Kauhumaraton käynnistyy Iissä

Tulevana viikonloppuna järjestettävää IIK!!-kauhuelokuvafestivaalia juhlitaan jo 19. kertaa. Luvassa on nostalgiaa, uutuuksia sekä elokuvia eri puolelta maailmaa.

Teksti: Sallamaari Paavola
Kuvat: Petriina Kiiskinen ja Sallamaari Paavola

Kauhuelokuvien ystävät tietävät tänäkin vuonna, minne suunnata. Loka-marraskuun vaihteessa Iin Työväentalo on muuttunut karmaisevaksi Yöväentaloksi ja IIK!!-kauhuelokuvafestivaalien näyttämöksi jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Viikonlopun mittainen IIK!!-festivaali on yleensä vetänyt näytöksiin toista tuhatta katsojaa, mutta parina edellisenä vuonna yleisönäytöksiä on järjestetty ainoastaan lauantaina. Näin on myös tänä vuonna.

Lauantain esityspäivään mahtuu viisi pitkää elokuvaa, ja Yöväentalon saliin otetaan kerrallaan 50 katsojaa, joka on reilusti alle puolet normaalista täyttömäärästä.

”Perinteisesti ruuhkia aiheuttanut kahviohuone on poissa käytöstä, ja myyntitiski on sen sijaan pystytetty väljempiin tiloihin salin puolelle. Näin pystytään säilyttämään turvavälit sekä näytöksissä että niiden välissä”, festivaalin taiteellinen johtaja Antti Näyhä kertoo järjestelyistä.

”Olen henkilökohtaisesti todella tyytyväinen siihen, kuinka tasokkaan festivaalin olemme saaneet aikaan”, toteaa taiteellinen johtaja Antti Näyhä. Kuva: Petriina Kiiskinen (2019)

Tänä vuonna lippuja on voinut ostaa poikkeuksellisesti netistä, aiemmin lippukauppaa käytiin kahviohuoneessa ennen näytöksiä.

”Koronan innoittamana pystytimme vihdoinkin nykyaikaisen nettilippukaupan. Näin vältytään turhilta ruuhkilta lipputiskillä paikan päällä, ja ehkäistään turhia reissuja vaikkapa Oulusta Iihin: kun saliin otetaan vain 50 katsojaa, niin moni näytös myy varmasti täyteen jo ennakkoon”, Näyhä toteaa.

Sarjamurhakortit, eli elokuvien sarjaliput hupenivat tänä vuonna nopeasti, mutta yksittäisiä lippuja on vielä jonkin verran saatavilla. Festaribussi ei kulje tänä vuonna lainkaan, eikä festivaaliklubia voida järjestää. Toiveissa kuitenkin on, että festariklubi saataisiin ensi vuonna jälleen juhlittua ja elokuvillekin lisää katsojia.

”Ensi vuonnahan IIK!! viettää 20-vuotisjuhliaan, minkä kunniaksi on tarkoitus järjestää festari jälleen vähän suurempana”, Näyhä kaavailee.

Laatuelokuvia vuosien varrelta

Vaikka yleisömäärää on rajoitettu, ei elokuvien laadusta ole Näyhän mukaan tarvinnut tinkiä. Tänä vuonna mukana on 70-luvun eroottinen taidevampyyriklassikko Daughters of Darkness. 35 mm:n filmiltä esitettävä The Final Terror puolestaan edustaa 80-luvun amerikkalaista metsäkauhua, ja suomalainen mykkäelokuva Meren kasvojen edessä vuodelta 1926 säestetään elävällä musiikilla.

Uutuuselokuvia edustavat humoristisen ällöttävä episodielokuva Scare Package (2020) sekä kauhuhelmi Luz: The Flower of Evil (2019), joka tulee vähemmän tunnetusta kauhumaasta Kolumbiasta.

”Olen henkilökohtaisesti todella tyytyväinen siihen, kuinka tasokkaan festivaalin olemme saaneet aikaan koronarajoituksen sanelemalla vaatimattomalla budjetilla. Kiitos tästä kuuluu toki pitkälti ahkeralle Yöryhmällemme, ja erityisesti uskolliselle yleisölle – voimme aina luottaa siihen, että lippuja menee hyvin kaupaksi vähän erikoisempiinkin elokuviin, eikä tarvitse aina suunnitella ohjelmistoa helpoimman kautta”, Näyhä kiittelee.

Tänä vuonna saliin otetaan kerrallaan 50 katsojaa. Kuva: Petriina Kiiskinen (2019)

Taiteellisen johtajan mukaan festivaali panostaa monipuolisuuteen, eikä sisältöä suunnitella sen kummemmin teema edellä.

”Voisi toki tuntua äkkiseltään hauskalta idealta näyttää vaikkapa kaikki kaksitoista Friday the 13th  -elokuvaa yhden viikonlopun aikana, mutta kuka niitä oikeasti jaksaisi katsoa? Hyvässä IIK!!-ohjelmistossa on sopivassa suhteessa pelottavuutta ja huumoria, nostalgiaa ja uutuuksia, laatua ja roskaa, sekä tietysti elokuvia eri puolelta maailmaa”, Näyhä kuvailee.

”Olemme kyllä toisinaan tehneet pienempiä, esimerkiksi 2–3 leffan kokoisia teemakokonaisuuksia, ja ensi vuoden 20-vuotisjuhlaohjelmistossa tällaisillekin lienee taas paremmin tilaa”, hän lisää.

Kurkistus kotimaiseen kauhuskeneen

Pitkien elokuvien lisäksi festivaaleilla esitetään perinteisesti lyhytelokuvakilpailuun lähetettyjä teoksia. Kilpailuun ilmoittautuneita on joka vuosi noin 15–20. Festivaalin toiminnanjohtaja Inka Koutaniemi katsoo etukäteen kaikki kilpailuun tarjotut elokuvat, ja valitsee niistä parhaat mukaan kisaan. Tänä vuonna mukana on seitsemän lyhytelokuvaa niin elokuva-alan opiskelijoilta kuin ammattilaisiltakin.

”Korona ei juurikaan ole vaikuttanut ilmoittautuneiden lyhytelokuvien määrään, joka voi selittyä sillä, että yleensä ilmoittautuneita tulee kahdelta edeltävältä vuodelta. Tänä vuonna kilpailussa olevat elokuvat ovat siis valmistuneet joko vuoden 2019 tai 2020 puolella. Yksi poikkeama oli: opiskelijoiden tekemiä elokuvia ilmoitettiin vähemmän kuin aiempina vuosina.”

Koutaniemen mukaan kilpailun taso nousee vuosi vuodelta, joten laadukasta suomalaista kauhua on luvassa tänäkin vuonna. Lyhytelokuvakilpailu onkin hänen mukaansa hyvä kurkistusreikä kotimaiseen indiekauhuskeneen. Parhaan lyhytelokuvan valitsee tuomaristo, lisäksi yleisö pääsee äänestämään heidän mielestään parasta elokuvaa.

Festivaalin toiminnanjohtaja Inka Koutaniemen mukaan lyhytelokuvakilpailu on hyvä kurkistusreikä kotimaiseen indiekauhuskeneen. Kuva: Petriina Kiiskinen (2019)

Koutaniemi paljastaa, että hän ei uskonut pitävänsä kauhuelokuvista ennen pestiään festivaalin parissa.

”Tilanteen pakottamana aloin siis tutustumaan kauhukulttuuriin, ja onneksi niin! Kauhuelokuvissa kiinnostaa niiden aikaansaama tunne, pelko. On upeaa, että joku sen teoksellaan keinotekoisesti loihtii.”

Koutaniemi itse odottaa festivaaleilta lämmintä ja välitöntä tunnelmaa. Hän kehuukin festareilla vallitsevaa hyvää henkeä, joka säilyy vuodesta toiseen niin henkilökunnan kuin yleisönkin joukossa. Vinkiksi IIK!!-festivaaleille osallistuville hän kehottaa heittäytymään täysillä mukaan.

”Joka vuosi uskollisimmat fanimme ovat esimerkiksi pukeutuneet mitä upeimpiin asuihin, meillä saa hullutella. Toisekseen, niin tylsää kuin se onkin, niin tämän vuoden festivaalin tärkein vinkki on tulla vain terveenä paikalle”, Koutaniemi sanoo.

”Yleisölle suositellaan vahvasti kasvomaskien käyttöä, rei’itetyt jääkiekkomaskit eivät kelpaa”, Näyhä heittää.

IIK!!-kauhuelokuvafestivaali järjestetään lauantaina 31.10.2020 Iin Työväentalossa osoitteessa Pappilantie 1.

Lyhytelokuvakilpailun lisäksi festivaaleilla jaetaan vuosittain  IIKKA-palkinto, jonka saa kotimaista kauhukulttuuria edistänyt taho, henkilö tai teos.

Festivaalin järjestää Iikkuvat ry.

Lisätietoa löytyy tapahtuman nettisivuilta

Sallamaari Paavola

Sallamaari Paavola

Sallamaari on Kaupunnin toimittaja, joka nauttii hyvistä tarinoista, kulttuuririennoista ja pohjoisen yöttömistä öistä.
Sallamaari Paavola

Sallamaari Paavola

Sallamaari on Kaupunnin toimittaja, joka nauttii hyvistä tarinoista, kulttuuririennoista ja pohjoisen yöttömistä öistä.

Jaa somessa

Close Menu