ajan myötä, kuin että olisi ollut siinä mitenkään luonnonlahjakkuus.”

9. Mitkä ovat suosikkipaikkojasi Oulussa?

”Iinatin lenkki. Se on meikälle sellainen sielun mesta. Käyn siellä pitkillä kävelyillä ja mietiskelemässä. Tuntuu, että moniin ongelmiin löytyy ratkaisu. Saatan kulkea tunteja polkureittejä pitkin miettien samalla musiikkiin tai muuhun elämään liittyviä asioita. Mikä on seuraava laini jossain biisissä tai mitä tehdä tälle biitille? Liikkeessä syntyy hyviä ideoita. Oon kaupunkilaisäijä mutta koen, että luontosuhde auttaa luovassa työssä tosi paljon. Oulusta löytyy paljon metsä- ja puistoalueita.”

10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?

”Luota omaan prosessiin ja käytä energiasi siihen. Yli kymmenen vuotta piti vääntää ennen kuin sain keikkoja ja hommat lähtivät etenemään. Tee omaa juttuasi ja nauti siitä!”

Seuraa Mactopiasta Instagramissa ja Facebookissa.

Kalle Juntunen

Kalle Juntunen

Kirjoittaja on katukulttuuria laajalti fanittava deejii ja tapahtumatuottaja, joka työstää graduaan paperittomien siirtolaisten toimijuuksista suomalaisessa mediassa.
Kalle Juntunen

Kalle Juntunen

Kirjoittaja on katukulttuuria laajalti fanittava deejii ja tapahtumatuottaja, joka työstää graduaan paperittomien siirtolaisten toimijuuksista suomalaisessa mediassa.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu