10 kysymystä: Dimi Salo

Oululaista pölijyyttä itsestään löytävä laulaja-lauluntekijä Dimi Salo ryhtyi vahingossa absolutistiksi.

Teksti Laura Tauriainen
Kuva Mikko Törmänen

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Dimi Salo, laulaja-lauluntekijä, muusikko, laulunopettaja, klubijärjestäjä ja klubiemäntä. Olen myös studiomuusikko.”

2. Koetko olevasi palijasjalakanen, avojalakanen vai tullista tullu?

”Asun Oulussa ja olen oululainen, mutta olen tullista tullut.”

3. Emännöit musaklubeja. Mitä niissä tapahtuu?

”En vain emännöi, vaan myös järjestän niitä. Buukkaan vieraat ja sovin kaikki käytännön asiat. En siis mene valmiiseen pöytään, vaan hoidan kaiken taustalla tapahtuvan.

Musaklubeilla pyrin tuomaan esille tekijöitä, joista itse pidän ja joita arvostan. Haluan tuoda tekijöitä yhteen, jotta he tutustuisivat toisiinsa. He saavat enemmän näkyvyyttä ja verkostoituvat myös yleisön kanssa. Yleisölle haluan näyttää, mitä on lauluntekijän elämä.

Musaklubeilla ei siis vain musisoida, vaan annetaan esiintyjien puhuakin.
Haluan tehdä mahdollisimman monipuolisesti musiikkiin liittyvää työtä, koska omalla musiikilla elättää itsensä vain harva. Musaklubit ovat yksi tapa. Ei se tarkoita, että oma musiikki ei ole tarpeeksi hyvää. On vain realismia, että tekee muutakin.”

4. Olet laulanut Radiopuhelimien, Kauko Röyhkän ja Jukka Takalon kanssa. Miten olet päätynyt yhteistyöhön oululaislegendojen kanssa?

”En tiedä! Minua on aina pyydetty, en ole itseäni tyrkyttänyt. Minua on siis kuultu tai nähty jossakin tai joku on minua suositellut.

Olen erityisen iloinen, että Radiopuhelimet pyysivät minua. Aluksi lauloin taustoja heidän levylleen. Meillä klikkasi heti ja tuli mahtavia ideoita, joten he pyysivät minua mukaan keikoille.

On opettavaista mennä mukaan bändiin, kun ei ole kiinteä osa porukkaa. Et saa astua kenenkään varpaille, mutta oma paikka pitää lunastaa. Kyse on elävistä legendoista, joten faneja ei saa suututtaa. Jotkut ovat kuunnelleet bändiä 30 vuotta. Ei saa olla liian erikoinen, mutta pitää näyttää, että hei, täällä minä olen.”

5. Aiot julkaista omaa musiikkia loppuvuodesta. Mitä on luvassa?

”Se ei ole sinällään uutta, koska muutamaa biisiä on kuultu keikoilla jo vuodesta 2013 saakka. Nyt on vain aika päästää ne omista käsistä.

Biisit ovat äänitetty viime vuonna. ja elokuussa olemme miksanneet niitä Wolfbeat Studiosilla Pentti Amoren kanssa. Julkaisen ne itsenäisesti, niin kuin olen tehnyt kaikkien aiempien julkaisujenkin kanssa.

Biisit ilmestyvät yksi kerrallaan, lokakuussa, marraskuussa ja joulukuussa. Pyhäinpäivänä tulee kuolemaan liittyvä biisi, ja joulukuussa, suomalaisen musiikin päivänä, julkaistaan biisi, jossa on mukana Radiopuhelimien Jyrki Mäki.”

6. Mitkä ovat sykähdyttävimmät kokemuksesi keikoilta, joilla olet ollut itse yleisössä?

”Onpa kiva kysymys! Niitä on paljon. Yksi ikimuistoinen hetki oli kesällä 2011 Kreikassa, kun Bon Jovi esiintyi Ateenan Olympiastadionilla. Rakastan Bon Jovia, ei voi mitään! Kerran näin Bob Dylanin Thessalonikissa. Tajusin, että olin 50 metrin päässä hänestä. Se oli kova.

Yksi lemppareistani on kreikkalainen pop-iskelmälaulaja Antonis Remos, jonka keikan näin vuonna 2015 Sivirissä Kassandra-festareilla. Silloin tapahtui jotain maagista. En tiedä, johtuiko se ilmastosta vai siitä, että olin siellä sisarusteni kanssa. Siinä oli sellainen tunnelma, jota ei voi selittää.”

7. Oulusta on noussut pinnalle monia upeita nuoria naismuusikoita. Mistä teitä oikein sikiää?

”Uskon, että suurin syy siihen niin sanottuun sikiämiseen on se, että meidän sukupolvemme, 80-luvun lopulla ja 90-luvulla syntyneet, toimii eri tavalla kuin vanhempiemme. Meille eivät ensimmäisiä asioita elämässä ole välttämättä asuntolaina ja perhe. Itsensä toteuttaminen ja oman päämäärän löytäminen ovat tärkeämpiä. Meillä on tervettä itsekkyyttä.
Meidän sukupolvellemme itsensä toteuttaminen on mahdollista, koska vanhemmillamme on varallisuutta ja esimerkiksi Kelan tukien ansiosta voi elää tehden musiikkia, kuvataidetta tai sirkusta.”

8. Kuvailet itseäsi suomalais-kreikkalaiseksi. Mitä oululaista ja mitä kreikkalaista sinussa on?

”Puhun oululaisittain isoon ääneen ja leveästi. Olen suulas. Tykkään puhua syvällisiä niin paljon, että itseänikin ärsyttää. Sen täytyy olla kreikkalaista. Tietynlaista oululaista pölijyyttä minussa on. Menen pyörällä vaikka tietyön läpi, jos olen niin päättänyt.
Sekä kreikkalaista että suomalaista on tietynlainen melankoliahakuisuus ja siitä nauttiminen. Kreikkalaista on se, että innostun asioista isosti, liikaakin.”

9. Mitä Dimi Salo tekee Oulussa vapaa-ajallaan?

”Mikä vapaa-aika? Minusta tuntuu, että olen aina tietynlaisessa työmoodissa. Ei se ole pahakaan asia. Ajattelen paljon työtä.

Vapaa-ajalla liikun, tykkään käydä uimassa ja hölkkäämässä jossain Intiön ja Värtön suunnalla. Tykkään rentoutua katsellen jotakin todella turhaa ohjelmaa vaikkapa MTV:ltä ja arvostella sitä koko ajan ääneen.

Minusta on tullut vahingossa absolutisti. Olen ollut vuoden polttamatta tupakkaa ja ilman känniä. Eli en käy vapaa-ajalla baareissa, vain töissä.”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”Sen sijaan, että miettisit, milloin seuraava lomasi on, ehkä sinun pitäisi elää elämää, jota sinun ei tarvitse paeta.”

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu