Kuusamontien varrella sijaitseva karun kaunis Hirvisuo tarjoaa rentouttavan pysähdyksen kesken matkanteon ja mainion paikan lintubongaukseen, luontokuvaukseen ja talvisin vaikkapa leijahiihtoon.
Teksti ja kuvat: Eija Eskola
Pitkospuut notkuvat askelten alla, moottoritien äänet kaikkoavat hetki hetkeltä kauemmas, kuulumattomiin. Lempeä tuulenvire pitää hyönteiset loitolla ja taivaalla purjehtivat pilvet verhoavat auringonvalon lähes kokonaan, mutta eivät häivytä lämpöä. Vain muutama askel ja olen matkalla kohti kaunista erämaata.
Lähes 45 hehtaarin kokoinen suoalue sijaitsee noin 40 minuutin ajomatkan päässä Oulun keskustasta. Kuusamontien varrella sijaitsevan levähdyspaikan ympärillä avautuva suoalue on helposti saavutettavissa, eikä luonnonhelmaan päästäkseen tarvitse nähdä paljoakaan vaivaa.
Metsähallituksen hoitamalta Hirvisuon soidensuojelualueelta on kartoitettu yli 30 eri suotyyppiä. Suurimmaksi osaksi alue on Pohjanmaalle tyypillistä avointa ja puutonta aapasuota, mutta myös esimerkiksi allikkoisia keidassoita on alueella ihailtavaksi asti.
Hirvisuo kuuluu Natura 2000 -verkostoon, jonka tarkoituksena on suojella luonnon monimuotoisuutta ja huolehtia kulttuuriperinnön ja retkeilyalueiden säilymisestä.
Elokuussa Hirvisuo hemmotteli myös marjastajaa.
Lintubongausta, luontokuvausta ja marjastusta
Hirvisuo tarjoaa oivallisen paikan lintujen syys- ja kevätmuuton seurantaan. Linnustollisesti arvokas alue sopii erityisesti hanhien, petolintujen sekä kurkien seurantaan, mutta alueella on havaittu myös muun muassa helmipöllöjä, laulujoutsenia, vesipääskyjä sekä mustavikloja kymmenien muiden lintulajien ohella.
Hirvisuolla saa marjastaa, sienestää, kalastaa ja telttailla jokamiehenoikeuden nojalla. Alueen lintutorni on vain reilun 400 metrin päässä valtatien levähdyspaikalta ja aivan pysäköintipaikan vieressä on myös tulentekopaikka nuotioeväitä varten. Luonnossa liikkuessa on tärkeä muistaa, että on jokaisen omalla vastuulla pitää retkeillessä huolta siisteydestä ja kunnioittaa ympäröivää luontoa retkietiketin mukaan.
Lähestyvä syksy tuo mukanaan pikku hiljaa ruskan, joka muuttaa Hirvisuonkin oikeaksi valokuvaajan paratiisiksi. Alue tarjoaa erityisen silmiä hiveleviä maisemia, kun kuura peittää suokeitaat koleina syysaamuina ja aamu-usva nousee mättäistä. Suoalueella liikkumista varten kannattaa varustautua kumisaappain suon vetisyyden vuoksi.
Talvisin alueella voi harrastaa lumikenkäilyn lisäksi perinteistä umpihanki- tai retkihiihtoa, mutta myös hieman vauhdikkaampaa leijahiihtoa.
Hirvisuo kuuluu Natura 2000 -verkostoon.
Luontopolulle luvassa muutoksia
Hirvisuon levähdyspaikalta aiemmin alkanut toinen, noin kilometrin mittainen Ötökkä-polku pitkospuineen on tällä hetkellä huonossa kunnossa ja suljettuna. Polun varrella on ollut mahdollisuus tutustua opastaulujen avulla alueella esiintyviin hyönteisiin.
Metsähallituksen hoitama pitkospuinen polku jää jatkossa kokonaan pois, sillä Hirvisuon vedenpinta nousee hiljalleen suon pohjoisosan ennallistamistoimien vuoksi, ja pitkospuiden ylläpito on tämän vuoksi erittäin vaikeaa. Vedenpinnan nousu voi tehdä alueella patikoinnin tulevaisuudessa jopa mahdottomaksi, lukuun ottamatta talviretkeilyä.
Ötökkäpolku jää siis historiaan, mutta itse lintutorni sekä sinne johtava polku tullaan pitämään jatkossakin kunnossa. Lintutornin polku sekä parkkipaikan opasteet tullaan kunnostamaan ensi vuoden puolella ja joskus myöhemmin tulevaisuudessa polulle on suunnitteilla myös Ötökkä-polun tyylisiä toiminnallisia opasteita tai luontopolkutauluja.