Viski- ja olutharrastaja Sampo Marski kehottaa ihmisiä panostamaan määrän sijasta laatuun.
Teksti ja kuvat: Eija Eskola
1. Kuka olet ja mitä teet?
”Olen Sampo Marski ja olen alun perin kotoisin Rovaniemeltä. Muutin Ouluun vuonna 2006 opiskelujen perässä. Olen opiskellut aate- ja oppihistoriaa sekä tiedeviestintää, joista molemmista löytyy maisterin tutkinnot. Tällä hetkellä työskentelen toimittajana.
Olen herkkä innostumaan asioista ja harrastuksia löytyy vino pino. Pelaan frisbeegolfia, harrastan Tai Shin Mun -kungfua, musisoin ja nautin musiikin kuuntelusta. Yritän myös tasaisin väliajoin nörtteillä tietokone-, lauta- ja korttipelien parissa.”
2. Olet pitänyt useamman vuoden ajan viski- ja olutblogeja. Kuinka päädyit perustamaan blogisi?
”Nyt on noloa, jos muistan väärin, mutta perustin Just Peat it! -viskiblogin vuonna 2011. Humaloidut-olutblogia olen pitänyt ystäväni Jarmo Nivan kanssa nyt reilun vuoden. Olen laiska ihminen ja kipinä viskiblogiin lähti liikkeelle tiedonjanosta: halusin oppia lisää viskistä ja sain motivoitua itseni opiskelemaan aiheesta, kun loin itselleni yleisön.
Pidän kirjoittamisesta ja se on minulle luonnollinen tapa jäsentää ja jalostaa ajatuksiani. Viski- ja olutharrastuksesta kirjoittaminen on yksinkertaisesti mukavaa. Lähtökohtaisesti en kauheasti edes ajattele yleisöä kirjoittaessani. Toki tekstille ja sen sisältämälle ajatukselle tuo merkitystä, jos joku sen myös lukee.
Blogipostauksen haluan olevan joko viihdyttävä tai informatiivinen. Koska informaatiota saa googlaamalla, enkä koe olevani sinänsä viski- tai olutasiantuntija, koetan keskittyä ensimmäiseen. Kyseessä on sen verran marginaali-ilmiöissä pyörivät blogit, ettei niiden ympärille ole rakentunut varsinaista yhteisöä. Parasta palautetta on, kun joku vetäisee baarissa hihasta ja kertoo, mitä ajatuksia blogini hänessä herättää.”
3. Minkälaiset asiat inspiroivat sinua?
”Tämähän on paha! En ole rehellisesti miettinyt. Itsensä toteuttaminen inspiroi. Samanhenkiset ihmiset totta kai. Ja se, kun saa jakaa ideoita, se inspiroi aina.”
4. Mikä on suosikkipaikkasi Oulussa?
”Aikoinani muutin Ouluun opiskelemaan, joten minulle sitä ”oikeaa” Oulua on keskustan ja yliopiston välimaasto. Kaijonharju ja Linnanmaa ovat omassa betonibrutalismissaan paikka, josta olen aina pitänyt. Siinä ehkä jopa pieni haaste oululaisille, jotka yleensä pitävät yliopiston seutua jotenkin rumana. Minusta se on persoonallinen ja omalla tavallaan sympaattinen ja kaunis alue.
Tuiran saunalautta on myös mainittava: se on kaupunkikulttuuria parhaimmillaan.”
5. Mitä viski- ja olutharrastus on sinulle antanut?
”Tärkeintä ovat ihmiset harrastuksen ympärillä, se on tuonut minulle ison tukun ystäviä, kavereita ja hyvän päivän tuttuja. Itse juomat ovat tarjonneet puolestaan makuelämyksiä. Lisäksi olen harrastanut paljon matkailua, jossa pääosassa ovat olleet viski ja olut. Esimerkiksi kahta Skotlannin reissuani en olisi ilman viskiharrastusta tehnyt.”
6. Mitä blogiin kirjoittaminen sinulle merkitsee?
”Itsensä toteuttamista lähinnä, ja toki kanssaharrastajilta tullut positiivinen palaute lämmittää aina.”
7. Onko oma suhtautumisesi viskiin tai olueen muuttunut harrastuksesi aikana?
”On. Olen aloittanut molempien blogien tekemisen tilanteessa, jossa aiheesta on ollut enemmän innostusta kuin tietoa. Bloggaaminen on vienyt syvemmälle molempien juomien ympärillä olevaan kulttuuriin. Olen oppinut juomien teosta ja oppinut tuntemaan niiden tekijöitä. Molempien juomien suhteen olen tilanteessa, jossa aluksi juoksin uutuuksien perässä ja halusin maistaa mahdollisimman montaa erilaista tuotetta. Uutuuksien maistamisen itseisarvo on pienentynyt. Nykyään ostan usein juomia, jotka olen aiemmin hyväksi havainnut.
Mielenkiintoni on siirtynyt viskistä enemmän kohti olutta ja tämä näkyy myös blogeissa: viskiblogi Just Peat it! sai edellisen päivityksensä helmikuussa. Uskon, että kaikissa harrastuksissa tulee vastaan jonkinlainen saturaatiopiste, missä helposti saavutettavat uudet elämykset on pelattu läpi ja uusien saavuttaminen tuntuu liian työläältä. Toisin sanoen aloin saamaan olutharrastuksesta pienemmällä vaivalla makuelämyksiä ja ruokittua loputonta nälkää löytää uusia mielenkiintoisia juttuja.
Mielestäni harrastus sopii kenelle tahansa täysi-ikäiselle, joka malttaa pysähtyä juoman äärelle hetkeksi miettimään, miltä se maistuu ja mitä se on.”
8. Oletko törmännyt viskeihin, oluisiin tai niiden harrastamiseen liitettyihin myyttisiin käsityksiin, joita haluaisit oikaista?
”Myyttisiä käsityksiä on paljonkin. Viskin ympärillä ärsyttää siihen liitetty snobeilu. Viinaa se on siinä missä muukin, eikä siitä kannata sen kummempaa asiaa tehdä. Toinen juttu on viskin kallis hinta. Kyllä, viskipullot ovat kalliita, mutta annos hyvää viskiä (esim. 2cl) liikkuu täysin samoissa hinnoissa, kuin muut alkoholiannokset: tuoppi olutta tai lasi viiniä. Ja kolmantena on sanonta, joka pätee molempiin juomiin: ”Minä en pidä oluesta/viskistä”. Yleensä näitä kuulee ihmisten suusta, joille olut on Karhua ja viski Jack Danielsia.
Viski ja olut tarjoavat todella laajan makukirjon, joista lähes jokainen voi löytää jotain mielenkiintoista.”
9. Millainen viski- ja olutkulttuuri Oulussa mielestäsi on?
”Kulttuuri on parantunut viimeisen 10 vuoden aikana huomattavasti. Hyvää olutta tarjoavia baareja on tullut paljon lisää ja mielenkiintoisia oluita saa lähes jokaisesta baarista. Toki tämä kertoo myös yleisestä olutkulttuurin noususta. Myös viski voi hyvin. Tuntuu, että suomalaisten tislaamojen näkyminen mediassa on madaltanut ravintoloiden kynnystä napata tyyriimpiäkin pulloja valikoimiin. Toki ns. ”harrastajien viskejä” voisi olla enemmän tarjolla.
Seuratoimintaa on molempien juomien suhteen myös tarjolla hyvin: Oulun Olutseura ja Viskin Ystävien Seuran Oulun jaosto järjestää jos jonkin näköistä iltamaa ja maistelua. Ennen kävin kaikissa mahdollisissa tapahtumissa, nyt tapahtumia on – tai ennen koronaa oli – enemmän, kuin on aikaa saati rahaa osallistua.
Ouluun on myös putkahtanut vinopino panimoita, jotka ovat elävöittäneet alkoholikulttuuria monella tapaa. Kunniamaininta erityisesti Maistilalle, joka on järjestänyt viskiä ja olutta yhdistäviä maistelutilaisuuksia.”
10. Paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?
”Elämä on liian lyhyt huonon ruoan tai juoman nauttimiseen. Makua, ei määrää!”