Itse tehdyssä tilassa omannäköistä taidetta

Kulttuuribingo palasi tammikuussa vuoden tauon jälkeen Oulun katukuvaan – tai pikemminkin kellarikuvaan. Uusi tila sijaitsee nimittäin maanpinnan alapuolella Asemakadulla. Omien sanojensa mukaan ”talonmiestyyppinen tekijä” Jaakko Junnila päästi Kaupunnin tupatarkastukselle avoimen kulttuuritilan hämärään.

Teksti Sanna Häyrynen
Kuvat Suvi Vinblad

Henkilökohtaisen elämän tylsyys ajoi Jaakko Junnilan mukaan Kulttuuribingon aktiivien joukkoon, kun toimintaa hiljaiselovuoden jälkeen käynnisteltiin.

”Tuntui, että jotain puuttui omasta elämästä ja tästä kaupungista. Jotain sellaista, jota saa tekemällä vain alusta loppuun itse”, hän kuvailee.

Tyhjyyttä Junnila pääsi täyttämään, kun kulttuuribingolaiset löysivät viime kesänä sopivan tilan toimintansa jatkamiselle. Edellisistä tiloista Mäkelininkadun Järjestötalossa he joutuivat lähtemään talon purkamisen tieltä.

”Tämä oli valkoseinäinen, kolkko autotalli. Kaikki on rakennettu itse: lava, tiski, ateljeetilat. Talkootyönä teimme pitkiä ja loputtomia tunteja”, Junnila kertoo.

Autotallia remontoitiin viime lokakuusta vuodenvaihteeseen, jolloin Asemakadulla vietettiin pitkän kaavan mukaan avajaisjuhlien trilogia.

Junnilan mielestä juuri rakennusprojekti oli merkittävä, kun sai luoda estradia omalle taiteelle.

Uusi Kulttuuribingo Oulussa
Kierrätysmateriaaleilla sisustettuun tilaan löydettiin mallinukkejen torsoja Citymarketin roskalaatikosta, kertoo Jaakko Junnila.

Vapain käsin

Yhdistyspohjalta toimivaa Kulttuuribingoa pyörittää noin 20 hengen joukko. Ydinryhmää yhdistää luovuus. Mukana on esimerkiksi kuva- ja tekstiilitaiteilijoita sekä muusikoita ja äänitaiteilijoita.

Jaakko Junnila järjestää Kulttuuribingolla kokeellisen musiikin, performanssitaiteen ja runouden TERMOS-tapahtumia.

”Kun olin jonkin aikaa pois yhdistyksen toiminnasta, ajatukset tällaisesta tapahtumasta kypsyivät. Kaipasin porukassa tekemistä”, hän sanoo.

Asemakadulla on alkuvuoden aikana järjestetty esimerkiksi keikkailtoja ja juhlia. Tapahtumia toteuttavat pääasiassa järjestön aktiivit.

”Mutta kuka tahansa voi vuokrata tämän tilan vaikka omia tapahtumia varten”, Junnila haluaa huomauttaa.

Kulttuuribingo on toistaiseksi avoinna vain tapahtumien yhteydessä, ei päivisin.
”On tämä ehkä vähä salaisempi paikka kuin se edeltävä, joka toimi katutasossa galleriatilanakin”, Junnila pohtii.

Jaakko Junnila sanoo, että hän näkee uusissa tiloissa koko ajan tekemätöntä työtä. ”Se on hyvä vain, ettei tämä tule koskaan valmiiksi.”

Väylä kenelle tahansa

Jaakko Junnilan mukaan Kulttuuribingolla on tarkoitus ruveta järjestämään enenevissä määrin uudenlaisia kulttuuritapahtumia.

Tavoitteena on elävöittää Oulun taidemaailmaa ja antaa esimerkiksi muusikoille ja kuvataiteilijoille tilaisuus näyttää töitään. Tällä hetkellä tila toimii lähinnä tapahtumien areenana, mutta galleriapotentiaalia mietitään.

”Tämä olisi tärkeä väylä erityisesti niille, jotka eivät muuten saisi töitään vaikka gallerioihin. Toivon, että ihmiset ottavat yhteyttä ja tarjoavat ideoitaan tänne”, Junnila sanoo.
Kulttuuribingon aktiivit kokoustavat joka maanantai kello 17.

”Kokouksiin voi tulla ehdottamaan omia ideoita tapahtumista tai mistä tahansa. Kaikki hyvät tyypit ovat tervetulleita”, Junnila toteaa.

Jaa somessa

Close Menu