Lähdimme kierrokselle Oulun second hand-, vintage- ja kirpputorimaailmaan. Nappaa vinkit talteen ja lähde tekemään löytöjä!
Teksti: Laura Juntunen
Kuvat: Päivi Mäkelä
Saaga Secondhand, Saaristonkatu 15
Kesän alussa ydinkeskustaan avautunut Saaga Secondhand on jotain, mitä Ouluun on kaivattu jo pitkään, ja sen kyllä huomaa. Joinakin aamuina oven edustalle kerääntyy väkeä jonoksi asti odottelemaan putiikin avautumista.
Liiketila on pienehkö, mutta rekkejä on kolmella käytävällä varsin hyvä määrä. Tarjonta keskittyy pääasiassa nykymuotiin. Rekeissä on siistiä ja hyväkuntoista vaatetta, ja myös merkkivaatteita löytyy yleensä useammasta rekistä. Suurin osa tuotteista on naistenvaatteita, mutta myös miehille löytyy usein esimerkiksi siistejä kauluspaitoja ja merkkivaatetta.
Rekkien lisäksi kannattaa vilkaista seinillä roikkuvat vaatteet, näyteikkunan nurkassa oleva huivi- ja laukkunurkkaus sekä kassan vierestä löytyvä rasia, josta voi löytää esimerkiksi koruja ja kelloja.
Saagassa on kaksi sovituskoppia, jotka on erotettu tilasta paksuilla verhoilla. Jos kaipaa hengähdystaukoa, voi kassalta ostaa juotavaa ja istahtaa näyteikkunan edustalta löytyviin pöytiin katselemaan Saaristonkadun vilinää.
Second hand -tarjonnan lisäksi Saagassa kannattaa käydä katsomassa Saaga wall -taideseinä. Ulko-oven edustalta löytyvällä seinustalla on myynnissä kuukausittain vaihtuvien oululaisten käsityöläisten ja taiteilijoiden töitä. Tällä hetkellä esillä on Riikka Väänäsen hurmaavaa keramiikkaa.
Saagassa tavara tuntuu liikkuvan nopeasti ja myyjissä on myös vaihtelua, joten liikkeessä voi hyvin pistäytyä vaikka viikoittain.
Seuraa Saagaa Facebookissa ja Instagramissa.
Tarkkis14, Tarkka-ampujankatu 14
Ouluun on saatu viime aikoina lisää uniikkeja vaatteita ja taidetta myyviä putiikkeja, ja sitä kautta vireän kulttuurikaupungin henkeä. Tarkkis14 avattiin Tarkka-ampujankadulle, Heinäpään K-kaupan viereen tänä keväänä. Myymälä henkii ulkomaan metropolien pikkuputiikkien tunnelmaa ja se on hyvin instagrammable.
Myynnissä on vintagevaatteita, käsitöitä, koruja, kenkiä ja muita asusteita, paikallista käsintehtyä ChocoSomnian suklaata, kortteja sekä taiteilija Tuuli Oikkosen taidetta. Tänne kannattaakin piipahtaa myös silloin, kun etsii lahjaa jollekin toiselle.
Pienehköön liiketilaan mahtuu yllättävän paljon. Myymälän etuosan täyttävät Tarkkiksen yrittäjän omat Emilia Originals-korut. Pääosin kierrätysmateriaaleista tehtyjä koruja on nähty esimerkiksi Peltokurjen keikka-asuissa.
Osansa tilasta ottavat vaaterekit, joissa roikkuu naisten ja miesten vintagevaatteita. Valikoimaa on monelta eri aikakaudelta. Joukossa on myös uudempia kotimaisia helmiä, kuten Marimekkoa ja R-collectionia. Lisäksi Tarkkiksesta löytää kenkiä, laukkuja ja monenlaisia asusteita, joiden vuoksi kannattaa penkoa myös lattiatasolla olevat matkalaukut rohkeasti.
Tarkkiksessa on yksi sovituskoppi, jonka vieressä on retroa henkeä huokuva oleskelutila. Upottavaan nojatuoliin tekisi mieli jäädä vain oleskelemaan.
Vaikka sijainti on ydinkeskustan ulkopuolella, täällä kannattaa kyllä piipahtaa. Ulos asetettu kyltti lupailee second handin ja käsitöiden lisäksi myös kulttuuria ja tapahtumia. Emilia on ammatiltaan myös muusikko, ja onpa tilassa järjestetty jo kertaalleen catwalk-näytöskin. Kannattaa siis pysyä kuulolla myös tapahtumien osalta.
Seuraa Tarkkista Facebookissa ja Instagramissa.
Pivis, Rautatienkatu 20
Vuodesta 2010 verkossa ja sittemmin myös kivijalkaliikkeenä toiminut Pivis on vintagen ystävän must go -kohde lähellä Oulun rautatie- ja bussiasemaa.
Piviksessä myydään ennen 1990-lukua valmistettuja vaatteita ja asusteita. Myyntiin otetaan myös muita pukeutumiseen liittyviä vanhan ajan tavaroita ja tarvikkeita, joten hyllystä voi löytää esimerkiksi pieniä koristeellisia rasioita, Downton Abbeyn henkeä huokuvan hiusharjan tai vaatteiden huoltoon liittyviä tarvikkeita.
Rautatienkadun myymälässä on sekä naisten että miesten vaatteita. Piviksen miesten valikoima on kutkuttava. Tarjolla on esimerkiksi vintage-Levistä, trendikkäitä kauluspaitoja ja tyylikkäitä takkeja.
Naisten rekeistä löytyy runsaasti vanhaa kotimaista vaatetta ja laadukkaisiin materiaaleihin on selvästi kiinnitetty huomiota. Pivikseen myytäväksi otettavat tuotteet ovat kaikki hyväkuntoisia ja hajuttomia. Hinnat ovat kohtuulliset, vintageliikkeille tyypillisesti kuitenkin perinteisiä kirpputoreja korkeammat. Sovituskoppeja on kaksi myymälän eri puolilla.
Myös koruja ja muita asusteita on myymälässä moneen lähtöön. Kenkiä etsivän kannattaa muistaa tarkistaa myös lattiataso: kierroksemme aikana rekin alta pilkottavat esimerkiksi upeat nahkaiset maiharit.
Piviksen myymälän esillepano ja sisustus ovat jo itsessään hyvin inspiroivia, ja täällä vierähtää helposti vartti jos toinenkin menneiden aikojen huumaa nautiskellen.
Seuraa Pivistä Facebookissa ja Instagramissa. Myös verkkokauppa palvelee.
Järkikirppis, Tehtaankatu 1
Kierroksemme päättyy Raksilan marketeilta löytyvälle Järkikirppikselle. Viimeinen etappi edustaa perinteisempää kirpputorimaailmaa. Siinä missä aiemmin kiertämämme pienet putiikit inspiroivat jo pelkällä ulkoasullaan, Järkikirppikselle on tultu ennen kaikkea penkomaan ja ostamaan.
Järkikirppiksestä on muodostunut Oulussa jonkinlainen klassikko, jonka tietävät kaikki. Valtava kirpputori sijaitsee markettien kaupungin puoleisessa laidassa, Subwayn ja S-Marketin vieressä. Rakennus ei itsessään hivele silmää, mutta Järkikirppiksellä pöydät ovat aina täynnä ja kauppa käy. Käytävillä kuhisee ihmisiä kaikkina vuorokauden tunteina, joskus ihan tungokseksi asti.
Suuressa tilassa on lukuisia pöytiä ja useita käytäviä. Ilman selkeää strategiaa voi helposti unohtaa, mitkä pöydät on jo katsastanut.
Järkikirppikseltä voi löytää vaatteita koko perheelle. Varsinkin kohtuullisesti hinnoitellut lasten merkkivaatteet menevät täällä yleensä kuumille kiville. Vaatteiden osalta tarjontaa on moneen lähtöön, ja helmiä saa usein etsiä huolella. Tarjolla on paljon ketjuliikkeiden vaatteita ja nykymuotia, mutta joskus joukosta löytyy myös edullista vintagea.
Vaatteiden lisäksi myynnissä on kaikkea maan ja taivaan väliltä: antiikkia, retroa, kirjoja, huonekaluja, sisustusesineitä, astioita, keittiötarvikkeita ja joskus jopa kasveja.
Järkikirppiksen huolelliseen kiertämiseen kannattaa varata aikaa. Vaikka sovituskoppeja on useampi kappale myymälän eri puolilla, jonottamiseen kannattaa varautua. Ruuhkatunteina tämä pätee myös kassoille mentäessä. Koskaan ei kuitenkaan tiedä, mitä täältä löytää, ja kouliintunut kirppistelijä voi tehdä Järkikirppiksellä ainutlaatuisiakin löytöjä.
Seuraa Järkikirppistä Facebookissa ja Instagramissa.
Muutama vinkki vielä loppuun!
Kierroksemme ulkopuolelle jäivät tällä kertaa miesten vaatteiden second hand -liike Ullakko (Hallituskatu 30 M 4) sekä second hand -myymälä DOM (Asemakatu 6). Suosittelemme tutustumaan molempiin!
Seuraa Ullakkoa Facebookissa ja Instagramissa sekä DOMia Facebookissa ja Instagramissa.