10 kysymystä: Antti Putkonen

Koomamiehenä tutuksi tullut Antti Putkonen snäppää minkä kerkeää, haaveilee omasta vaatemallistosta ja hakee tyyliinsä säröjä paikallisuudesta.

Teksti Laura Tauriainen
Kuva Mikko Törmänen

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Minä olen Putkosen Antti, tekstiilialan yrittäjä ja taiteilija. Siinä ovat tarkkaan harkitut tittelini. Todellisuudessa en edes tiedä, mikä olen. Olen tehnyt niin monenlaista.”

2. Olet kotoisin Oulusta, mutta oletko palijasjalakanen vai avojalakanen?

”En tiedä! Aika tasan menee. Ehkä se palijasjalakanen sopii suuhun vähän paremmin. Kinkkinen kysymys!”

3. Koetko olevasi taiteilija, käsityöläinen vai vaatesuunnittelija?

”Eniten koen olevani käsityöläinen. Taiteellisuus on oikeastaan sivuraide. Käsityöläisyys kuvaa parhaiten sitä, mitä päivän mittaan tulee tehtyä.

Välineistön halpeneminen on vaikuttanut tekoprosessiin, mutta kaikki puheet siitä, ettei ammattilaisia enää tarvita, ovat huttua! Hyvä tekijä on hyvä tekijä, eikä ammattilaisuus tule koskaan katoamaan.”

4. Miten Kooma-merkin tyyli poikkeaa omastasi?

”Ei se kyllä poikkea mitenkään, koska olen luonut merkin oman tyylini kautta. Viime vuosina on noussut esille, ettei Kooma saisi olla niin sidottu minun tyyliini – varsinkin, jos merkkiä haluaa kasvattaa. Tyylini on aika mainstream, ja sillä tuntuu olevan laajat markkinat, toisin kuin vaikkapa goottityylillä. Vaikka Kooma on valtavirtaa, koetan hakea siihen säröjä ja paikallisuutta, erilaista näkökulmaa.”

5. Millainen on tyypillinen Kooma-tuotteen käyttäjä?

”Sellainen, joka hakee muuta kuin isojen vaatekauppojen tarjontaa, jotain vähän spesiaalimpaa. Ihminen, joka arvostaa käsityöläisyyttä. Tällä hetkellä minulla ei ole mallistoa, jota myydä, joten moni asiakas on löytynyt tuttavapiiristä. Seuraava haaste on luoda mallisto ja tavoittaa uusia asiakkaita, jotka eivät ole vielä merkistä kuulleet. Siinä vaiheessa mukaan tulee sosiaalinen media: Snapchatissa ja Twitterissä jaetut jutut markkinoivat samalla merkkiä.”

6. Mitä kaltaisenne mies tekee tällaisessa paikassa – eli mistä ideat Snapchat-esiintymisiin tulevat?

”Olen suomalaisten komedioiden ja sketsisarjojen suuri ystävä. Niitä juttujahan sitä viljelee, jotka iskevät omaan huumoriin. Huumorin perusajatus on toisto. Sitten vain lisää oman persoonan peliin.”

7. Mikä tekee Oulusta Oulun?

”Maantieteellinen sijainti. Oulu on Suomen mittakaavassa tarpeeksi etäällä etelästä. Täällä on tilaa, ja se antaa mahdollisuuden oman, erilaisen persoonallisuuden syntyyn. Oulu ammentaa voimaa menestyksekkäästä historiastaan, tervasta ja kännyköistä. Oulu on paikka, josta on helppo lähteä kiroten pois ja johon on tosi mukava tulla takaisin.”

8. Miksi jonkun muun kuin heinäpääläisen kulttuurihipin pitäisi tulla käymään Galleria Koomassa?

”Koska se tarjoaa monipuolisen kulttuurielämyksen. Siellä on mahdollisuus kokea taidetta matalalla kynnyksellä. Pyrimme tietoisesti välttämään pienen kaupan syndroomaa ja avaamaan samalla galleriamaailmaa tavallisille ihmisille.”

9. Kilpailit Muodin huipulle -ohjelmassa vuonna 2009. Millainen kokemus se oli?

”Mitä pitempi aika siitä on kulunut, sen positiivisemmaksi kokemus kääntyy. Mukavaa oli, mutta totta kai tuli mietittyä, nolaanko itseni siellä. Ajan myötä sitä ymmärtää, että eivät ihmiset muista tarkkaan, mitä siellä tuli sanottua. On positiivista markkina-arvoa, että ylipäätään näkyy ja kuuluu jossain.

Televisiolla on edelleen mahtava valta suomalaisten maailmassa. Kooma-tuotteiden ympärillä oli hypeä jo ennen ohjelmaa, mutta telkkarin myötä se kasvoi hurjasti. Silloin jokaisella oululaisella piti olla Kooma-pipo. Myöhemmin on tullut sukupolvia, jotka eivät ole Koomasta kuulleetkaan. Jos et tee mitään aktiivisesti, sinut unohdetaan.”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”Mottoni nojaa rohkeuteen. Tehkää rohkeasti sitä, mitä haluatte tehdä. Älkää sitä, mitä teiltä odotetaan.”

Antti Putkonen Snapchatissa: koomamies
Galleria Kooma Heinäpäässä: Tarkka-ampujankatu 14, Oulu

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu