10 Kysymystä: Petri Lusikka

Oululainen laulaja-lauluntekijä Petri Lusikka julkaisee 29. heinäkuuta Toivon lauluja -esikoisalbuminsa, jonka kappaleissa hän kertoo omakohtaisista kokemuksistaan toivon varaan ripustautumisesta. Lusikka esiintyy Kaupunniklubi goes Toppila hoodz -tapahtumassa perjantaina 10. kesäkuuta Koskelan suuralueen yhteisötila Alvarissa.

Teksti: Sina Sarpola
Kuva: Harri Tarvainen

1.Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Petri Lusikka, 33-vuotias oululainen. Opiskelen tällä hetkellä musiikinopettajaksi Oulun yliopistossa musiikkikasvatuksen tutkinto-ohjelmassa. Vapaa-ajallani tykkään kirjoitella lauluja ja musisoida muutenkin ystävien kanssa. Pelailen myös silloin tällöin salibandya ja jalkapalloa.”

2. Esiinnyt 10. kesäkuuta yhteisötila Alvarissa Kaupunniklubi goes Toppila hoodz -tapahtumassa. Mitä keikalla on luvassa ja millaisilla fiiliksillä odotat tapahtumaa?

”Ajattelin soittaa keikalla Toivon lauluja -esikoisalbumin kokonaan sekä ehkä myös yhden, vielä levyttämättömän kappaleen.

Odotan tapahtumaa innostuneena, sillä en ole vielä juurikaan keikkaillut näiden uusien laulujen kanssa. On mukava nähdä ja kuulla minkälaisen vastaanoton kappaleet saavat.”

3. Yhtyeenne esikoisalbumi julkaistaan perjantaina 29. heinäkuuta. Minkälainen prosessi albumin tekeminen on ollut ja kuinka se sai alkunsa?

”Huomasin talvella 2021, että minulla oli vuosien 2019–2021 aikana kertynyt mukavasti saman tyylisiä kappaleita. Jotenkin minusta alkoi tuntua siltä, että nyt jos koskaan olisi aika tehdä näistä kappaleista levykokonaisuus.

Vietimme alkukesän 2021 bändin kanssa kappaleita sovittaen ja harjoitellen. Loppukesä ja syksy menivätkin sitten muutamassa eri studiossa albumia äänittäen. Levy miksattiin talvella ja masteroitiin keväällä 2022. 

Ensimmäinen single Unelmat julkaistiin huhtikuussa, ja 10. kesäkuuta julkaistaan toinen, Ongelmat ajan myötä ratkeaa -single. Lopullinen albumi on nyt siis kansia vaille valmis. ”

4. Kuka tai mikä sinua inspiroi? Miksi?

”Minua inspiroi päivittäisestä elämästä syntyvät tunteet ja kokemukset.

Kirjoitan kappaleita tarpeesta sanallistaa ajatuksiani sekä prosessoidakseni kokemiani tunteita ja joskus hyvin arkisiakin kokemuksia. Kappaleen kirjoittaminen on yleensä todella eheyttävä ja voimaannuttava prosessi.”

5. Millaisten asioiden ja aiheiden ympärille sanoituksesi rakentuvat?

”Esikoisalbumini teemana on toivo. Ennen levyn kappaleiden kirjoittamista minulla oli ollut elämässä haastavampi ajanjakso vastoinkäymisineen ja kriiseineen. 

Kappaleita kirjoittaessani huomasin kuitenkin kiinnittäväni huomiotani enemmän elämän positiivisiin asioihin. En enää halunnut kappaleissani velloa negatiivisissa tunteissa, vaan halusin löytää lauluihin valoisan, toiveikkaan ja voimaannuttavan pohjavireen.

Yhtäkkiä huomasin kirjoittavani kappaleita, joissa kerrottiin unelmien tärkeydestä, ongelmien ajan myötä ratkeamisesta, puhumisen tärkeydestä ja elämään luottamisesta.”

6. Onko sinulla esikuvia, joiden työ vaikuttaa myös omaan tekemiseesi musiikin parissa?

”Musiikillisia esikuvia on ollut pienestä pitäen, mutta ne ovat vaihtuneet ajan myötä. Toivon lauluja-albumin miksaaja kuvaili tätä levyn musiikkia Juha Tapio– ja John Mayer-tyyliseksi. Tämä oli tosi osuva kommentti häneltä, sillä varsinkin näitä kahta artistia olen elämässäni kuunnellut todella paljon ja imenyt heiltä vaikutteita myös omaan tekemiseeni. ”

7. Mitä musiikki sinulle merkitsee?

”Musiikilla on minulle monenlaisia merkityksiä. Yksin musiikkia tehdessäni ja lauluja kirjoittaessani se on yksi parhaista tavoista käsitellä omia tunteita ja kokemuksia.

Yhdessä toisten kanssa soittaessa ja laulaessa musiikki on mitä hienoin tapa kokea yhteyttä toisiin ihmisiin. Mielimusiikin kuuntelu on minulle keino nauttia ja rentoutua sekä ehkä oppia jotain uutta elämästä ja ympäröivästä maailmasta.” 

8. Mikä on suosikkipaikkasi Oulussa?

”Ehdottomasti Jumpru Pubin musiikkihuone! Se on huone, jossa on piano, kitaroita ja pienet bongorummut. Viikonloppuiltaisin huone ahtautuu täyteen musiikkia rakastavia laulajia sekä soittajia ja yhteislaulukarkelot ovat valmiina alkamaan. Yleensä musiikkihuoneessa raikuvat suomalaiset ikivihreät klassikot Juicesta Dingoon.

Musiikin ihmisiä yhdistävä voima on musiikkihuoneessa miltei käsin kosketeltava.
Kannattaa ehdottomasti suunnata sinne, jos tykkää yhdessä musisoimisesta tai laulamisesta.”

9. Millainen kulttuurikaupunki Oulu mielestäsi on?

”Oulu on hieno kulttuurikaupunki. Täällä on mukavasti omaa musiikkia tekeviä ihmisiä ja hyvä yhteishenki sekä tekemisen meininki muusikoiden kesken. Keikkapaikkoja ja studioita musiikin äänittämiseen kaupungilla riittää. Kaupungilla järjestetään myös paljon open mic -tyylisiä jameja, joissa kuka vaan voi mennä esiintymään hyvin matalalla kynnyksellä. Oulussa järjestetään myös hienoja kulttuuritapahtumia ja eturivin artistit vierailevat usein Oulussa.”

10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?

”Jos jotain olen elämässäni viime aikoina oppinut, niin olen oppinut puhumaan tunteistani ja vaikeista asioista. Olen huomannut, että omista asioista ja tunteista puhumisella on valtava merkitys omalle hyvinvoinnille ja sille, mistä perspektiivistä tätä elämää katsoo. Haluaisinkin rohkaista ihmisiä keskustelemaan omista, vaikeistakin asioista ihmisille, joihin voi luottaa. Oli se sitten ystävä, naapuri, vanhempi, puoliso tai terapeutti.”

Kaupunniklubi goes Toppila hoodz -tapahtuma järjestetään yhteisötila Alvarissa 10.6.2022 kello 17 alkaen. Tapahtuma on ikärajaton ja päihteetön. Katso tarkempi ohjelma Facebookista.

Kuuntele Petrin single Unelmat Spotifyssa.

Sina Sarpola

Sina Sarpola

Kaupunnin markkinoinnin ja viestinnän harjoittelija Sina on kirjoittaja, amatöörivalokuvaaja, opiskelija sekä intohimoinen sosiaalisen median suurkuluttaja.
Sina Sarpola

Sina Sarpola

Kaupunnin markkinoinnin ja viestinnän harjoittelija Sina on kirjoittaja, amatöörivalokuvaaja, opiskelija sekä intohimoinen sosiaalisen median suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu