10 kysymystä: Niina Ristolainen

Festivaalikoordinaattori Niina Ristolainen herkistyy joka vuosi, kun yleisö kerääntyy ensimmäistä kertaa Qstockin päälavan eteen ja tapahtuma on valmis alkamaan.

Teksti Laura Tauriainen
Kuva Mikko Törmänen

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Niina Ristolainen, virallisesti Qstock-festivaalin festivaalikoordinaattori. Minua sanotaan välillä festivaalin selkärangaksi ja tietotoimistoksi. Olen ollut mukana Qstockin tuotannossa vuodesta 2008. Sitä ennen olin pari vuotta ravintolan puolella.

Qstockissa työskentelyyn ei voi leipääntyä. Jokainen vuosi on ollut erilainen, eikä mikään ole itsestään selvää. Aloitin harjoittelijana, ja nyt festivaali työllistää minua vuoden ympäri.”

2. Oulussa syntyneenä olet joko avojalakanen tai palijasjalakanen. Kumpi?

”Palijasjalakanen. Avojalkainen on avoin, niin kuin kenkä. Paljain jaloin ollaan varpaisillaan!”

3. Olet Oulussa paljon esillä juuri Qstockin festivaalikoordinaattorina. Mitä muuta Niina Ristolainen on?

”Olen tosi luonnonläheinen ihminen. Kaipaan luonnosta kontrastia tähän vaihtelevasti kiireiseen työhön – oli se sitten ruskaretki, puisto tai kukkakauppa. Sain vuodenvaihteessa oman koiran, joka on pelastettu Viipurin kaduilta. Jos sen kanssa ei pääse lenkille luontoon, pää leviää.

Saan voimaa myös ystävistäni ja perheestäni. Qstockin noin 30 henkilön ydintiimi on minulle kuin toinen perhe. Näiden perheiden kanssa riittää, että olemme yhdessä, eikä erikoisempia aktiviteetteja tarvita.

Olen keikkamimmi. Hyvälle keikalle lähteminen on mahtavaa.”

4. Työssäsi on meneillään vuoden kiireisin aika. Mitä kaikkea työpäiviisi kuuluu juuri nyt?

”Asioitten kokoamista. Organisoin rekrytointia, tuotan materiaaleja, pidän yhteyttä mediaan, aikataulutan, vedän palavereja. Hallinnoin muuttuvia tilanteita. Vastaan tiedusteluihin tai ohjaan niitä oikeille ihmisille. Jos kukaan ei tiedä vastausta, selvitän, miten asian voi ratkaista.”

5. Mikä on Qstock-vuoden tärkein hetki?

”Se, kun alue on auki ensimmäisenä festivaalipäivänä ja yleisö on kerääntynyt päälavan alueelle. Käyn joka vuosi katsomassa nimenomaan yleisöä siinä paineaidan vierellä ja otan valokuvan. Sinä hetkenä tajuaa, että kaikki on kasassa ja festivaali on lähtenyt käyntiin.”

6. Qstock on Oulun suurin ja näkyvin musiikkifestivaali. Mahtuuko tänne muita isoja tapahtumia?

”No mahtuu! Oulun seudulla saisi olla erityyppisiä tapahtumia, joilla saataisiin väkeä liikkeelle. Täällä on ihmisiä laajalla alueella.
Meillä on Qstockissa monta kohderyhmää, jotka otamme huomioon. Pysymme omalla polullamme ja kannustamme muita luomaan omansa.”

7. Mikä on parasta Oulussa?

”Minulle tärkeää on veden läheisyys, koska tykkään luonnosta. Siihen on niin tottunut, että ranta on aina lähellä.

Oululainen lämminhenkisyys ja periksiantamattomuus on hienoa. Oululaiset haluavat vaikuttaa asioihin. Oululaisilla on sanottavaa, hyvässä ja pahassa.”

8. Millä tavalla oululaisuus näkyy sinussa?

”Ulkopaikkakuntalaisen mielestä varmasti murteen kautta. En ole asunut muualla, joten murteeni ei ole saanut vaikutteita kauempaa.

Tykkään paljon kärkkäristä. Sen voi syödä lennostakin, vaikkapa Prisman pihalla. Minussa asuu pieni amis, joka on käynyt ajelemassa markettien parkkipaikalla. Se on hyvin oululaista.”

9. Jos Qstockissa käyntiä ei saa valita, mitä turistin kannattaisi tehdä Oulussa kesällä?

”Suosittelen käymään Jalometalli-festivaalilla! Vaikka ei olisi vannoutunut hevimies tai -nainen, voi herätellä itseään ja kuunnella sellaista, joka ei ole sitä ominta musiikkia.

Kannattaa vuokrata polkupyörä. Oulu on pyöräilykaupunki, ja sillä tavalla pääsee nopeasti luontoon. Suosittelen ajamaan Pikisaaresta Hietasaareen ja Nallikariin, syömään jäätelöä ja kokeilemaan vaikkapa vesiurheilua.”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”Muista itsesi. Ruoki sieluasi niillä jutuilla, jotka tuntuvat hyviltä, oli se sitten kulttuuria tai jotain muuta. Älä väitä, ettet ehdi, ei ole varaa tai ei ole kavereita, vaikka niin on helppo ajatella. Ajattele mieluummin, että sinulla on itsellesi paljon annettavaa. Arjen harmauden keskellä voi nähdä hetkiä, jotka ovat itselle hyväksi.”

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu