10 kysymystä: Juhani Oivo

Oulun musiikkivideofestivaalien vastaava tuottaja Juhani Oivo on pyöritellyt toisten levyjä DJ:nä jo kohta parikymmentä vuotta, mutta lupaa julkaista omaa tuotantoaan ensimmäisen kerran vielä tämän vuoden puolella.

Teksti ja kuvat: Eija Eskola

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Juhani Oivo. Ihminen elossa maa-planeetalla yhden ajanlaskun mukaan vuonna 2020. DJ, tapahtumajärjestäjä, kulttuurituottaja ja filosofian maisteri. Olen järjestänyt musiikkitapahtumia ja soittanut levyjä kohta kaksikymmentä vuotta. Eri nimisiä klubeja on tullut järjestettyä paljon, mutta tällä hetkellä pyörivät Elektorni ja Cool Down Reggae. Päivätyössäni toimin nyt viidettä vuotta Oulun Musiikkivideofestivaalien vastaavana tuottajana.”

2. Jo viides vuosi Oulun musiikkivideofestivaalien tuottajana menossa. Mikä työssä vetää puoleensa?

”Minulle on tosi tärkeää tehdä töitä sellaisten asioiden eteen, joihin uskon ja siksi olenkin viihtynyt OMVF:lla. On ollut mahtavaa olla tekemässä hienoja festareita ja työskennellä kulttuurin parissa. Olen tavannut hienoja ihmisiä, oppinut paljon kotimaisesta musiikkikentästä ja musiikkivideoista tekijöiden näkökulmasta. Jaan myös festarin ja sen takana olevan yhdistyksen kanssa samoja arvoja, kuten esimerkiksi suvaitsevuus ja ekologinen kestävyys.”

3. Kesän musiikkivideofestivaalit järjestetään koronapandemian vuoksi hieman eri tavalla. Millaiset festarit tänä vuonna on luvassa?

”Olemme tehneet paljon hommia etänä. Olen tottunut siihen, että voin kysäistä olan yli töiden etenemisestä tai vaikka mielipidettä johonkin asiaan. Nyt työ on ollut paljon itsenäisempää, mutta onneksi meillä on hyvä ja pätevä porukka kasassa. Paljon on jouduttu miettimään toteutuksia uusiksi, koska aiemmin ohjelmistoa ei ole toteutettu virtuaalisena. Eteen on tullut paljon uusia haasteita, mutta se myös inspiroi. Uusista tekemisen tavoista tarttuu varmasti jotain myös tuleville vuosille.
Virtuaalisilla festareilla esimerkiksi kotimaisen musiikkivideokilpailun lähes 300 videota on katseltavissa netin välityksellä. Yleisö voi elokuusta alkaen äänestää omaa suosikkiaan Kansanpumpelin voittajaksi. Vuosittain järjestettävä Pumpeligaala tulee netin kautta katseltavaksi ja perinteisesti Valveen kahvilassa pyörinyt Silakkalounge striimataan tänä vuonna Oulu Urban Culturen tiloista livenä visuaalien kera. Ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan heinäkuun lopulla ja se on festareiden aikana katseltavissa osoitteessa www.omvf.net.”

”Eri nimisiä klubeja on tullut järjestettyä paljon, mutta tällä hetkellä pyörivät Elektorni ja Cool Down Reggae”, Oivo kertoo.

4. Musiikki on vallitseva osa elämääsi. Miten alun perin päädyit alalle?

”Kiinnostus DJ-hommiin syttyi aikoinaan musalehteä lukiessani. Silmääni osui mainossivun levy nimeltä Return of the DJ vol. 2, jossa oli graffitikannet ja hahmo, joka breikkasi vinyylilevyjen päällä. Tilasin levyn postimyynnistä tietämättä sen enempää sisällöstä, koska siihen aikaan ei voinut esikuunnella levyjä netistä.
Levy oli täynnä skrätsimusaa, jossa keskiössä oli DJ ja levyjä skrätsäämällä tehdyt elementit. Meillä ei ollut ikinä ollut kotona  vinyylisoitinta, joten minulle se ääni oli täyttä sci-fiä. Sain pienimuotoisen pakkomielteen soundiin ja aloin haaveilla skrätsäämisestä. Se olikin utopistinen unelma kunnes kuulin, että Pateniemessä asui kyseistä musiikkia tekevä DJ Rap One. Hänen levynsä ajautui kaverien kautta minulle ja siitä inspiroituneena ajattelin, että ehkä levysoitinten hommaaminen ja DJ:ksi alkaminen ei olekaan aivan mahdoton asia.
Lopulta sain omat levysoittimeni ja homma eteni nopeasti bileiden järjestämiseen, jolloin pääsin soittamaan musiikkia, jota halusin kuulla soivan myös baareissa. Pian tutustuin myös DJ Rap Oneen ja järjestimme bileitä hänen ja Real Dealin Peffin kanssa jokunen vuosi. Siitä on jo kohta parikymmentä vuotta aikaa ja edelleen järkkään bileitä ja soittelen levyjä aktiivisesti.”

5. Miten kuvailisit omaa musiikillista tuotantoasi ja missä sitä voi kuunnella?

”Omaa tuotantoani kuvailisin elusiiviseksi. Sitä kuulee tällä hetkellä lähinnä jatkoilla, koska en ole virallisesti vielä julkaissut mitään. Vuosien varrella nurkkiini on kertynyt pölyttymään analogisia musiikkilaitteita, kuten rumpukonetta, sämpleriä ja syntetisaattoreita ja nyt, kun koronatilanne pakotti pysähtymään ja miettimään omaa elämää ja ajankäyttöä sekä suhdetta musiikkiin, päätin aktivoitua musiikin tekemisen suhteen. Sain myös apurahaa tähän tarkoitukseen, joten jotain tulee ulos ennen vuoden loppua. Kappaletta on jo syntynytkin, mutta mitään ei ole vielä ulkona. Julkaisukanava ja -tapa on vielä harkinnassa.”

6. Minkälaisista asioista unelmoit musiikillisesti urallasi?

”Vierastan sanaa ura. Minulla ei ole ikinä ollut erityisiä tavoitteita soittamisen suhteen – muita kuin kehittyä omassa tekemisessä. Olen tehnyt aina sitä, minkä suhteen olen intohimoinen ja siitä on sitten seurannut kaikenlaisia mukavia asioita. On mahtavaa käydä aina välillä soittamassa Oulun ulkopuolella, mutta en esimerkiksi tavoittele kansainvälistä uraa.
Minusta on tärkeää kultivoida paikallisia skenejä. Ei ole ympäristön kannalta järkevää, että kuukausittaisiin klubeihin lennättäisi joka kerta esiintyjiä muualta. On myös kulttuurin jatkuvuuden kannalta tärkeää, että tuetaan paikallisia tekijöitä. Totta kai kulttuurivaihdossa on paljon hyviäkin puolia ja on hienoa bookata artisteja, joista tykkää ja tuoda heidän musiikkiansa uudelle yleisölle, yhdistää ihmisiä sekä näyttää heille Oulua tai tutustua itse eri kaupunkeihin, mutta nyt maailman muuttuessa on kuitenkin hyvä miettiä itsestään selvänä pidettyjä asioita uusiksi. Oulusta ei esimerkiksi tarvitse matkustaa vaikkapa Berliiniin, jotta voi kokea kulttuurin eheyttävän vaikutuksen.
Haluan olla mukana kasvattamassa ja kehittämässä DJ-meininkiä Oulussa ja nähdä sen tulevan osaksi paikallista kulttuuri-identiteettiä. Täällä on ainutlaatuinen tunnelma ja mielettömän hyviä tapahtumia, joista moni ei tiedä, tai ei ole vielä rohkaistunut paikalle. Ehkäpä siis, jos jotain haluaisin saavuttaa, niin tuoda tätä minun ja monen muun rakastamaa ja kultivoimaa kulttuuria uusille ihmisille ja kehittää Oulua entisestään.”

Oivo työstää nyt myös omaa tuotantoa.

7. Minkälaiset asiat inspiroivat sinua?

”DJ-hommissa minua inspiroi hyvät bileet, kaverit, uusi musiikki ja oudot äänet. Vapaa-ajalla taas inspiroi taide, kulttuuri sekä eletty ja elämätön elämä kaikkine puolineen.
En muista, että minulla olisi koskaan ollut varsinaisesti idoleita tai esikuvia, mutta just eilen fiilistelin paikallista DJ Reneä, joka on soittanut viidellä vuosikymmenellä levyjä ja still going strong, eihän sitä voi kuin arvostaa! Minua inspiroi kaikki DJ:t, keiden kanssa soitan ja kaikki kuulemani deejiit, joilla on intohimo soittamaansa musiikkiin.”

8. Missä oululaisen kannattaisi käydä, jos haluaa nähdä kotikaupunkinsa uusin silmin?

”Tähtitornin kahvilassa. Kahvila seisoo satoja vuosia sitten paikalla sijainneen Oulun linnan raunioiden päällä. Alunperin astronomian opetusta varten rakennetussa tornissa on toiminut kahvila vuodesta 1912.”

9. Miltä Oulun musiikkikulttuuri näyttää tänä päivänä?

”Oulussa on oma henki ja persoonallinen meno. Me ollaan tietyllä tapaa sellainen oma saarekkeensa. Ei olla etelässä, mutta ei varsinaisesti pohjoistakaan. Helsingistä Ouluun on pitkä matka, joten tänne on päässyt rauhassa kehittymään oma kulttuurinsa.
DJ-hommien suhteen Oulu on elinvoimaisempi kuin koskaan aiemmin minun aikana. Tunnelma on tosi yhteisöllinen ja lämmin. Täällä on paljon hyviä bändejä ja muita musiikin- ja taiteentekijöitä. Arvostan tämän hetken menoa Oulussa, koska olen myös nähnyt niitä hiljaisia vuosia.”

10. Millaisena haluaisit nähdä Oulun kymmenen vuoden päästä?

”Suvaitsevaisena ja eläväisenä keskuksena. Omaa ainutlaatuisuuttansa arvostavana kaupunkina, joka tukee tekijöitä ja tekemistä.”

Seuraava Elektorni Tähtitornin kahvilassa perjantaina 24.7.2020 kello 20.00 alkaen.
Oulun Musiikkivideofestivaalit järjestetään 27. – 30.8.2020 online-tapahtumana. Lisätietoja verkkosivuilta.

Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.
Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu