10 kysymystä: Mari Korpela

Mari Korpela ei koskaan ajatellut ryhtyvänsä yrittäjäksi, mutta nyt hän on huomannut, että juuri yrittäjänä hän on kaikkein onnellisin. Elämä ei ole enää suorittamista, vaan oman jutun toteuttamista.

Teksti ja kuvat: Eija Eskola

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Mari Korpela, tuore yrittäjä ja monitoiminainen. Työskentelen tällä hetkellä täysipäiväisesti omassa yrityksessäni Mari Korpela Companyssa. Teen tilaustuotteita, hoidan ja kehitän tuoretta verkkokauppaani, jossa myyn mm. paitoja ja julisteita asiakkaiden omista kehoista piirtämilläni kuvilla sekä itse suunnittelemillani designeilla.

Olen kotoisin Keminmaasta, josta muutin aikanaan Ouluun opintojen perässä. Olen koulutukseltani kasvatustieteen maisteri, pääaineenani kasvatuspsykologia. Lisäksi opiskelin Oulun seudun ammattikorkeakoulussa tanssinopettajaksi. Olen aina tykännyt tehdä useampaa asiaa yhtä aikaa, joten kahdessa paikassa opiskelu oli luontevaa ja mukavan vaihtelevaa.

Nykyäänkin pidän montaa rautaa tulessa, mutta en enää suorita elämää. Vapaa-aikani kuluu suurimmaksi osaksi lasteni ja perheeni parissa, mutta tykkään käydä ystävieni kanssa kaupungilla ja twerkkaamassa. Tarvitsen perhearjen keskellä omaa aikaa, jotta arki ei käy liian raskaaksi.”

2. Olet tuore yrittäjä. Miten päädyit yrittäjäksi ja mikä siinä on parasta?

”Päädyin yrittäjäksi puolivahingossa. Olin koronan vuoksi lomautettuna päivätyöstäni ja aloin piirtämään 15 vuoden tauon jälkeen. Piirtämäni naiskehot liittyivät henkiseen muutokseen, jota itse parhaillaan kävin läpi. Olin päättänyt lopettaa häpeilyn, laihduttamisen ja muiden miellyttämisen.

Mielestäni minulla oli aiheesta paljon sanottavaa myös muille. Loin piirroksilleni ja ajatuksilleni oman Instagram-tilin @marikorpelacompany, jossa aloin puhua avoimesti itselleni merkityksellisistä aiheista.

Ihmiset löysivät tililleni ja olivat aivan liekeissä siitä mitä teen. Hetken mielijohteesta painatin yhden piirroksistani paitaan ja saadun palautteen pohjalta laitoin paitoja testiksi myyntiin. Ihmiset tilasivat parissa päivässä kymmenittäin paitoja, ja aloin ensimmäistä kertaa ajattelemaan asiaa siitä näkökulmasta, että voisiko tätä tehdä ihan oikeasti työkseen.

Olen aina vältellyt kaikkea yrittäjämäistä toimintaa. Paitojen suosion kasvaessa kuitenkin totesin, että joko nyt lopetan näiden tekemisen tai teen kunnolla. Perustin toiminimeni kesäkuussa ja tein tuotteilleni verkkokaupan. Kaikessa on vielä kehitettävää, mutta olen ylpeä itsestäni ja siitä, mitä olen saanut lyhyessä ajassa aikaiseksi.

On mieletöntä, kun saa itse päättää asioista ja voi antaa intuition johdattaa. En ole koskaan tuntenut itseäni näin onnelliseksi ja tärkeäksi, kuin nyt tehdessäni omaa juttuani.”

3. Tuotteesi pyrkivät rohkaisemaan ihmisiä arvostamaan omia kehojaan. Mistä idea tuotteista syntyi?

”Idea syntyi luontevasti oman kehoprosessini kautta. Tavoittelin kehorauhaa, itseni ja kehoni hyväksymistä, ja näin ympärilläni entistä selkeämmin kaikki yhteiskunnan ja laihdutuskulttuurin luomat paineet. Ihmiset jahtaavat läpi elämänsä sokeasti sellaista kehoa, johon he eivät ole syntyneet, eivätkä koskaan anna itsensä olla sellaisia kuin ovat.

Itsekin laitoin 15 vuoden ajan aivan uskomattoman paljon aikaa, vaivaa ja rahaa laihduttamiseen, ja silti olin aivan hirvittävän tyytymätön kehooni. Keväällä totesin itselleni, että nyt riitti – tuntui, että jätän potentiaalini käyttämättä siksi, että aivokapasiteetistani suuri osa kuluu oman ulkonäköni stressaamiseen ja muiden miellyttämiseen.

Asiakkaani ovat usein jo päättäneet, että haluavat irtautua tuosta tyytymättömyyden kehästä, mutta silti kuvien lähettäminen on heille hankalaa. Omasta kehostaan piirretyn kuvan näkeminen saa ihmisissä yleensä aikaan epäuskoa ja sen jälkeen voimaannuttavan onnen tunteen. Ihmiset kulkevat ylpeinä kadulla pukeutuneena tekemääni paitaan, jossa komeilee heidän oma upea kehonsa.”

4. Asiakkaasi avautuvat sinulle omista kehonsa ja itsensä hyväksymiseen liittyvistä muistoista ja kipukohdistakin. Miltä tällainen luottamus tuntuu?

”Luottamus tuntuu todella hyvältä ja häkellyttävältä. Ihmisten kehotarinat saavat minut pysähtymään, sillä monella on taustalla todella haastavia ja kipeitä asioita. Herkistyn ajatuksesta, että minut nähdään oikeana ihmisenä tähän tehtävään ja koen olevani luottamuksen arvoinen. Tiedostan jatkuvasti työni arkaluonteisuuden ja suhtaudun siihen vakavasti.”

5. Mitä toivot asiakkaidesi saavan irti tuotteistasi?

”Toivon asiakkaideni saavan tuotteideni kautta mahdollisuuden nähdä itsensä ja kehonsa samalla tavalla kuin minä ja muut näkevät sen. Piirroskuva omasta kehosta on samaan aikaan tunnistettava ja kuitenkin anonyymi, joka tekee piirroksen näkemisestä asiakkaille jännittävän kokemuksen. Kun piirros on kasvoton ja kehosta näkyvät vain ääriviivat, on oman kehon kauneus helpompi nähdä.

Toivon, että asiakkaani antaisivat itselleen aidosti rauhan olla sellaisia kuin ovat, eivätkä tuhlaisi elämäänsä siihen, että pyrkivät näyttämään joltakin muulta kuin itseltään. Jos oman kehon rakastaminen tuntuu vaikealta, voi koittaa suhtautua kehoonsa rakastamisen sijaan neutraalisti ja pitää kehoa vain kehona, vatsaa vatsana ja reisiä reisinä – ei haukkumasanoja, ei arvottamista, ei vertailua.

Kehoneutraaliuden kautta on helpompaa löytää arvostus ja kunnioitus omaa kehoaan kohtaan. Ei kenenkään tarvitse rakastaa jokaista osaa itsessään viihtyäkseen omissa nahoissaan.”

”Olen lopettanut häpeän ja pelon kautta elämisen ja keskityn yrittäjyyden mahdollisuuksiin ja omiin vahvuuksiini”, Korpela kertoo.

6. Tulevaisuuden haaveesi?

”Olen harjoitellut sanomaan haaveitani ääneen ja lakannut häpeilemästä unelmiani. Aiemmin pidin unelmani omana tietonani siinä pelossa, että epäonnistun. Nykyään ajattelen, että ei ole onnistumista ja epäonnistumista, on vain erilaisia kokeiluja ja suunnanmuutoksia.

Tällä hetkellä unelmoin siitä, että onnistun tulevaisuudessa kehittämään kehollisuuden ja kehojen ympärille laajempaa yritystoimintaa, jonka parissa voin tehdä töitä auttaen ihmisiä hyväksymään itsensä ja muuttaen omalta osaltani nykyistä laihuutta ihannoivaa yhteiskuntaa sallivampaan suuntaan. Aion kokeilla kaikkea, mikä tuntuu hyvältä ja porskuttaa eteenpäin rakastamiani asioita kohti.

Olen aloittanut blogin kirjoittamisen syyskuun alussa Vaikuttajamedia-blogiyhteisössä ja se on yksi väylä puhua suuremmalle yleisölle minulle tärkeistä asioista.”

7. Minkälaiset asiat inspiroivat sinua?

”Olen valtavan inspiroitunut ihmisten avoimuudesta, rehellisyydestä ja rohkeudesta. On mahtavaa huomata, että esimerkiksi somen välityksellä keskustellaan avoimesti aiheista, jotka vielä omassa nuoruudessa olivat tabuja, kuten seksuaalisuudesta, rasismista, naisten yhteiskunnallisesta asemasta ja sukupuolten moninaisuudesta. Olen myös todella inspiroitunut ”women lift women”-ajattelusta ja toiminnasta, jossa naiset eivät ole toisiaan vastaan, vaan tsemppaavat toisiaan kohti yhteistä päämäärää.”

8. Oletko aiemmin suunnitellut ryhtyväsi yrittäjäksi?

”Lapsena haaveilin opettajan ammatista, mutta kymmenen vuoden tanssinopettamisen jälkeen en ole tehnyt opettajan töitä. Toinen lapsuuden haaveammattini oli taiteilija, kunnes teiniaikojen epävarmuudet ja jatkuva huonommuuden tunne laittoivat piirtämiseni tauolle 15 vuoden ajaksi.

Yrittäjyys on ollut omalla uralistallani ainoa asia, johon en koskaan ajatellut ryhtyväni. Nyt, kun omista rimpuiluistani huolimatta ”jouduin” perustamaan yrityksen, olen ihastunut ja rakastunut yrittämiseen ja itseni työllistämiseen. Uskon, että yrittäjyyden välttely on johtunut osittain pelosta. Mitä jos en tule taloudellisesti toimeen? Mitä jos kukaan ei innostu keksimästäni jutusta? Mitä jos en osaa hoitaa yrityksen raha-asioita oikein? Mitä jos epäonnistun totaalisesti tuttujeni edessä?

Olen lopettanut häpeän ja pelon kautta elämisen ja keskityn yrittäjyyden mahdollisuuksiin ja omiin vahvuuksiini. Ihmisten pyllykuvia piirrellessäni ja ihanien tyyppien kanssa Instagramissa jutellessani mietin, että voisi sitä ihminen työtä paljon kurjemminkin tehdä.”

9. Mikä on suosikkipaikkasi Oulussa?

”Suosikkipaikkani Oulussa liittyvät ihmisiin ja kivoihin kokemuksiin. Yhtä en osaa nimetä, mutta top3- lempparimestat Oulussa ovat Nallikarin ranta, Torinranta ja Hietasaaressa sijaitseva entinen kesätyöpaikkani Vauhtipuisto. Näihin paikkoihin sisältyy paljon hyviä muistoja rakkaiden ihmisten kanssa.”

10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?

”Uskalla olla sinä ja anna itsellesi lupa elää omannäköistä elämää. Uskalla muuttua ja muuttaa mielipidettäsi. Älä tuhlaa elämääsi asioihin, jotka eivät vie sinua lähemmäs arvojesi mukaista elämää. Anna itsellesi ja muille ihmisille kehorauha. Ymmärrä erilaisuutta. Hemmottele itseäsi, nautiskele pienistä asioista. Ole rehellinen itsellesi ja muille. Elämä on rajallinen, joten tanssi nyt, kun musiikki vielä soi.”

Mari Korpelan taidenäyttely Shame No More esillä Voimalassa 18.9. – 4.10.2020. Avajaisia vietetään 18. syyskuuta kello 18 alkaen. 

Kasarmintie 1 90130 Oulu
90130 Oulu

Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.
Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu