Sanoja maan alta: Mikko Heikkinen

Fernet Underground -bändissä vaikuttava Mikko Heikkinen kirjoittaa biisit puhelimeen eikä säästä tekstejä pöytälaatikkoon. Fernet Undergroundin toinen pitkäsoitto julkaistiin maaliskuun alussa.

Teksti: Laura Juntunen
Kuva: Eetu Viita

”Musiikki on itselle elämäntapa mieluummin kuin mikään ura. Se on mun tapa tehdä ja käsitellä asioita”, oululainen muusikko Mikko Heikkinen tiivistää.  

Musiikkiuransa aikana Heikkinen on ehtinyt olla mukana useammassa eri kokoonpanossa. Tällä hetkellä hän toimii laulajana ja kitaristina Fernet Undergroundissa, johon kuuluvat Heikkisen lisäksi Roku Rousu ja Masa Yardse. Korona-ajan alussa perustettu trio julkaisi ensimmäisen pitkäsoittonsa ”Kaikki säröllä” kesällä 2021. Toinen albumi ”Esimerkkejä Yksinäisyydestä” näki päivänvalon maaliskuun 2023 alussa.

Heikkisen oma tie musiikin pariin alkoi alakoulussa 90-luvun loppupuolella, kun hän sai sähkökitaran ja ryhtyi tekemään kaverinsa kanssa omia kappaleita C-kasetille.

”Se aika oli niin erilainen, kun ei ollut mitään internettejä, joista musiikkia olisi voinut vain kaivaa, joten kirjasto ja kopioidut C-kasetit olivat se väylä, joiden kautta musiikki levisi”, hän toteaa hymyillen.

Musiikin kuunteleminen ei kuitenkaan riittänyt. Palo oman musiikin tekemiseen ja soittamiseen syttyi varsin nopeasti. Varhaisteinivuosiin mahtui monta bändiä, joiden nimet Heikkinen on jo ehtinyt unohtaa.

”Se oli sellaista todella intohimoista tekemistä vailla mitään isompaa ideaa”, hän muistelee.

Fernet Underground on ensimmäinen kokoonpano, jossa Heikkinen sekä kirjoittaa että laulaa omia tekstejään. Lyriikoiden luomisprosessi on usein hyvin suoraviivainen.

”Oma metodi on sellainen, etten kirjoita pöytälaatikkoon. En myöskään kirjoita paperille, vaan puhelimeen”, Heikkinen kertoo.

Kuuntele Heikkisen haastattelu kokonaisuudessaan:

Jaksossa kuullaan lausuttuina seuraavat kappaleet:

Fernet Underground – Ajan kuvaa

Fernet Underground – Täällä ja sun

Fernet Underground – Kärpänen

Seuraa Fernet Undergroundia Instagramissa ja Facebookissa.

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu