Poikkea polulta! – Pyöräretki paljastaa lähiympäristön helmet

Kaupunni hyppäsi polkupyörän selkään löytöretkeilijän ottein ja etsi viisi kiinnostavaa luontoretkikohdetta Oulujokisuiston ja merenrannan tuntumasta.

Teksti ja kuvat: Johanna Mattola

Ainolanpuisto, kauppatori ja Nallikari – mitä muuta Oululla on tarjota lomalaiselle tai muuten irtiottoa janoavalle? Paljonkin! Seuraavat paikat voit surffata läpi joko päivässä tai tehdä yksittäisiä retkiä fiiliksen ja kiinnostuksen mukaan. Kaupunki pysyy sopivan lähellä, eikä eksymistä tarvitse pelätä.

Grillailu ja chillailu

Ensimmäinen kohde on Länsi-Tuiran Tukkisaaret. Sinne löytää, kun kulkee rannan viereistä kevyen liikenteen väylää. Kesällä saari on runsas ja lehtivihreä varjostaa saarelle kulkevaa siltaa kutsuvasti. Saaressa on melontaharrastajien vaja ja ponttoonilaituri, josta lähteä vesille. Läntisessä kärjessä sijaitsee kaupungin ylläpitämä grillauspaikka, joka tarjoa näkymät Hartaanselälle, Korkeasaarensillalle ja Vaakunakylän venesatamaan.

Maailman laidalla

Matka jatkuu Toppilansaaren pohjoiskärkeen, jossa sijaitsee Oulun Havaijinakin tunnettu Möljän ranta. Kohteeseen kannattaa ehdottomasti saapua rantaa pitkin, sillä vanha satama-alue on herätetty hienosti henkiin ja tuotu tähän päivään. Tuulisena päivänä rannalla voi ihailla leijasurffareiden menoa. Näkymä aallonmurtajalta huokuu zen-tunnelmaa. Täällä ei tarvitse kuunnella muuta kuin tuulen huminaa ja meren aaltojen rikkoutumista kiviä vasten. Keskeltä murtajaa löydät myös tasaisemman istuskelupaikan isoine pyöreine kivineen.

Metsän siimekseen

Toppilansaari ja Hietasaari ovat täynnä ihastuttavia metsäteitä, joita kelpaa pyöräillä ristiin rastiin. Uusin kunnostettu pätkä lähtee heti Möljän rannasta etelää kohti, rantaviivaa myötäillen. Vehreän lehtomainen koivumetsä toivottaa kulkijan tervetulleeksi syleilyynsä. Luontolavalta voi ihailla merta, bongailla alueen linnustoa tai vain hengittää vähän syvempään. Mutkitteleva metsätie vie jälleen yhdelle kaupungin ylläpitämälle grillauspaikalle. Vanha jykevä koivu vartioi paikalla muutaman männyn kanssa, ja joku on rakentanut puuhun majan. Karttaa kaipaava voi tarkistaa Hietasaaren reitit myös verkosta.

Lampaita laskemaan

Nallikarin ja kylpylän ohi ajaessaan päätyy lopulta takaisin metsään. Reitti kulkee rannan tuntumassa kohti etelää parin kilometrin verran. Tänä kesänä Hietasaaren erikoisuus ovat lähellä lintutornia laiduntavat lampaat. Nämä sympaattiset kaverit on tuotu alueelle töihin ja pitämään huolta luonnon monimuotoisuudesta. Aitaus voi vaikuttaa alkuun tyhjältä, sillä lampaat viihtyvät pitkässä kaislikossa. Muutaman bää-bää -kutsuhuudon päästäminen ilmoille on  mukavaa ajanvietettä ja herättää hilpeyttä ohikulkijoissa. Lopulta huutoon voi tulla vastaus ja odotus palkitaan.


Lampaiden luota voi jatkaa matkaansa vielä vähän etelämpää löytyvälle lintutornille ja siitä tunnelmallisen johteenkujan metsätaipaleen läpi Hietasaarentielle. Jos haluaa pysytellä metsäisellä reitillä voi jatkaa Hietasaaren kierrosta hiekkatietä pitkin, ja nautiskella luonnon rauhasta vähän lisää. Myös autotien vieressä kulkeva, asfaltoitu pyörätie on kuitenkin ihanan vehreä, ja pientareilla kukkivat monet niittykukat.

Saareen uimaan

Korkeasaari ja Pikisaari tulevat vastaan, kun Hietasaaresta lähdetään kohti keskustaa. Moni on kulkenut tämän alueen läpi vauhdilla asfaltoitua pääväylää pitkin. Mikäli kesäkuumalla kaipaa taukoa paahteelta, reitiksi kannattaa valita pohjoisen puolen metsätie. Se alkaa Korkeasaarensillan jälkeen vasemmalta. Täällä on vanhempaa lehtometsää ja tunnelma on suorastaan mystinen. Aurinko siivilöityy upeasti eri kerrosten läpi.
Pyöräretki on hyvä päättää Kuusisaarta vastapäätä sijaitsevalle pienelle uimarannalle. Täällä saa virkistäytyä rauhassa, ennen kuin sukeltaa taas kauppatorin ihmismassoihin.

Johanna Mattola

Johanna Mattola

Journalisopiskelija, kuvaava toimittaja ja hullu innostuja. Musiikin ja kulttuurin rakastaja. Elämännälkäinen optimisti ja seikkailija.
Johanna Mattola

Johanna Mattola

Journalisopiskelija, kuvaava toimittaja ja hullu innostuja. Musiikin ja kulttuurin rakastaja. Elämännälkäinen optimisti ja seikkailija.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu