10 kysymystä: Kari Mäläskä

Pian eläköityvä ovimies Kari Mäläskä sai oman nimikko-oluen ja harkitsee lähtevänsä mukaan kunnallispolitiikkaan.

Teksti Salla Simonaho
Kuva Mikko Törmänen

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Kari ’Mälli’ Mäläskä. Olen ollut Jumprun portsarina ja monitoimimiehenä 39 vuotta.”

2. Oletko avo- vai palijasjalakanen oululainen?

”Olen avojalakanen. Olen asunut nuorempana Etelä-Suomessa, joten en ole palijasjalakanen. Mielestäni vain koko ikänsä täällä asunut voi olla palijasjalakanen.”

3. Teit urasi alussa hammasteknisiä töitä. Kuinka päädyit portsariksi?

”Olin Torniossa harjoittelussa seitsemänkymmentäluvulla. Kun palasin Torniosta Ouluun, rupesin miettimään, mitä tekisin seuraavaksi. Sattumat kuljettivat minut portsarin hommiin Hovinarriin.

Pitkään portsarina ollutta isääni pyydettiin Jumpruun töihin. Isä ei halunnut mennä, joten hän suositteli minua. Minä taas en ollut aikeissa vaihtaa työpaikkaa, joten sanoin ei. Työkaverini Hovinarrista kehui Jumprua, ja lopulta soitin sinne, että jos he ottaisivat minut vielä töihin, vaikka olin aluksi kieltäytynyt.”

4. Olet ollut Jumprun ovella melkein 40 vuotta. Miten oululainen yöelämä on muuttunut?

”Muutosta on vaikea huomata työn keskellä. Vähän niin kuin omaa vanhenemistaan ei huomaa, kun katsoo itseään peilistä joka päivä. Pitäisi olla hetken aikaa poissa, jotta näkisi selkeämmin, mihin suuntaan on menty.

Uusia pubeja on tullut joka kulmalle. Jos torilta lähdet ja otat paukun joka paikassa, et pääse enää Sarkkaan sisälle. Ihmiset tulevat myöhemmin baariin. Ennen meillä oli jonoa jo seitsemän aikaan. Nykyään jono syntyy vasta puolen yön aikaan – perjantai-iltaisin vasta puoli kahdelta, kun pubit menevät kiinni. Koko yhteiskunnan rytmi on myöhentynyt.”

5. Olet joskus sanonut, että nokkeluudesta on etua työssäsi. Oletko koskaan joutunut pulaan nokkeluutesi takia?

”Totta kai. Kieleni on nopeampi kuin aivoni. Aina ei ehdi tajuta, kenelle voi sanoa ja mitä. Tässä työssä oppii ihmistuntijaksi.”

6. Seisot yöt ulkona säässä kuin säässä. Kuinka selviät Oulun talvesta?

”Se on pukeutumiskysymys. Pahimmillaan pakkasta on ollut 37 astetta, ja olen seissyt ulkona seitsemän tuntia. Tätä hommaa tehdään rakkaudesta lajiin, asenteella.”

7. Onko yötyö vaikuttanut sosiaaliseen elämääsi?

”Yötyö on vaikuttanut perhe-elämään. Lapseni ovat sanoneet, ettei heiltä puuttunut pienenä mitään muuta kuin isä. Toisaalta työ on myös antanut paljon. Mitä ikinä tarvitsenkaan, tiedän aina, kenelle voin soittaa ja keneltä saan apua. Loppujen lopuksi tämä työ on antanut enemmän kuin ottanut.”

8. Jäät lokakuussa eläkkeelle. Miten aiot viettää eläkepäiväsi?

”Haluan viettää viikonloppuja kihlattuni kanssa. Perhe-elämä on se, mistä nautin. Olen luonteeltani tekijä. Olen tehnyt 15-vuotiaasta asti töitä, en osaa vain olla. Minulle on tarjottu töitä useasta eri paikasta, ja useammat puolueet ovat kosiskelleet minua kunnallisvaaleihin ehdokkaaksi. En ole vielä päättänyt, mihin rupean seuraavaksi.”

9. Oululainen pienpanimo on valmistanut sinulle oman nimikko-oluen. Miltä se maistuu?

”En ole päässyt maistamaan sitä vielä. Olen erittäin otettu siitä, että Sonnisaaren panimo halusi tehdä minun nimeäni kantavan oluen. Se on todella suuri kunnianosoitus.”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”Tee kaikki, mihin ryhdyt, sydämelläsi. Olen tunneihminen ja saatan menettää yöuneni todella pienen asian takia. Mietin aina, miltä minusta tuntuisi, jos joku olisi tehnyt minulle niin kuin minä olen tehnyt toiselle.”

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu