Kun oululainen 1bar joutui keväällä sulkemaan ovensa koronapandemian takia, baarin työntekijät löysivät uuden tavan olla kontaktissa ulkomaailmaan.
Teksti ja kuvat: Jenna Louhela
”Me tehhään joulukuusen koristeita teistä tillaajista. Jokainen tilaaja saa kuusen koristeen ja näitä pittää tehä 76 kappaletta. Eli me ollaan täällä vielä huomennakin. Mutta ei hättää, kaikki saatte nimen kuuseen”, Janina juttelee.
”Me-sanalla se tarkoittaa Janinaa. Tämmösiä on sit teille”, Pekka Paurola toteaa ja näyttää kameralle laminoitua paperista kuusenkoristetta Janinan naureskellessa taustalla.
On keskiviikkoilta oululaisessa cocktailbaari 1barissa, jossa baarin työntekijä Janina ja yrittäjä Pekka Paurola askartelevat joulukuusen koristeita. Käynnissä on 1barin striimi eli suora verkkolähetys suoratoistopalvelu Twitchissä, jossa baari on julkaissut striimejä viime maaliskuun loppupuolelta saakka.
Idea striimauksen aloittamiseen syntyi maaliskuussa. Alkuvuosi oli tuonut mukanaan koronapandemian ja sen myötä uusia haasteita ravintola-alan yrittäjille. Kun 1bar päätettiin monen muun ravintolan tavoin sulkea maaliskuussa 2020, Paurola alkoi miettiä eri tapoja jatkaa baarin toimintaa ja pitää työntekijät aktiivisena.
”Striimaus oli meidän tapa olla kontaktissa ulkomaailmaan baarin ollessa kiinni, ja koko henkilökunta seisoi sen päätöksen takana. Se piti meidän pään kasassa viime kevään aikana”, Paurola kertoo.
Baarissa kuvaaminen on vaatinut välillä kekseliäisyyttä. Joulukoristeiden askartelua kuvattiin tuolin päälle pystytetyn kameran avulla.
Rento olohuone livenä ja netissä
Striimaus on kasvattanut suosiotaan viime vuosien aikana. Tavalliset ihmiset ja heidän arkensa kiinnostavat katsojia entistä enemmän. Lisäksi striimeissä viehättää vuorovaikutteisuus, sillä seuraajat voivat osallistua striimiin kommentoimalla.
Koronapandemian aikana striimaus on yleistynyt entisestään. Erityisesti keikkoja ja elämyksiä on striimattu viime aikoina paljon. Suoratoistopalvelu Twicthissä striimataan ensisijaisesti videopelejä, mutta sivustolta löytyy paljon muutakin sisältöä kuten keskusteluohjelmia ja ruoanlaittoa.
Paurola ei tiedä muita baareja, jotka tekisivät vastaavanlaisia striimejä kuin he. Hän kuitenkin korostaa, että striimien maailma on laaja, joten varma asiasta ei voi olla.
1barin striimiä tekee baarin henkilökunta, jonka lisäksi striimeissä nähdään välillä myös vierailevia tähtiä. Tilin sisältö on monipuolista ja vaihtelevaa. Striimeissä on nähty muun muassa keskiaikaista ottelua, zumbaa, joogaa, balettia, kansanedustajan haastattelua, pelaamista sekä baarin tavallista arkea ja elämää.
”Me tällä hetkellä porukalla mietitään ja etsitään, mikä on se meidän punainen lanka. Me halutaan tuoda striimeissä esiin sitä fiilistä, mikä on täällä baarissakin: että tämä on semmonen rento olohuone, jonne voi tulla porisemaan”, Paurola kertoo.
Jenna askartelee 1barin kanavan tilaajista joulukoristeita.
Lisää työtunteja
Striimauksen aloittaminen vaati baarin väeltä paljon opettelua tekniikan suhteen. Välineitä löytyi jo valmiiksi baarin aiempien podcast-tuotantojen tekemisen ansiosta mutta kun projekti eteni, baarin porukka päätti panostaa striimaukseen kunnolla. 1baarin tiloihin rakennettiin oma koppi pelaamista ja striimaamista varten.
Perjantaisin ja lauantaisin baarista striimataan niin sanottua tiskiliveä, jossa kuvataan baarin illan menoa ja kävijöitä. Kamerat eivät kuvaa baarissa joka puolella, vaan pääasiassa tiskinseutua.
Kuvaamisesta kerrotaan baarin tiloissa olevilla isoilla muistutuslapuilla. Paurolan mukaan asiakkaat ovat huomanneet ja ymmärtäneet kuvaamisen hyvin, eikä baarille ole tullut siitä negatiivista palautetta.
”Tarkoitus on silti tulevaisuudessa tehdä baarin tiloihin selkeämmät “camera free -zonet”, jos joku haluaa vain juoda rauhassa, eikä näkyä striimissä.”
Paurolan mukaan striimaaminen ei ole vaikeuttanut baarin elämää, mutta se on monipuolistanut työntekijöiden työnkuvaa. Striimi vaatii aina erikseen oman tekijänsä, joten työntekijöiden tuntimääriä on lisätty.
”Se mikä tekee tästä mukavaa ja haastavaa on se, että pitkän linjan baarimikot ovat päässeet opettelemaan uutta ja kehittämään itseään”, Paurola kertoo.