Kulttuuri herää henkiin Pikisaaren [TILA]:ssa

Kulttuurikiihdyttämö [TILA] syntyi kaverusten halusta säilyttää Pikisaari kaikkien oululaisten ulottuvilla. Avajaisia vietetään tulevana lauantaina.

Teksti ja kuvat: Eija Eskola

Kulttuurikiihdyttämö [TILA] on oululainen yritys, jonka tavoitteena on rakentaa Pikisaareen kulttuurikeskittymä luovan alan yrityksille ja yksityisille kulttuuritoimijoille, sekä viihtyisä kulttuuriympäristö kaikille oululaisille.

”Haluamme luoda Ouluun vuokralaislähtöisen toimintakeskuksen ja kulttuurialan yrityshautomon, jossa taiteilijat, käsityöläiset ja yrittäjät voivat verkostoitua ja järjestää erilaisia avoimia tapahtumia, työpajoja ja koulutuksia ilman julkishallinnollista byrokratiaa”, tiivistää [TILA]:n tuorein jäsen, kuvataiteilija ja valokuvaaja Jenina Bomström, joka vastaa muun muassa Kulttuurikiihdyttämön markkinoinnista, kotisivuista sekä tapahtumien organisoinnista.

Idea [TILA]:sta syntyi pienen kaveriporukan kesken, kun Oulun seudun ammattiopisto päätti siirtää opetuksensa pois Pikisaaren koulutustiloista. Kaverukset haaveilivat Pikisaaren tyhjenevien tilojen täyttämisestä kulttuuritoiminnalla, ennen kuin tilat kaavoitettaisiin täyteen asuntoja.

Ideasta muodostui toimintasuunnitelma, joka esiteltiin Oulun seudun koulutuskuntayhtymälle ja Pikisaaren käsityökoulun tulevaisuutta selvittäneelle Oulun kaupungin työryhmälle. Idea otettiin positiivisesti vastaan ja toteutukselle näytettiin vihreää valoa.
Kaveriporukka päätyi perustamaan omakustanteisesti yrityksen, jonka kautta tilojen vuokrausta kulttuurialan toimijoille sai ryhtyä järjestämään. Yksi perustajista on graafikko, muusikko ja yrittäjä Joni Kesti.

”Olen viettänyt lapsuuteni Pikisaaressa ja kouluttautunut siellä myös pukuompelijaksi. Saaren tunnelman säilyttäminen on minulle ensiarvoisen tärkeää. Nyt meillä onkin konkreettinen mahdollisuus ja vastuu säilyttää Pikisaaren miljöö kaikkien oululaisten ulottuvilla”, Kesti tiivistää.

[TILA]:a olivat perustamassa myös projekti- ja pelisuunnittelija Ari-Matti Piippo, joka on asunut jo pari vuotta Pikisaaressa sekä taloushallinnon ammattilainen Antti Tumelius, joka on mukana toiminnassa vilpittömästä halusta kehittää Oulun kulttuuritoimintaa.

Jenina Bomström, Joni Kesti ja Ari-Matti Piippo haluavat rakentaa Pikisaareen kulttuurikeskittymän luovan alan yrityksille ja yksityisille kulttuuritoimijoille.


Kyselyitä tulee joka viikko

Kulttuurikiihdyttämö [TILA] on saanut lämpimän vastaanoton. Pikisaareen on mitä ilmeisimmin kaivattu paikkaa, jossa myös harrastelijat pääsisivät kokeilemaan yritystoimintaa pienimuotoisesti ennen varsinaisen yrityksen perustamista.

”Kiinnostuneita on ollut todella paljon ja kyselyjä vapaista tiloista tulee joka viikko. Suurimmalle osalle ei valitettavasti pystytä tarjoamaan tällä hetkellä juuri sellaisia tiloja, kuin he ovat toivoneet, koska oppilaitoksen pohjapiirros koostuu melko isoista saleista”, Bomström kertoo.

Isompien huoneiden täyttäminen onkin ollut haastavaa varsinkin koronan aikana. Tiloja on päädytty vuokraamaan pienissä ryhmittymissä, jotka jakavat vuokrakustannukset ja toimitilat keskenään. Tällä tavalla on perustettu muun muassa Bingon Vintti, K-kollektiivi, Taijetta pikisaareen sekä Penkkisali 113.

Tällä hetkellä rakennuksen kolmannessa kerroksessa on vapaana iso opetusluokka sekä yläkerran vanha tekstiilien värjäysluokka, jossa voi tehostetun ilmanvaihdon puolesta tehdä esimerkiksi etsausta ja taidegrafiikkaa.

Syksyllä on lisäksi vapautumassa toisen kerroksen tiloja OSAO:n medialinjan muuttaessa Kaukovainiolle. Myös kellarikerroksen studioita saadaan pian testikäyttöön. Tiloja vuokrataan eteenpäin heti, kun tilojen kunnosta ja ilmanlaadusta saadaan varmuus.

Suuria luokkasaleja on päädytty vuokraamaan esimerkiksi pienissä ryhmittymissä, jotka jakavat vuokrakustannukset ja toimitilat keskenään.

Toiveissa tuottava kulttuuriyhteisö

Poikkeuksellinen kevät hankaloitti myös Kulttuurikiihdyttämö [TILA]:n toimintaa. Uusia vuokrasopimuksia syntyi nihkeästi ja jo suunnitelmissa olleita tapahtumia jouduttiin siirtämään. [TILA]:n yhtiömuoto ja palkaton tiimi jättivät yrityksen myös korona-tukirahoitusten ja kulttuuriapurahojen ulkopuolelle.

”Tarkoituksenamme onkin luoda kulttuuritalo, joka olisi riippumaton rahoituksista ja pärjäisi myös vaikeampien aikojen yli tuottavana kulttuuriyhteisönä”, Bomström luonnehtii tulevaisuuden suunnitelmia.

”Pyrimme avoimella, läpinäkyvällä ja yhteisöllisellä toiminnalla osoittamaan, että usein tuottamattomana ja kannattamattomana pidetyt alat ovat kansainvälisesti vetovoimainen ja tärkeä osa yhteistä kulttuuriamme”, Kesti kiteyttää.

[TILA] ja Pikisaaren tunnelma vetää puoleensa monialaisia kulttuuriosaajia ja sen perustajat odottavat jännityksellä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. [TILA]:n vuokralaiset vastaavat itse talon varsinaisesta tuotannosta ja tapahtumien järjestämisestä.

Seuraava tapahtuma on ensi lauantaina avattava Välitila-yhteisnäyttely, jossa pääsee tutustumaan 21 eri taiteilijan teoksiin.

Samalla järjestetään myös [TILA]:n avajaiset, joissa on luvassa muun muassa erilaisia työpajoja ja myyjäisiä. Lauantaina Pikisaaressa voi osallistua esimerkiksi kokeelliseen chalk bomb -liitutyöpajaan ja elävän mallin piirustuspajaan. Avajaisissa pääsee tutustumaan myös työtiloihin.

Kulttuurikiihdyttämö [TILA]:n avajaiset 11.7.2020 klo 12–18 osoitteessa Pikisaarentie 13, 90100 Oulu
Lisää toiminnasta ja Välitila-taidenäyttelystä voit lukea [TILA]:n kotisivuilta.

Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.
Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.

Jaa somessa

Close Menu