10 kysymystä: Daniel Herrera C.

Intiön vesitornin tuntee koko Oulu, mutta kuka on mystinen torninvartija nimeltä Daniel Herrera C.?

Teksti Laura Tauriainen
Kuva Maiju Pohjanheimo

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Tuo on vaikea kysymys, koska ihmisessä on niin monta kulmaa. Ette ehkä välitä kuulla, kuka olen vaikkapa äidilleni.

Oulun kaupungille olen Intiön vesitornin omistaja, mutta minusta se on hassua, koska torni on minua vanhempi. Kutsun itseäni torninvartijaksi. Vesitorni on valtava, enkä luonnollisesti voi tehdä sillä, mitä haluan, koska minulla ei ole tarpeeksi rahaa, energiaa, voimaa tai eikä lupaakaan.

Yritän tehdä tornin kautta jotain hyvää. Haluan tehdä siitä mielenkiintoisen paikan oululaisille.”

2. Moni oululainen saattoi hätkähtää kuullessaan, että vesitornin osti nuori costaricalainen tietokoneinsinööri. Mikä sai sinut tekemään sen?

”Minulla ei ollut vaihtoehtoa! Se oli myynnissä. Minulla ei ollut epäilystäkään, ettenkö yrittäisi ostaa tornia. En koskaan uskonut, että saisin sen, koska se on niin uskomaton rakennus ja siinä on todella paljon potentiaalia. Olin varma, että suuret rakennusfirmat taistelisivat siitä, ja oma tarjoukseni olisi ihan vitsi. Mutta kukaan muu ei halunnut sitä.

Minulle oli selvää, miksi halusin tornin.

Saatat elää elämääsi miettien, mitä haluat opiskella, minne mennä töihin, kenen kanssa seurustella. Sitten yhtäkkiä tapahtuu jotain ja ajattelet, että tässä se nyt on. Tätä haluan tehdä elämälläni. Kaikille ei tapahdu sellaista, mutta jos tapahtuu, se on ihanaa, koska sitten elämä on selkeää. Ei tarvitse kysyä itseltään, teenkö oikein.”

3. Olet omistanut vesitornin jo reilun vuoden ajan. Mikä tilanne tornissa on tällä hetkellä?

”Olisin halunnut, että tornissa olisi valmiimpaa vuoden jälkeen, mutta tämä on hidas prosessi. En ole rakennusinsinööri enkä tiedä mitään torneista. Olen tämän vuoden aikana yrittänyt ymmärtää, mikä on mahdollista ja mikä on oikea polku kohti tavoitteitani.

Tämän hetken tilanne on se, että tiedän, mitä haluan tornille tehdä. Minulla on lopputuloksesta selkeä mielikuva. Minulla on myös kirkas ajatus siitä, minkä pitäisi olla rakentamisen ensimmäinen tavoite. Suunnitteluprosessi on vielä kesken arkkitehdin sekä LVI-, sähkö- ja rakenneinsinöörien kanssa. Tämä vaatii monen ihmisen työpanoksen. Vei jonkin aikaa löytää nämä ihmiset. Kaikki tiimini jäsenet uskovat projektiini eivätkä ole mukana rahan takia. Se on hyvin tärkeää. Keskustelen myös koko ajan Oulun kaupungin kanssa varmistaakseni, että se, mitä teemme, on ok.

Teen myös purkutöitä tornissa itsekseni. En pura mitään suurta, mutta tämäkin määrä vaatii paljon vaivaa. Purin yhden puisen rakenteen, jossa oli yli kaksi tonnia puuta ja 17 000 litraa kutterinpurua. Sitä piti hetki lapioida. Roikuin valjaissa köysistä moottorisaha kädessäni. Ei sellaista voi antaa kenellekään muulle tehtäväksi, joten tein sen itse.”

4. Intiön torni on melkein 90-vuotias. Pelottaako sinua koskaan kulkea siellä?

”Tällaisessa projektissa on monia erilaisia pelkoja, joita joutuu kohtaamaan. On pelko, johon liittyy moottorisaha ja valjaissa roikkuminen. On pelko siitä, että kukaan ei usko minuun, että en saa rahoitusta ja että tämä ei johda mihinkään. On pelko siitä, että sementti ei ole tarpeeksi hyvää ja koko homma sortuu huomenna.

