The Voice of Finlandissa kilpaillut, oululaistunut muusikko Ellu Malkamäki haaveilee kuumailmapallomatkasta ja elävästä kulttuurikaupungista. Yksi haave on käymässä toteen lähipäivinä: debyyttisinkku Kiurujen laulu julkaistaan musiikkivideon kera.
Teksti: Marko Männistö
Kuva: Enni Ravander-Määttä/EnniMaria
1. Kuka olet ja mitä teet?
”Olen Torniosta kotoisin oleva äiti, laulaja, lauluntekijä ja laulunopettaja, ja valmistun pian kolmanteen ammattiini koulunkäynninohjaajaksi. Muutin Ouluun ensimmäisen kerran vuonna 2007. Pari vuotta myöhemmin muutin Helsinkiin, josta palasin Kempeleen kautta takaisin oululaiseksi vuonna 2015. Viihdyn täällä ja tänne todennäköisesti myös jään.”
2. Mikä on musiikin tekemisen merkitys elämässäsi?
”Tein ekat biisini jo ala-asteen ensimmäisellä luokalla. Olen tehnyt sellaisia lyhyitä rallatuksia englanniksi ja suomeksi jo pienestä pitäen. Vaikka olen vasta nyt julkaisemassa musiikkiani sooloartistina, on musan tekeminen ollut minulle aina elämäntapa ja tärkeä itseilmaisun muoto. Se on keskeinen osa minua ja identiteettiäni. Valmistuessani Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2013 tein loppututkintokonserttini omista biiseistäni. Sävellykset ja sanoitukset olivat kaikki minun kynästäni lukuun ottamatta yhtä kappaletta, joka oli Erkki Koiviston säveltämä.”
3. Osallistuit The Voice of Finlandiin vuonna 2021, ja keräsit Facebookissa kehuja muun muassa Meiju Suvakselta ja Irinalta. Minkälainen kokemus kilpailu oli?
”Aivan huikea kokemus! Todella jännittävä ja uuvuttava, mutta olen silti iloinen, että lähdin kisaamaan. Kaikki tähtivalmentajat olivat mukavia, erityisesti Juha Tapio. Valtavan aito, sydämellinen ja vilpitön ihminen.
Pääsin knock out -vaiheeseen. Jokaisessa tiimissä oli enää kymmenen jäsentä jäljellä, ja silloin tipuin kisasta. Olin juuri siirtynyt Maija Vilkkumaan tiimiin kaksintaistelun kaappaussohvan kautta. Maijasta jäi oikein positiivinen kuva, ja koko työryhmä oli täynnä rautaisia ammattilaisia. Meistä pidettiin koko ajan tosi hyvää huolta, ja hauskaa oli. Hetkittäin mietin, että olisi pitänyt lähteä tähän skabaan jo viisitoista vuotta sitten, jolloin olisin jaksanut paremmin pitkiä päivä ja lyhyitä yöunia. Jäin kuitenkin voiton puolelle kokemusten ja fiiliksen kautta. Kilpailu oli minulle laulajana hyvin merkittävä kokemus.”
4. Aiotko vielä joskus osallistua talenttikilpailuun?
”Voisin osallistua johonkin biisikilpailuun, missä minun tekemäni kappale kilpailisi muiden tekemien kappaleiden kanssa. En ehkä koe niinkään omaksi jutukseni, että kilpailisin artistina muita artisteja vastaan, sillä en tunne olevani erityisen briljantti laulaja. Osaan kyllä laulaa ja rakastan sitä, mutta suurimmat vahvuuteni ovat tarinan kertominen ja tulkinta, sellainen tunteellinen puoli.”
5. Miltä oululainen musiikkiskene vaikuttaa?
”Minulla on itse asiassa aika suppea käsitys tästä. Ollessani keikkaileva muusikko en juurikaan kierrellyt muita paikkoja kuin niitä yökerhoja, missä itse esiinnyin. Kaikki viikonloput menivät omilla keikoilla. Intuitiivinen kokemukseni kuitenkin on, että Oulu on aika eläväinen livemusakaupunki. Täällä on hyvin paikkoja missä esiintyä. Tapahtumia on laajalla skaalalla niin isoja kuin pieniäkin ja moneen musiikkimakuun. Oulussa on tapahtumatuottajia, jotka panostavat tärkeään livemusiikin skeneen mielestäni tosi hyvin.”
6. Käytkö paljon keikoilla?
”Olen nykyään ihanan tyttölapsen äiti, joten eipä minun tule hirveästi keikoilla ja tapahtumissa käytyä. Haluaisin tehdä sitä kyllä paljon enemmän. Silloin kun olen niin sanotusti vapaalla jalalla ja kaupungissa sattuu olemaan hyvä keikka tarjolla, niin menen kyllä mielelläni. Kesäisin tykkään pyöriä festareilla, koska silloin on mahdollisuus nähdä useampi suosikkibändi vaikkapa yhden päivän aikana, mikä on erittäin tehokasta ja käytännöllistä yh-äidille.”
7. Mitä oululaisen kannattaisi tehdä, jos haluaa nähdä kotikaupunkinsa uusin silmin?
”Olen usein nähnyt taivaalla kuumailmapalloja, joissa on Qstockin logoja ja muita, ja haaveillut aina pääseväni sellaisen kyytiin. Jos siis haluaa nähdä kaupunkia uusin silmin, niin esimerkiksi linnun näkökulmasta voisi olla kiva tarkkailla Oulun kaupunkia.”
8. Soolourasi ensimmäisen sinkku ja musavideo julkaistaan lähipäivinä. Millainen prosessi se on ollut?
”Molemmat julkaistaan perjantaina 6.5., ja prosessi tähän pisteeseen asti on ollut melkoinen. Kappale syntyi jo 5–6 vuotta sitten ystäväni kertoman omakohtaisen tarinan inspiroimana. Sain viime vuonna Taiteen edistämiskeskuksen apurahan, jonka avulla pääsin tuottamaan biisiä Matti Mannisen kanssa. Hän lauloi stemmoja, toimi tuottajana ja soitti kaikkia instrumentteja. Mukaan liittyi myös toinen luottomies, Tommi Rahko, joka hoiti kitaraosuuksia, lauloi stemmoja, tuotti ja antoi kappaleelle oman vivahteensa. Omat visioni toimivat biisin runkona ja pohjana koko ajan. Äänitimme sen Matin studiolla, ja annoimme kappaleen Aake Lämsälle miksattavaksi. Tommi Langen hoiti masteroinnin.
Sen jälkeen tuli musavideo, josta suurin kiitos kuuluu rakkaalle ystävälleni Anu Keräselle, joka halusi toteuttaa tämän projektin osana opintojaan. Hän keräsi ryhmän luottoihmisiä, ja sillä porukalla saatiin homma hienosti pakettiin. Mukana oli hyviä tanssijoita, jotka loivat ihanan koreografian.
Olen tosi ylpeä niin videosta kuin kappaleestakin ja odotan innolla, että ihmiset pääsevät näkemään ja kuulemaan lopputuloksen. Kiurujen laulu -kappaleen voi kuulla kaikista yleisimmistä suoratoistopalveluista. Video tulee puolestaan YouTubeen.”
9. Mitä sinulta on odotettavissa tulevaisuudessa?
”Tulen tekemään biisejä niin kauan kuin henki pihisee. Tälläkin hetkellä Matti Mannisen pöydällä on työstettävänä kappaleita, joita toivottavasti pääsemme julkaisemaan pian. Arkea pyörittäessä aika on välillä hieman kortilla. Todennäköisesti teen myös musavideoita biiseihin, koska audiovisuaalinen puoli on erittäin lähellä sydäntäni.”
10. Millaisena haluaisit nähdä Oulun 10 vuoden kuluttua?
”Toivon näkeväni rakkaan Ouluni oikein eläväisenä kulttuurikaupunkina, jossa on tarjolla runsaasti tapahtumia kaikenikäisille. Paljon musaa, teatteria ja muuta kulttuuria monipuolisesti matalalla kynnyksellä. Kulttuuri kuuluu kaikille. Se tuo elämään väriä, erilaisia makuja ja merkityksellisyyttä. Eli toivon katselevani eläväistä kulttuurikaupunkia.”