Kuvataiteilija Sara Aholan teoksissa toistuvat usein symbolit, mystiikka, satumaiset tarinat ja vahvat naiset. Aholan taidenäyttely on esillä Hollihaan taidekontissa perjantaihin saakka.
Teksti: Linnea Mustonen
Kuvat: Laura Juntunen
1. Kuka olet ja mitä teet?
”Olen Sara Ahola, 24-vuotias taiteilijapersoona Oulusta. Koulutukseltani olen graafinen suunnittelija ja viime vuonna olin myös Limingan taidekoulussa sarjakuvalinjalla.”
2. Taidenäyttelysi Höyhensaaret on esillä Hollihaan taidekontissa. Millainen näyttely on ja kenelle se on suunnattu?
”Höyhensaaret-taidenäyttely on suunnattu ihan jokaiselle, joka haluaa pientä piristystä arjen keskelle. Haluan nostaa esille värejä ja sävyjä ja tuoda taikuuden ja mystisyyden esille karussa rakennuskonttiympäristössä.
Taidejulisteet vievät katsojan hetkeksi unien kuviin ja maisemiin ja antavat mielikuvitukselle tilaa ajatella. Näyttely toivottavasti inspiroi katsojiakin taiteilemaan omia uniaan ja käyttämään rohkeasti väripalettia ja jättämään piirtämisen paineet pois.
Taidekontti on hyvä myös ohikulkijoille, jotka voivat pistäytyä kurkkaamaan mitä siellä on. Monesti pop up -jutut ovat omaperäisiä ja uusia tapoja tuoda joku asia esille, joten ne kiinnittävät ohikulkijoiden huomion.”
3. Mistä innostus luovalle alalle lähti?
”Innostukseni luovaa alaa kohtaan on alkanut muotoutumaan jo lapsena. Piirtely oli ihan lempparihommaa silloin, ja on kyllä vieläkin. Oma tyyli on siinä samalla sitten kehittynyt.”
4. Kuka on esikuvasi ja miksi?
”En osaa valita vain yhtä esikuvaa, mutta ihailen aina, jos joku tekee jotain itselleen tärkeää ja omaa. Taitavat taiteilijat ja kirjailijat innoittavat minua myös omassa tekemisessäni. Joitain esikuviani ovat Frida Kahlo, Helene Schjerfbeck, Salvador Dalí ja Märta Tikkanen.”
5. Mikä inspiroi sinua taiteessa?
”Tykkään mystisyydestä, symbolismista ja sellaisesta utuisesta vaikutelmasta. Ne inspiroivat minua tekemään kuvia ja kirjoittamaan runoja. Myös värit ja sävyt miellyttävät silmää ja inspiroivat omaan tekemiseen.”
”Ihailen aina, jos joku tekee jotain itselleen tärkeää ja omaa.”
6. Millaisia ajatuksia haluat nostaa teoksillasi esille?
”Teoksissani toistuvat usein symbolit, mystiikka ja satumaiset tarinat. Kuvaan erityisesti vahvoja naisia kuten noitia ja merenneitoja. Tarkastelen töissäni niin unia kuin arjen pieniä askareita.”
7. Mitä suunnittelet seuraavaksi projektiksi?
”Tykkään tehdä kuvituksia ja runoja, joten minulla on suunnitteilla kirjaprojekti niiden tiimoilta. Olisi kiva myös kehitellä joku taidenäyttelykokonaisuus ja työstää sitä. Lisäksi teen jatkuvasti kuvia ihan vaan itseäni varten ja harjoitukseksi.”
8. Millainen mielikuva sinulle syntyy sanasta ”kulttuurikaupunki”?
”Kulttuurikaupungissa olisi joka viikko tekemistä kulttuurin ja taiteen parissa. Siellä voisi hakeutua semmoiseen ammattiin, jossa saa toteuttaa omaa luovaa osaamistaan, eikä sitä vähäteltäisi ja kysyttäisi, että milloin menet oikeisiin töihin.
Siellä myös voisi pitää taidenäyttelyitä tai tapahtumia ja siellä olisi paljon matalan kynnyksen kulttuuriharrastuksia ja toimintaa kaikille. Kaupungissamme saisi olla myös enemmän kaikenikäisille suunnattuja kulttuurikohtaamispaikkoja.”
Taidekontti sijaitsee Hollihaan puistossa, venesataman reunalla. Aholan näyttely on esillä Kontissa 4. joulukuuta saakka.
9. Suosikkipaikkasi Oulussa?
”Ainolan puisto on kiva paikka. Kesällä siellä tulee vietettyä paljon aikaa. Tykkään luonnosta, ja Ainolan puistossa pääsee vihreyden ja veden äärelle keskustan läheisyydessä. Oulu on muutenkin kokonaisuudessaan ihana kesällä, ja pyöräily ilman määränpäätä on silloin parasta.”
10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?
”Minulla ei ole mitään tiettyä ohjetta elämälle, mutta tämmöinen voisi toimia: ”Tee sitä mistä tykkäät ja ole aidosti oma itsesi.”