10 kysymystä: Lauri Salovaara

Juontaja Lauri Salovaara on voittanut ujouden, haaveilee kansainvälistymisestä ja haluaa välillä läpsiä Oulua poskille.

Teksti Laura Tauriainen
Kuva Mikko Törmänen

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Lauri Olavi Salovaara, illan isäntä. Juonnan radiossa, televisiossa ja tapahtumissa. Työtäni on oikeastaan kaikki viihdebisnekseen liittyvä. Työskentelen myös start up -piireissä: läpsin yrityksiä poskille.”

2. Oletko avo- vai palijasjalakanen oululainen?

”En ole koskaan hoksannut ajatellakaan! Ei minulle oikeasti ole mitään merkitystä, kumpi. Vaikkapa palijasjalakanen.”

3. Olet kertonut olleesi lapsena ujo. Miten neuvoisit ujoja nuoria, jotka haaveilevat urasta viihteen parissa?

”Tartu härkää sarvista, tartu hetkeen. Se on ollut aina ohjenuorani. Tee vaan, yksi asia kerrallaan. Just do it.

Vielä lukiossa minun piti aina tsempata, kun opettaja kysyi jotain. Psyykkasin itseäni, että uskaltaisin vastata, vaikka naama punaisena. Onneksi kaverit eivät kuittailleet. Siitä se lähti, yksi vastaus kerrallaan. Ei voi valloittaa maailmaa, jos ei kiipeä tikapuita askel askeleelta.”

4. Olit ehdolla tapahtuma-alan gaalassa Evento Awardsissa Pekka Hyysalon ja Madventuresin Rikun ja Tunnan rinnalla. Mitä ehdokkuus sinulle merkitsi?

”Se on ihan huikeaa, sillä en ole päivittäin radiossa tai televisiossa. Vaikka minulla on julkinen ammatti, en ole mikään julkkis. Evento Awards on Suomen suurin ja näkyvin alan gaala. Siellä oleminen tuo uskottavuutta niiden asiakkaiden silmissä, jotka eivät vielä tiedä minusta. Otin siitä kaiken irti!”

5. Vietät parhaillaan 20-vuotistaiteilijajuhlavuotta. Mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka olet 20 vuoden aikana oppinut?

”Ole oma itsesi. Ehdottomasti yksi tärkeimmistä opeista.

Lannistua ei saa! Se on klisee, mutta voittajat eivät luovuta ja luovuttajat eivät voita.

Turpaankin on välillä tullut, mutta en voi antaa periksi. Voittaminen on suhteellinen käsite. Voitan itseni, kun saan tehtyä jotain haluamallani tavalla.

Ympärillä olevat ihmiset ovat äärimmäisen tärkeitä. Ovatko ne niitä, jotka nostavat, vai niitä, jotka latistavat? Jälkimmäiset voi jättää huomiotta.”

6. Millaisia haaveita sinulla on seuraaville 20 vuodelle?

”Kansainvälistyminen. Ei ole suomalaista juontajaa, joka olisi maailmalla päässyt läpi. Se vaatisi täydellisen englannin kielen taidon, ja pitäisi asua kohdemaassa. Juonsin CHL-finaalin ja lähetys näkyi 40 maassa. Se oli hyvä työnäyte.

Firmaani haluaisin viedä tuotantoyhtiömäisempään suuntaan.”

7. Miten oululaisuus näkyy sinussa?

”Vilpittömyytenä. Luotan lähtökohtaisesti ihmisiin ja asioihin. Kursailemattomuutena, ei-pinnallisena asenteena ja aitoutena.
Oululaiset ovat maailman parhaita tyyppejä. Täällä on helppo puhua ihmisten kanssa. Kukaan ei käyttäydy minua kohtaan mitenkään erikoisesti.”

8. Olet asunut pääkaupunkiseudulla ja kiertänyt muutenkin paljon maailmaa. Mikä saa sinut palaamaan takaisin Ouluun?

”Mikä sitä miestä liikuttaa? Naiset! Kaiken takana on nainen. Täällä on nyt hyvä olla. Mutta jos New Yorkiin tulee kutsu, kotona saattaisi olla pienet hallitusneuvottelut.”

9. Millä tavalla Oulun tulisi mielestäsi kehittyä kaupunkina?

”Tekisi mieli välillä läpsiä Oulua poskille – samaan tapaan kuin start up -yrityksiä, joita neuvon. Pitää olla ennakkoluuloton ja pitää uskaltaa kokeilla, vaikkei tiedä lopputulosta. Ja jos epäonnistuu, pitää kokeilla uudestaan. Ei saa tehdä asioita samalla tavalla vain siksi, että ne on aina tehty niin.

Silloin, kun minulla oli toimisto keskustassa, kiinnitin huomiota siihen, että kollegat tekivät työnsä ja lähtivät kotiin juuri, kun jotain oli meneillään. Kannustaisin kokeilemaan, mitä Oulusta löytyy. Oulussa on mahdollisuuksia niin monelle, mutta täällä ei virkamies pysty neljän jälkeen tekemään päätöksiä.

Pitäisi sohaista ampiaispesää. Me voisimme tehdä tässä kaupungissa vaikka mitä!”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”Uskalla.”

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu