10 kysymystä: Nelli Milan

Nelli Milanin mielestä oululaisessa musiikkiskenessä on paljon taitoa ja näkemystä.

Teksti Salla Simonaho
Kuva Mikko Törmänen

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Nelli Milan, laulaja ja lauluntekijä.”

2. Olet muuttanut Tampereelta Ouluun yksivuotiaana. Koetko olevasi tullista tullu, avojalakanen vai palijasjalakanen?

”Olen ehdottomasti palijasjalakanen. Minulla on vahva oululainen identiteetti.”

3. Julkaisit keväällä esikoisalbumisi Yli naapurin aitojen. Kuinka se on otettu vastaan?

”Todella hyvin. Kriittisiä kommentteja olen kuullut hyvin vähän, vaikka ne juuri kiinnostaisivat eniten. Tutut ja tuntemattomat ovat tykänneet albumista. Yksi virallinen levyarvostelukin siitä on tehty: saimme neljä tähteä viidestä. Se tuntui kivalta. Myös mediat ovat huomioineet meitä jonkin verran, mutta pienen levy-yhtiön alla saa vähemmän huomiota kuin isomman.”

4. Millainen musiikkiskene Oulussa on?

”Täällä on tosi hyvä ja vahva musaskene. Oulussa on paljon taitoa ja näkemystä. Valitettavasti täällä on kuitenkin omat ympyränsä, eikä se, että saat Oulussa keikkapaikan täyteen, tarkoita etelässä mitään. Itse yritän viettää kesän Helsingissä, jotta saisin jalkaa oven väliin. Tämä ala on vahvasti henkilöbisnestä, eikä ketään tulla hakemaan kotoa.”

5. Mitä tekisit, jos et tekisi musiikkia?

”En osaa ajatella, etten tekisi musiikkia. Isäni on muusikko, olen käynyt musiikkiluokat ja kasvanut musiikkiin. Olen päättänyt, että tämä täytyy nyt katsoa loppuun saakka. Jos tästä ei tulisi mitään, myisin luultavasti tavarani ja lähtisin maailmalle.”

6. Olet siis reissunainen. Mikä on suosikkikohteesi?

”Minulla ei ole mitään yhtä suosikkia, kaikki reissut ovat aina omanlaisiaan. Erityisesti Indonesian luonto teki vaikutuksen. Se oli niin monimuotoinen. Viime kesänä kävin ensimmäisen pidemmän reissuni Euroopassa. Tajusin, että lähelläkin on yllättävän eksoottisia paikkoja. Eniten pidin Kroatiasta ja Itävallasta. Itävallassa oli todella kaunis vuoristo.
Reissuissa parasta on mukavuusalueelta poistuminen. Luova ajattelu helpottuu, kun pääsee rutiinien ulkopuolelle ja aivot saavat uusia virikkeitä. Reissussa ei välttämättä synny uusia biisejä, mutta jälkeenpäin huomaa, että pääsee aivan uudenlaiseen flow’hun.”

7. Levylläsi laulat ensin siitä, kuinka vaikka hengittäisit toisen puolesta, mutta seuraavassa kappaleessa et tahdo tyyppiä etkä hänen koiraansa. Vaihtuvatko mielialasi ja mielipiteesi vauhdilla?

”Kyllä. Menen nollasta sataan, se on vahva osa identiteettiäni. Onneksi osaan kääntää sen voimavaraksi ja hyödyntää sitä esimerkiksi biiseissä. Keikoilla se näkyy hyvänä energiana, sillä siellä voin keskittyä siihen, mistä tykkään kaikista eniten. Haasteellisempaa se on arjessa, ja läheiseni tietävät, ettei kanssani tule tylsää.”

8. Oletko musiikkialalla vielä viiden vuoden päästä?

”Olen ehdottomasti alalla vielä silloin. Toivon, että olisin sen verran menestynyt, että musiikilla saisi leivän pöytään ja nimeä sen verran, että se tiedettäisiin ympäri Suomen, muissakin kuin musiikkipiireissä.”

9. Monet luovat ihmiset löytävät inspiraationsa yöaikaan. Milloin sinun kappaleesi syntyvät?

”Ideat tulevat mihin aikaan päivästä tahansa, esimerkiksi tien päällä, klubilla tai keikkaa katsomassa, jossakin, missä tapahtuu ja tuntuu. Kirjoittelen ideat ylös muistikirjaan tai puhelimeen. Varsinaisesti biisit syntyvät iltapäivällä tai illalla, jolloin olen virkeimmilläni. Öisin en saa mitään aikaiseksi, se aika on pyhitetty rauhalle – paitsi silloin, kun saan biisin valmiiksi. Silloin on pakko vielä keksiä jotakin tekemistä, sillä biisinteon jälkeen käyn vielä niin kierroksilla. Se on huikea fiilis.”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”En oikein välitä elämänohjeista. Ne ovat usein niin kliseisiä. Välillä kannattaa silti pysähtyä miettimään, onko kliseen takana syvällisempi sanoma.”

Nelli Milan keikalla: 29.7. Qstock, 3.8. Rauhalan patio, 13.8. Elostelurock/Ykän pub

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu