Taidetila Kakaravaara 41:n avajaisviikkoa vietetään sosiaalisessa mediassa

Artists’ studio Kakaravaara 41 on Kaisu Heikkilän ja Hanna Holopaisen uusi työ- ja taidetila Oulun ydinkeskustassa. Avajaisten Tuliaiset – Souvenirs näyttely esittelee Heikkilän ja Holopaisen aiemmin julkaisemattomat teoskokonaisuudet.

Teksti: Laura Juntunen
Kuva: Artists’ studio Kakaravaara 41

Koronaepidemia on siirtänyt Artists’ studio Kakaravaara 41:n avajaiset sosiaaliseen mediaan. Taidetilan avajaisia vietetään kuluvalla viikolla lauantaihin 2. toukokuuta saakka.

Kakaravaara 41 on kahden kuvataiteilijan Kaisu Heikkilän ja Hanna Holopaisen uusi työ- ja taidetila Oulun ydinkeskustassa. Ennen keskustaan muuttoa taiteilijat olivat työskennelleet Hiukkavaaran Kulttuurikasarmilla K2 Taiteilijatalossa vuodesta 2012 lähtien.
”Alueen sijainti suhteessa Oulun ydinkeskustaan on syrjäinen. Muuton myötä mahdollisuudet verkostoitua uudella tavalla ja ottaa tulevaisuudessa osaa keskustan alueen tapahtumiin laajenevat. Kehitämme työhuonetoimintaa myös yleisölle avoimempaan suuntaan”, Holopainen kertoo.

Uudet tilat ovat yhdistelmä työ- ja näyttelytilaa. Kunhan koronaepidemian aiheuttama poikkeustila aikanaan hellittää, taidetila tulee olemaan avoinna yleisölle yhtenä päivänä viikossa tai sopimuksen mukaan. Luvassa on myös erilaisia tapahtumia ja kursseja.
Holopainen toivoo, että työ- ja taidetilan sijainti lähellä Galleria MABD:n ja Neliö-Gallerian muodostamaa galleriakeskittymää mahdollistaa lisää näyttelytoimintaa ja esimerkiksi Galleriakävelyitä.

”Ideologisessa mielessä toimintamme tulee nostattamaan itsenäisesti toimivien vapaiden taiteilijoiden roolia suhteessa ydinkeskustan toimialasektoreihin”, hän toteaa.

Ensimmäinen, sosiaalisessa mediassa nähtävä näyttely Tuliaiset – Souvenirs esittelee Heikkilän ja Holopaisen aiemmin julkaisemattomat teoskokonaisuudet. Maalaukset ovat saaneet vaikutteita matkoilta, joita taiteilijat tekivät ennen koronaepidemiaa.

Kaisu Heikkilä vaikuttui helmikuussa 2020 tekemällään Las Palmasin matkalla katunäkymien väreistä sekä seinistä ja ovista huokuvasta historiasta. Elämykset palasivat mieleen, kun Heikkilä aloitti työt uudessa työtilassa maaliskuun alussa, epidemiaa rajoittavien toimien alkaessa. Syntyi maalaussarja, jonka aiheena ovat ovet. Ne symboloivat sekä taakse jättämistä että mahdollisuutta.

Hanna Holopainen puolestaan työskenteli Espanjassa ja Hollannissa syyskuussa 2019. Tuliaiset-näyttely esittelee otteita amsterdamilaisessa hotellihuoneessa valmistuneesta pienteossarjasta Amsterdam floral.

Holopainen kertoo, että pitkään suunniteltujen avajaisten ja muiden yleisötoimintojen siirtäminen harmittaa. Taiteilijat ovat kuitenkin kiinnostuneita sosiaalisen median tarjoamista mahdollisuuksista.

Avajaisviikolla on hyödynnetty Instagramia ja Facebookia. Taiteilijat julkaisevat joka päivä uuden minivideon, jotka on kuvannut ja editoinut Taija Jyrkäs. Lisäksi kaikki näyttelyn teokset julkaistaan kuvagalleriana 2. toukokuuta.

Vaikka koronaepidemian aiheuttama tilanne on vaikea, se on saanut Holopaisen pohtimaan uusia tapoja hyödyntää sosiaalista mediaa taiteen esittämisessä.
”Poikkeustila on myös rauhoittanut arkea siinä määrin, että on enemmän aikaa paneutua olennaiseen, eli taiteen tekemiseen”, hän kertoo.

Artists’ studio Kakaravaara 41:n avajaisia vietetään Instagramissa ja Facebookissa 25.4.–2.5.2020.

Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.
Laura Juntunen

Laura Juntunen

Laura on vapaa toimittaja ja kirjoittaja sekä kulttuurin suurkuluttaja.

Jaa somessa

Close Menu