Kansantanssija, tanssinopettaja ja koreografi Hanna Poikela vetää ylpeänä supikkaat jalkaan.
Teksti Laura Tauriainen
Kuva Mikko Törmänen
1. Kuka olet ja mitä teet?
”Minä olen Poikelan Hanna, ja ammattini, harrastukseni ja intohimoni on suomalainen kansantanssi. Teen töitä kansantanssin opettajana, tanssin itse muun muassa Tanssiteatteri Hämyn riveissä ja toimin koreografina. Sohin, innostan ja yhytän ihmisiä yhteen tekemään siistejä juttuja.”
2. Ohjaat Polokkarit-ryhmää, joka valittiin hiljattain vuoden 2016 kansantanssiyhtyeeksi. Mitä titteli käytännössä tarkoittaa?
”Vuoden kansantanssiyhtyeeksi valitaan porukka, joka edustaa suomalaista kansantanssikulttuuria esimerkillisellä tavalla. Vuosi 2016 on kansantanssin riemuvuosi, jona panostetaan erityisesti lajin esillä oloon. Polokkareille titteli tarkoittaa lisää näkyvyyttä ja esiintymismäärien kasvua. Olemme kansantanssifestivaali Pispalan Sottiisin kotimainen pääesiintyjä. Teemme töitä sen eteen, että mielikuvat kansantanssista saataisiin päivitettyä vuoteen 2016.”
3. Millainen on tyypillinen kansantanssin harrastaja?
”Ei sellaista ole! Kansantanssi on siitä ihana laji, että sen kirjoon mahtuu kaikenlaisia ikäryhmiä ja kaikkia sukupuolia. Meillä on niitä, jotka ovat vasta hurahtaneet lajiin, ja niitä, jotka ovat tanssineet koko elämänsä.”
4. Kaikkea pitää kokeilla, paitsi mummoaan ja kansantanssia. Sanonta paljastaa, miten lajiin suhtaudutaan Suomessa. Miten asenne saataisiin muuttumaan?
”Tuo sanonta tekee minut surulliseksi. Se kertoo suomalaisten ala-arvoisesta suhtautumisesta omaan kulttuuriperintöönsä. Jos ei tiedä, mitä kansantanssi on, kannattaisi tulla katsomaan tai kokeilemaan.
Haemme koko ajan keinoja tavoittaa uusia ihmisiä. Matalan kynnyksen toimintaa on Oulussakin runsaasti. Esimerkiksi Tubassa järjestetään iltoja, joissa on pelimanneja, tanssijoita, opetusta ja vapaata tanssia.
Oulussa ja muualla Suomessa harrastetaan myös FolkJamia, joka on ikään kuin suomalaisten vastine Zumban tyyppisille lattarijumppatunneille.”
5. Mikä vei sinut kansantanssin pariin?
”Vanhempani veivät minut kolmevuotiaana kansantanssiharjoituksiin, ja siitä se lähti. Koulutukseen ajauduin sopivien elämäntilanteiden myötä, ensin tanssijaksi Rovaniemellä ja sitten tanssinopettajaksi Oulussa. Parkkipaikalla sattumalta käydyn keskustelun myötä syntyi Tanssiteatteri Hämy.
Parhaat ideat tulevat sattumalta. Väkisin väännetyt jutut aiheuttavat vain surua ja ketutusta.”
6. Mitä haluat vielä tehdä urallasi?
”Mielenkiintoisia polkuja ja suuntia on monia. Uskon, että niistä on muotoutumassa jotakin sellaista, mitä en vielä näe. Haluaisin kurkotella kansantanssilla pitemmälle ja saada lajia suurempaan tietoisuuteen. Tätä ei tehdä yksin, vaan pitää löytää ne oikeat ihmiset.”
7. Oulua sanotaan tanssikaupungiksi. Mistä maine kumpuaa?
”Täällä on valtakunnallisesti merkittäviä toimijoita ja valtavasti tanssiharrastajia. Isoissa tv-tuotannoissa on nähty oululaisia tanssitaiteen julkkiksia. Kansantanssin osalta Oulu on noussut kartalle vasta viime vuosina.
Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus on ollut iso vaikuttaja. Se on Suomen mittakaavassa harvinaislaatuinen, koska siellä on neljä eri suuntautumisvaihtoehtoa.
Oppilaitoksesta valmistuu koko ajan todella ammattitaitoisia ihmisiä, jotka jäävät Oulun seudulle kehittämään skeneä eteenpäin.”
8. Millainen on sinun Oulusi?
”Kotoisa! Oulu on sopivan iso verrattuna kotikaupunkiini Rovaniemeen. Täällä on tilaa tehdä ja kokeilla uusia asioita. Kulutan tosi paljon aikaa tanssisaleissa, ja esimerkiksi Oulunsuun Pirtti on minulle kuin toinen olohuone. Jos johonkin pitäisi ulkopaikkakuntalainen viedä, veisin ensimmäiseksi katsomaan tanssia kulttuuritalo Valveelle.”
9. Mitä sellaista Rovaniemellä on, mitä Oulusta puuttuu?
”Siellä on sellainen pienen kaupungin kotikutoinen ilmapiiri. Aina tulee joku tuttu vastaan ja tuntee mummosi. Rovaniemellä on keskustassakin luonto lähempänä. Ulkoilumahdollisuudet ovat aivan eri luokkaa.”
10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.
”Elämä on lyhyt, yksin on ynseää. Jos meinaat tehdä jotakin, tee se tänään.”