Sanoja maan alta: Nuusa Niskala

Seurat- ja Kirot -kokoonpanoissa vaikuttava Nuusa Niskala haluaa teksteillään taittaa kuolemisen tabua luonnetta.

Teksti: Laura Juntunen
Kuva: Eetu Viita

”Joku sanoi joskus, että olet sellainen vallan riisuja. Musta se oli niin kaunis ja kokonaisvaltainen kuvaus, että mieluusti pidän siitä kiinni”, toteaa Nuusa Niskala.

Niskala on oululainen artisti, joka toimii Seurat-bändin vokalistina ja lyriikoiden luojana sekä Kirot-bändissä toisena huutajana ja sanoittajana. Hän on myös teologi, aatehistorioitsija ja tohtorikoulutettava. Niskala ei kuitenkaan halua korostaa titteleitä liikaa. Samoin sana musiikkiura tuntuu Niskalasta vähän turhan glorifioivalta.

”Kun on seissyt tarpeeksi monta kertaa siellä hautakuopan reunalla, tämmöiset asiat, määritelmät, kategoriat ja tittelit lakkaavat aika tehokkaasti merkitsemästä mitään. Mato meidät lopulta kaikki syö, mato on demokraattinen”, hän hymähtää.

Musiikin suhteen Niskala kuvaa itseään tekstiorientoituneeksi ihmiseksi. Hän oli vastuussa jo ensimmäisen bändinsä sanoituksista. Kyseinen kokoonpano sai alkunsa teinivuosina ”riot girl -hengessä”. Esikuvina toimivat 1970- ja 80-lukujen punk ja Nirvana.

”Oli pakottava tarve päästä bändiin ja soittamaan”, Niskala muistelee.

Ensimmäisen kokoonpanon jälkeen vei yli vuosikymmenen ennen kuin Niskala päätyi uudestaan bändiin.

”Seurat aloitti kevättalvella 2018, Kirot puolestaan sellaisena koronaprojektina”, Niskala kertaa.

Pappina Niskala kohtaa jatkuvasti elämän rajallisuuden. Kuolevaisuus näkyy myös Niskalan tekemissä sanoituksissa. Hän toivoo, että voisi myös niiden kautta osaltaan murtaa kuoleman ympärillä vallitsevia tabuja.

”En väitä, että kuolema on pelkästään kaunis. Se on kaikkea, ihan kaikkea. Joissain tapauksissa se on myös kaunis, mutta ei missään nimessä aina”, hän pohtii. 

Mutta miten virret tai taidehistoria ovat vaikuttaneet Niskalan kirjoittamiseen? Entä miten punkin ja erityisesti hardcore punkin poliittisuus näkyvät Seurat-bändin sanoituksissa? 

Kuuntele koko haastattelu:

Jaksossa kuullaan lausuttuina seuraavat tekstit:

Seurat – Ranka

Seurat – Maailmanloppu alkaa Oulusta

Seurat – Kuolinuutiset 

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu