Muhoslaisen ohjaaja ja käsikirjoittaja Sami Mustosen palkittu Marras-lyhytelokuva on valittu mukaan myös Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalien kilpasarjaan. Seuraava lyhytelokuva on jo työn alla.
Teksti ja kuvat: Eija Eskola
1. Kuka olet ja mitä teet?
”Olen Sami Mustonen. Päivätyökseni puuhailen 3D-malleja ja freelancerina mainos- sekä musavideoproduktioita. Kuluvan vuoden aikana olen saanut jalansijaa myös isompiin elokuva- ja TV-sarjatuotantoihin.
Viimeisin lyhytelokuvani Marras sai ensi-iltansa 2019 ja on kierrellyt festareita nyt aikalailla vuoden päivät. Vapaa-aika kuluu tällä hetkellä hyvin pitkälti kolmikuisen esikoisen kanssa touhuillessa ja vaippoja vaihdellessa. Kameraa kannan mukana 24/7 ja näin pimenevinä syksyn iltoina mikään harrastus ei ole parempi stressin lievittäjä kuin valokuvien jälkikäsittely.”
2. Miten olet päätynyt elokuva-alalle ja milloin syntyi idea oman elokuvan tekemisestä?
”En koe, että vielä voisin väittää olevani täysin elokuva-alalla – kuitenkin pyrkimys sinne on vahva ja tällä hetkellä oikeanlainen momentum päällä. Kiinnostus elokuviin ja niiden tekemiseen lähti jo kymmenvuotiaana, naapureiden kanssa analogisella videokameralla pelleillessä ja Kummeli-sketsejä imitoidessa. Vuosien varrella harrastus muuttui hiljalleen vakavammaksi ja pätkiä yritettiin vähän suunnitellakin ennen kuin kamera rullasi.
Lukion jälkeen pääsin Helsinkiin mainostoimistoon töihin digital artistiksi, mutta palasin myöhemmin takaisin Ouluun ja jatkoin hommia täällä. Marras-elokuvan kirjoitusurakka alkoi tammikuussa 2018, pakottaessani itseni joka lauantaiaamu Muhoksen kunnankirjaston lehtisaliin läppäri kainalossa kirjoittamaan. Kesäkuussa alkoi olla kiire käsiksen kanssa ja usko projektin toteutumiseen vaihteli päivä päivältä. Käsiksen ohessa oli pakko edistää muitakin osa-alueita: aloitin kuvauspaikkojen etsimisen, puvustuksen sekä rekvisiitan valmistamisen sekä kuvauskaluston hankkimisen siinä määrin kuin lompakon nyörit antoivat myöten.
Puoliso opetti käyttämään ompelukonetta, kaveri moottorisahaa. Näyttelijät ja muu crew löytyi perhepiiristä ja naapurista. Syyskuussa 2018 kamera pyöri ensimmäisen kerran ja kävi onnekseni ilmi, että pääosan esittäjä Saara Runtti on luonnonlahjakkuus.
Meidän pienellä viisihenkisellä kuvauspoppoolla synkkasi valtavan hyvin yhteen. Loppuvuodesta oululainen tuotantoyhtiö Mutant Koala Pictures noteerasi projektin ja lähti tuottamaan jälkituotantoprosessia. Äänimaailma rakennettiin kokonaan uudestaan ja vuorosanat jälkiäänitettiin studiossa. Säveltäjän puikkoihin saatiin Tuomas Kantelinen, jonka seurassa päädyin todistamaan, kun leffan soundtrack vedettiin livenä budapestilaisen sinfoniaorkesterin voimin.
Elokuva sai ensi-iltansa syksyllä 2019 ja sai kunnian olla osa Suomen elokuvasäätiön lyhytelokuvakatalogia 2020. Festareita sillä on takana vajaa 40.”
3. Marras-lyhytelokuvasi on tosiaan kahminut palkintoja maailmanlaajuisesti, ja on nyt valittu myös Rakkautta ja Anarkiaa
-elokuvafestivaalin kilpasarjaan. Miltä tällainen vastaanotto tuntuu?
”Elokuvan saama vastaanotto tuntuu hämmentävältä, mutta en voi kieltää, etteikö samalla myös ansaitulta. Marras oli henkilökohtaisesti yli puolentoista vuoden satsaus, ja päivätöiden jälkeen illat menivät lähes poikkeuksetta sen parissa häärätessä. Siihen nähden miten pienillä resursseilla ja porukalla tuotanto lähti käyntiin, ollaan tultu valtavan pitkälle.”
4. Miksi halusit tehdä juuri keskiaikaan sijoittuvan elokuvan?
”Jos kerta oman tarinansa on mahdollista sijoittaa mihin aikaan ja paikkaan tahansa, niin miksi valita tylsä nykyhetki? Kadonnut aika on aina kiehtonut minua, etenkin aikajakso ihmisen varhaishistoriasta keskiaikaan.
Sen suppea, brutaali maailmankuva antaa rajattomat puitteet ammentaa tarinoita: ihmisen luontosuhde oli erilainen, luontoa kunnioitettiin, ehkä jopa pelättiin, sillä se osasi olla tarvittaessa ankara. Jokapäiväiset toimet heijastivat uskoa yliluonnolliseen, naisten asema oli huono, lapsikuolleisuus suuri ja muista poikkeavia syrjittiin. Näistä lähtökohdista sai myös Marras alkunsa.”
”Kadonnut aika on aina kiehtonut minua”, Mustonen kertoo.
5. Mihin aikakauteen seuraava elokuvasi sijoittuu?
”Tällä hetkellä työstämäni käsikirjoitus sijoittuu niin ikään myös menneisyyteen, tosin nyt tullaan jo huomattavasti lähemmäs nykyisyyttä ja päästään todistamaan, kuinka lapsuudessa kesät olivat lämpimiä 90 -luvun lamasta huolimatta.”
6. Milloin näemme sinulta ensimmäisen täyspitkän elokuvan?
”Ultimaattisena haaveenani on jo parisen kymmentä vuotta ollut päästä ohjaamaan täyspitkä, mutta samalla koen, että kokoluokaltaan hieman pienemmät projektit on hyvä tilaisuus kerätä kokemusta ja kartuttaa tietämystä.
Työskentely ”setissä”, olipa sitten oman elokuvan ohjaajana tai ns. rivityöläisenä assaroimassa isommassa tuotannossa on kaiken kaikkiaan antoisaa. Tekoprosessi ja pitkät päivät nivovat porukan nopeasti yhteen ja elämäntyyli yhdistää. Kuluva vuosi on tuonut valtavasti uusia tuttavuuksia ja jopa ystäviä.
Seuraava lyhytelokuvani on paraikaa käsikirjoitusvaiheessa ja tarkoitus olisi saada se kehittelyyn jo loppuvuoden aikana, jota seuraisi toivottavasti varsinainen tuotantovaihe ensi kesänä. Pienin askelin eteenpäin, mutta määrätietoisesti.”
7. Olet kotoisin Muhokselta. Millaiset mahdollisuudet Oulun seudulta on pyrkiä elokuva-alalle?
”Jos näillä korkeuksilla haluaisi paiskia esimerkiksi kamera-assarin hommia alituiseen tahtiin, mahdollisuudet ei ole kaikista idyllisimmät. Toki osaaville kavereille löytyy aina hommia, mutta jos tarvitsisi nopeasti nostetta työuralleen, kannattaisi lähteä muutamaksi vuodeksi esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, joka tarjoaisi sitten jo ihan eri tavalla projekteja sekä verkostoitumismahdollisuuksia.
Olen kuullut, että elokuva- ja TV -sarjatuotantojen määrässä olisi kuitenkin onneksi ollut havaittavissa kasvua myös täällä. Silti liian moni tarina kuvataan edelleen helsinkiläisessä lähiössä.”
8. Missä oululaisen kannattaa käydä, jos haluaa nähdä kotikaupunkinsa uusin silmin?
”Kannustan ehdottomasti ihmisiä tutustumaan lähiympäristönsä luontoon, etenkin nyt, kun syksy alkaa olla parhaimmillaan. Koitelinkosket, Letonniemi, Kierikki, Pilpasuo, noin esimerkiksi. Myös Oulujokivarsi Muhokselle suunnatessa on upea. Valokuvaharrastuksen ja kuvauspaikkojen etsimisen myötä Oulun lähialueet on tullut jo ihan kivasti koluttua, mutta mikä parasta, valtavasti olisi vielä tutkimatta.”
9. Mikä on kaikkien aikojen paras elokuva ja miksi?
”Tää on paha, sorry, mahdoton valita jotain tiettyä. Elokuviin, jotka ovat inspiroineet minua eniten ja joiden äärestä löydän itseni toistuvasti, lukeutuvat muun muassa Jurassic Park, Back To The Future, The Revenant ja Spirited Away. Alkuvuodesta teattereissa pyörinyt Joker on viimeisin, joka kolahti keskivertoa enemmän.”
10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?
”Kannattaa alituiseen kokeilla, tavoitella ja pyrkiä. Moni jää paikalleen haaveilemaan ja myöhemmin manataan, kuinka asioiden ois pitänyt mennä. Lisäksi on hyvä muistaa, että joskus onnistuminen vaatii runsaasti toistoja, ja että tavoitteeseen ei usein johda vain yhtä tietä.”