10 kysymystä: Juuso Laatio

Kuvaaja ja elokuvantekijä Juuso Laatiota kiehtovat hiljaiset ihmiset, jotka tekevät meluisia asioita.

Teksti Laura Tauriainen
Kuva Inkeri Jäntti

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Juuso Laatio, oululainen media-alan monitoimimies eli sveitsiläinen linkkuveitsi. Ennen kaikkea olen kuvaaja ja digitaalinen taiteilija. Työskentelen Mutant Koala Pictures -tuotantoyhtiössä, jossa katson, että kaikki, mitä teemme, näyttää hyvältä. Ja aina näyttää, tosi hyvältä.

Olen myös elokuvantekijä. Nyt tekeillä on pohjoissuomalaisesta heviyhtyeestä kertova koko illan elokuva. Olen projektissa käsikirjoittaja ja ohjaaja yhdessä Jukka Vidgrenin kanssa.”

2. Oletko avo- vai paljasjalakanen oululainen?

”Palijasjalakanen! Avojalakanen on mielestäni kengätön ja sukaton.”

3. Nousiko Impaled Rektum -elokuvan aihe Oulun maineesta Suomen hevipääkaupunkina?

”On se varmasti siihen vaikuttanut. Elokuvan idea lähti kymmenen vuotta sitten tehdystä kouluprojektista, jonka nimi oli Impaled Rektum. Hevi oli silloin kovasti esillä täällä Oulussa.

Aihe kiehtoo, koska hevimiehiä pidetään hirveän karskeina ja musiikkia väkivaltaisena.

Hevimiehet voivat olla myös herkkiä. Minua kiinnostaa se kontrasti, että ihmiset voivat olla hiljaisia ja rauhallisia, mutta he tekevät meluisia asioita.”

4. Missä vaiheessa elokuvaprojekti on nyt?

”Olemme tehneet käsikirjoitusta noin kolme vuotta. Tästä tulee luultavasti paras suomalainen elokuva tähän mennessä. Leffahommissa olennaiset rahoituskuviot ovat aina tuskastuttavan verkkaisia ja tuntuu, että niihin ei voi itse vaikuttaa. Asiat ovat siis tällä hetkellä muiden kuin meidän käsissä.

Prosessia on pitkittänyt se, että olemme Jukan kanssa tekemässä esikoiselokuvaamme. Leffabisneksen sisäpiirin pääsy on vaikeaa. Ne, jotka ovat tehneet elokuvia ennenkin, pääsevät tekemään niitä lisää.

Tähtäämme siihen, että kesällä 2017 elokuvaa aletaan kuvata. Elokuvateattereihin se saataisiin suunnitelmien mukaan vuonna 2018.”

5. Millä tavalla pohjoissuomalaisuus näkyy elokuvassanne?

”Elokuvaa on tarkoitus kuvata Pohjois-Suomessa. Tarina sijoittuu pohjoiseen pikkukylään, joka toivottavasti on Pudasjärvi. Hahmot puhuvat murteella, ja pohjoissuomalaista tekemisen meininkiä on enemmän kuin etelään sijoittuvissa elokuvissa.”

6. Olet päässyt käymään Cannesin elokuvafestivaalilla. Millaista siellä oli?

”Introvertille ihmiselle lukemattomat cocktail-kutsut ja edustamiset ottavat kunnon päälle, mutta elokuvasta kiinnostuneelle on toisaalta kaikenlaista nähtävää. Cannes on mukava kaupunki, jossa saa hyvää ruokaa ja ilmaisia drinkkejä.

Punaisella matolla voi nähdä julkkiksia. Näin Jackie Chanin tosi läheltä. Elokuvatähdet yleensä paljastuvat aivan normaaleiksi ihmisiksi.”

7. Mitä haluat saavuttaa elokuvamaailmassa?

”Olisi mukavaa saada tehtyä jotain sellaista, että se tuntuisi jostakin toisesta ihmisestä samalta kuin itsestä jokin hyvä levy tai elokuva tuntuu. Jotain vaikuttavaa. Olisi hienoa päästä herättämään muissa ihmisissä ajatuksia.”

8. Millainen on suhteesi Ouluun?

”Oulu on ollut minulle tosi hyvä. En ole koskaan kokenut tarvetta lähteä täältä mihinkään. On mukava käydä muualla, mutta aina on mukava tulla myös takaisin. Oulu on omaan makuuni optimaalisen kokoinen paikka.

Erään ison kauppaketjun jalansija alkaa olla mielestäni liian suuri. Stockmannin Herkun lähtö minua vähän harmittaa. Voin myös muuttaa mieltäni siitä isosta kauppaketjusta lahjakortin tai leffarahoituksen myötä.”

9. Olet visuaalisesti suuntautunut ihminen. Mikä on lempimaisemasi Oulussa?

”Toivoniemi on aina ollut tosi hieno paikka, ja jollain tavalla tehtaan piiput viehättävät minua. Kävelen joka päivä töihin Otto Karhin puiston läpi Valkealinnan taloon. Ne ovat molemmat kivoja.”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”Olen viime aikoina neuvonut ihmisiä eroamaan, jos he ovat huonoissa parisuhteissa. Ei vaan, oikeasti kannustan ihmisiä olemaan rehellisiä ja puhumaan asioista. Älkää jättäkö niitä patoutumaan.”

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu