Rivitanssia, koskiuintia tai nuotioherkkuja? – Koiteli tarjoaa myös harvinaisia elämyksiä

Kiiminkijoessa kuohuva Koitelinkoski houkuttelee niin extreme-lajien harrastajia kuin luonnonrauhaa etsiviä patikoijia. Tekemistä löytyy, mutta mistä kannattaisi aloittaa?

Teksti ja kuvat: Eija Eskola

Puut humisevat yläilmoissa, tuulen keinuttama riippusilta narahtaa askelten painosta ja vesi ryöppyää kallioita vasten. Mikä olisi parempi paikka viettää aikaa joogaten, tanssien, kalastaen tai saunoen höyryävän lämpimän paljukylvyn kera? Koitelin koskialueella tämä kaikki on mahdollista.

Neljän saaren muodostama koskialue sijaitsee vain 25 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Sen ikivanhojen mäntyjen varjostamat pitkospuut ja jääkauden taiteilemat rantakalliot kutsuvat viettämään leppoisaa kesäiltaa luonnonhelmassa ja testaamaan uusia urheilulajeja kosken kuohuissa.

Jos olet liikkeellä omalla autolla ja innokas maisemakuvaaja, kannattaa Oulun suunnasta matkaavan valita Ylikiimingintieltä Koitelinkoskentielle ja sitä kautta koskialueelle johtava reitti. Matkan varrella, esimerkiksi Lylykkäänjärven ympäristössä, on hienoa suoaluetta, josta saa kerrassaan upeita kuvia.

Vauhdin ja luonnon yhdistelmästä haaveilevan kannattaa sen sijaan harkita esimerkiksi Sankivaaran ja Koitelin välistä maastopyöräreittiä.


Extremeä, rauhaa ja musiikkia

Koitelin alueella on paljon katseltavaa ja koettavaa. Vaikka kosken kuohut vyöryvät komeimmillaan keväällä, häikäisevät kauniit maisemat kaikkina muinakin vuodenaikoina.
Loppukesällä vesi on jo sen verran matalalla ettei koskenlaskua ole turvallista kokeilla, mutta esimerkiksi koskiuintia voi harrastaa syyskuulle saakka. Näin kesän helteiden keskellä talvi saattaa tuntua kaukaiselta ajatukselta, mutta talvikellunnasta haaveilun voi aloittaa jo hyvissä ajoin.

Ellei veteen meneminen houkuttele, Koitelissa voi onneksi harrastaa myös jalat maassa. Jokirannan kantriklubi järjestää Sahasaaren lavalla silloin tällöin rivitanssia ja joogaamaan pääsee esimerkiksi Pop Up Yoga Oulun joogapäivillä 4. heinäkuuta ja 9. elokuuta.
Alueella järjestettävä, Suomen kauneimmaksi festivaaliksi tituleerattu Koiteli Elää! -tapahtuma jouduttiin tällä kertaa siirtämään vuoteen 2021, mutta festarikaipuuta voi helpottaa seuraamalla Koiteli Elää -livestreamia 15. elokuuta tai osallistumalla turvavälein järjestettävään lauluiltaan 15. heinäkuuta.


Romantiikan ystäville

Perinteinen retkeilyinto vetää Koiteliin melko paljon väkeä ympäri vuoden, mutta alue on yllättävän tilava. Lähistöllä on seitsemän nuotiopaikkaa ja niiden lisäksi polkujen varsilta löytyy puistonpenkkejä, joten vaikka lämpimänä kesäpäivänä polut voivat kuhista muitakin retkeilijöitä, löytää sieltä lähes varmasti myös jonkin rauhallisen sopen.

Viidelle nuotiopaikalle on esteetön reitti, joten perille pääsee myös pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa. Nuotioeväistä haaveileva löytää polttopuita parkkipaikan läheisyydessä sijaitsevasta puuvajasta ainakin toukokuusta lokakuuhun.
Kesällä retkeilijät voivat nauttia myös jäätelökioskin antimista tai Sahasaaren Tunnelmatuvan pannarista ja kahvikupposesta. Tupa on kesäisin auki joka päivä. Jos kalastusvarvasta kolottaa, sieltä saa ostettua lupia myös tätä varten.

Jos et ole vielä tähän mennessä käynyt ihailemassa Koitelinkosken maisemia, suosittelen suuntaamaan sinne joko aikaisin aamulla tai auringonlaskun aikaan, kun valo on pehmeimmillään ja maisemat kauneimmillaan. Saarten väliselle riippusillalle on nykyperinteen mukaan ilmestynyt jokunen rakkauslukko, eikä ihme. Koskialue on varmasti yksi Oulun seudun romanttisimmista paikoista.

Mikäli mielesi tekee nauttia maisemista hieman pidempään, voit vuokrata mökin Koitelin Residenssistä ja viettää leppoisia lomapäiviä saunoen ja paljussa kylpien, kosken kuohuja kuunnellen.

Lisätietoja mainituista aktiviteeteista:
Koiteli Elää!
Maastopyöräreitti
Mökkivuokraus
Tunnelmatupa
Rivitanssi
Jooga
Koskiuinti, koskenlasku, talvikellunta, jne.

Koitelinkoski

Missä: Ylikiimingintie 436, 90900 Kiiminki
Kenelle sopii: Kaikenikäisille ja kuntoisille, luonnosta ja rauhasta ja vähän villimmästäkin menosta nauttiville.
Saavutettavuus: Autolla Oulun keskustasta noin 25 minuuttia, pyörällä noin 1h 20min. Viidelle nuotiopaikalle on esteetön reitti.
Ruoka: Jäätelökioski ja kahvila. Nuotioeväitä varten on saatavilla polttopuita. Vanhana paikkakuntalaisena voin suositella ruokapaikaksi myös alle viiden kilometrin etäisyydellä sijaitsevaa Kiimingin Grilli-kioskia.
Erityistä: Tekemisen monipuolisuus ja extreme-lajien  mahdollisuus, geologisesti arvokkaan koskialueen kauneus, luonnonrauha sekä monimuotoinen kasvillisuus, jossa on mukana myös harvinaisuuksia.

Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.
Eija Eskola

Eija Eskola

Pian journalistiksi valmistuva Eija on tiedonjanoinen optimisti, joka rakastaa valokuvausta ja elämänmakuisia tarinoita.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu