Ravintolakokista ohjelmistotestaajaksi

Kymmenen vuoden työuran jälkeen Ville Pietarila vaihtoi ravintolakokin tehtävät ohjelmistoalaan. Tie uuteen ammattiin avautui oululaisen Prove Akatemian kautta. Päätös alanvaihdosta oli vaikea, mutta lopulta täysin oikea.

Teksti ja kuvat: Eija Eskola

Proven Testauslabran oven tulee avaamaan silminnähden iloisen ja innostuneen oloinen mies. Ville Pietarila on vuosien harkinnan jälkeen vaihtanut alaa, eikä kadu päätöstään.

Kemistä kotoisin oleva Pietarila ehti työskennellä kymmenen vuotta ravintola-alalla, kunnes pitkään harkinnassa ollut alanvaihdos viimein toteutui.

Enimmäkseen Lapissa työskennellyt Pietarila ehti kokkiuransa aikana tehdä monenlaista työtä aina edustuskartanon ylläpidosta linjastolounaan tarjoiluun. Ravintola-alalle hänet vetivät aikoinaan työn luovuus ja kiinnostus ruoanlaittoa kohtaan.

Työn liikkuvuus, joka oli aluksi kokin ammatin positiivisia puolia, muodostuikin vuosien aikana yhdeksi alan vaihtamiseen johtaneeksi tekijäksi. Myös työn fyysisyys alkoi viedä veronsa, eikä Pietarila kokenut saavansa työstä enää kaipaamaansa henkistä pääomaa.

”Alanvaihdospäätös tuli hitaasti vuosien varrella. Olen miettinyt paljon sitä, minkälaista työtä haluaisin tehdä. Ravintola-ala on muuttunut myös vuosi vuodelta heikommaksi alaksi itsensä elättämiseen”, Pietarila kertoo.

Kaikki alkoi Pietarilan päätöksestä muuttaa pois Lapista ja keikkatöiden parista. Tie kuljetti hänet Ouluun. Samalla Pietarila päätti ruveta tekemään alanvaihdoksen eteen päätöksiä, joiden myötä muutos työurassa olisi mahdollinen.

”Monta vuotta siinä meni, mutta jos on tehnyt itselleen polun, jota pitkin haluaa kulkea, niin lopulta se johtaa hyviin tuloksiin”, Pietarila summaa.

”Oikeastaan tämä kaikki on jossain alitajunnassa pyörinyt kymmenen vuotta, mutta sen kypsyminen toteutuskelpoiseksi ideaksi on ottanut työtä ja aikaa”, Pietarila kertoo alanvaihdosta.

Prove Akatemian kautta työelämään

Pietarilan uranvaihtohaaveet saivat konkreettisen muodon, kun hän pääsi sisään Prove Akatemiaan. Kyseessä on oululaisen ohjelmistotestauksen asiantuntijayritys Proven koulutus, joka tuo testausalalle uusia osaajia.

Pietarila oli kuullut Prove Akatemiasta ja sen kautta työllistymisestä ystävänsä kautta jo aiemmin, mutta viime keväänä hän tarttui toimeen. Akatemiaan sisälle pääsy tuntui Pietarilasta lottovoitolta. Koulutus alkoi syksyllä 2020.

”Akatemia on ollut kuin iso taikamaailma ja Testauslabran ovesta sisään kävellessä tuntuu, että tulee johonkin epätodelliseen ympäristöön. On hienoa huomata, että sunnuntaina ei ole masentunut olo, kun maanantai on taas edessä. Sitä oikeastaan odottaa innolla, että mitä uutta tämä työpaikka silloin tarjoaa” Pietarila iloitsee.

Pietarila kokee Akatemian työympäristön rohkaisevana, ystävällisenä ja uudistusmielisenä. Vastuuta hän saa päivä päivältä lisää.

”Se on monella tapaa motivoiva työympäristö, johon on ollut äärimmäisen helppo hypätä mukaan, vaikka olenkin ihan pystymetsästä tänne tullut. Parasta on minulle ollut se, että vaikka en tiennyt tästä työstä yhtään mitään, niin silti minut otettiin täysimääräisenä tekijänä työyhteisöön mukaan”, Pietarila kertoo.

Proven operatiivisena johtajana toimiva Jaakko Sakaranaho kertoo, ettei testausalalle ole valmistavaa koulutusta. Idea Akatemiasta lähti itämään Prove Expertise Oy:n johtoryhmän kokouksissa.

”Testausta saatetaan hätäisesti sivuta joillakin kursseilla, mutta ymmärrys jää kovin pintapuoliseksi. Akatemian tarkoituksena on koulia keltanokista testaajia, jotka ymmärtävät alan peruslainalaisuudet ja jonka jälkeen varsinaisen ammattitaidon kerryttäminen voi alkaa”, Sakaranaho taustoittaa.

”On hienoa huomata, että sunnuntaina ei ole masentunut olo, kun maanantai on taas edessä.”

Ammattitaitoa on myös jatkuvasti päivitettävä, sillä ala muuttuu nopeasti. Sakaranahon mukaan ohjelmistoalalla työllistymismahdollisuudet ovatkin varsin hyvät, mikäli on halukas opettelemaan uutta.

”Koodaustaitoa, myyntiä, markkinointia, organisaatioiden kehittämistä, tuotantotekniikkaa, kaikkia tarvitaan. Yleisesti työelämätaidoista tärkeitä ovat oman työn omistajuus ja kyky toimia ryhmässä”, Sakaranaho kertoo.

Juuri ohjelmistoalan monipuoliset tehtävät ja kiinnostus teknologiaan vetivät puoleensa myös Pietarilaa.

”Etenemismahdollisuudet ovat nousseet myös yhdeksi isoksi tekijäksi, koska haluan kehittää itseäni ja oppia uutta. Tietenkin valehtelisin, jos väittäisin, että vakaa ja hyvä toimeentulo ei olisi iso tekijä alan houkuttelevuudessa”, Pietarila summaa.

”Prove Akatemia tarjoaa mahdollisuuden minunlaiselle tekijälle saada jalka ohjelmistoalan oven väliin ilman pitkiä kouluja, mikä sopii minulle täydellisesti”, Pietarila pohtii.

Uutta arkea

Pietarilan työpäivät Prove Akatemiassa pitävät sisällään monenlaista tekemistä: testaustyötä eri ohjelmistojen ja laitteiden parissa, erilaisten raporttien kirjoittamista, esiintymisen harjoittelua, tuotesuunnitteluun osallistumista sekä valtavasti muuta oheistoimintaa.

”Työpäivät vaihtelevat todella paljon ja vielä ei ole tullut kahden kuukauden aikana täysin samanlaista päivää vastaan. Varmaan sekin on vielä edessä, mutta ei se haittaa, kun päivät ovat niin hauskoja täällä ollessa”, Pietarila iloitsee.

Ajatus alanvaihdoksesta mietitytti Pietarilaa pitkään.

”Se oli pelottava mörkö, vaikka olinkin tottunut muutoksiin elämässä. Kaikesta turvallisesta, kuten työympäristöstä ja työkavereista luopuminen on aina vaikeaa”, Pietarila muistelee.

”Tiesin, että se tulee olemaan vaikeaa, mutta se olikin vielä vaikeampaa. Päätösten tekeminen vaihtelevan toimeentulon ja epävarman tulevaisuuden seassa ei ollut mitenkään yksinkertaista. Sitä helposti kyseenalaistaa omia ajatuksiaan, kun elämän perusasiat eivät ole kunnossa.”

Päätös ei kuitenkaan kaduta.

”Paras päätös, mitä olen elämässäni tehnyt töiden osalta. Pelot ovat vain tunteita, joilla ei ole mitään toden pohjaa. Onneksi oma uteliaisuus ja halu elää eri tavalla saivat minut kulkemaan prosessin lävitse.”

Haku Prove Akatemiaan alkaa taas alkukeväästä 2021. Seuraava kurssi starttaa syyskuussa 2021. 

Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.
Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.

Jaa somessa

Close Menu