Rakastan tornin ääniä, kun on myrsky. Olisi siistiä, jos torni olisi elävä ja sen sisällä olisi kummituksia.”

5. Mitä muuta Daniel Herrera C. on kuin Intiön vesitornin vartija?

”Ihmettelen sitä usein itsekin. Nykyään en puhu juuri muusta kuin tornista, koska se on ainoa asia, mitä teen tai ajattelen. Se on ärsyttävää.

Olen costaricalainen. En paras sellainen, koska en tanssi. Sitä ihmetellään kotimaassani. En ole suomalainen. En tule koskaan olemaan, koska en pidä salmiakista. En liitä itseäni mihinkään kansallisuuteen, vaan yritän nauttia molempien paikkojen parhaista puolista. En siis kuulu vahvasti oikein mihinkään ryhmään. Teen vain omaa juttuani.

Olen ammatiltani insinööri. Olen erikoistunut tietokonenäköön ja 3D-mallinnukseen ja sovellan osaamistani nyt itseajavien autojen ohjelmistosuunnittelussa.”

6. Työskentelit ennen tutkijana Oulun yliopistossa. Miten päädyit juuri sinne?

”Tiesin haluavani tehdä väitöskirjani tietokonenäöstä. Se on mahdollista monessa paikassa ympäri maailmaa. Tiesin, että haluan tehdä sen Euroopassa ja ajattelin, että jos pitää joka tapauksessa opetella uusi kieli ja kulttuuri, voisin valita paikan, josta saan hyvän tarinan. Joten halusin valita jonkun oudon paikan.

Suomi oli oudoin, jonka keksin. Helsinkiä en valinnut, koska se on liian kansainvälinen. Halusin kunnon suomalaiskaupungin. Oulu kuulosti sopivalta.”

7. Muutit Ouluun kuusi vuotta sitten. Miten costaricalainen sopii oululaisten joukkoon?

”Kunnon costaricalainen ei sopisi tänne kovin hyvin. Olen nähnyt sellaisia, ja heillä on täällä vaikeuksia. En itse koskaan kunnolla sopeutunut Costa Ricaan. Olin siellä liian hiljainen ja kylmä. En tanssinut. Toisaalta täällä olen hieman liian lämmin ja äänekäs. Mutta sopeudun tarpeeksi hyvin.”

8. Jos Intiön tornia ei lasketa, mistä paikkoista tykkäät Oulussa?

”Viime aikoina en ole oikein käynyt missään. Oulussa on mukavia paikkoja, mutten käy niissä usein, joten minulla ei ole mitään suosikkia. Kävin kerran Varjakan saarella, joka oli tosi mahtava. Pidän myös siitä, miten Oulu on suunniteltu.

Tuiran ranta on kiva paikka, sekä talvi- että kesäasussaan. Talvella käyn siellä avantouimassa. Se on aivan hullua! Avannossa käyminen on aina iso shokki. Kesällä tykkäsin käydä kelluvassa saunassa, joka on toiminut minulle suurena inspiraation lähteenä tornin kanssa.”

9. Mitä costaricalaista Oulu kaipaisi?

”Helppo vastaus olisi ’lämpöä’, mutta mitä se edes tarkoittaa? Tulipalojen sytyttämistäkö?
Juuri tuohon kysymykseen yritän vastata tällä tornilla. Olen sitä mieltä, että tarvitsemme lisää outoja paikkoja. Suomalainen muotoilu on mahtavaa, ja rakastan skandinaavista minimalismia ja laatikkomaisuutta. Se kuitenkin tuntuu usein kivalta, puhtaalta ja täydelliseltä mutta ei erityiseltä. Vain nätiltä.

Haluan lisää outoja paikkoja. Muutamia sellaisia on, mutta haluan lisää.”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”Tavallisuus on tylsää. Älä ole tavallinen.”

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu