10 kysymystä: Matti Tamonen

Matti Tamonen räppää arkisista asioista ja työstää tällä hetkellä useampaa julkaisua niin yksin kuin eri porukoissa. Kajaanista Ouluun muuttanut muusikko kertookin löytäneensä uudesta kotikaupungistaan ihmisiä, joiden kanssa on helppo tehdä musiikkia. Artistinimensä räppäri sai kuuluisan näyttelijän mukaan, mutta kenen?

Teksti ja kuva Sallamaari Paavola

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Matti Tamonen ja teen suomenkielistä hiphop-musiikkia.”

2. Kuinka löysit räpin, vai löysikö räppi sinut?

”Hatarin muistikuva rap-musiikista on, kun olin tosi pieni ja minun veljelläni oli Dog Eat Dog -bändin sinkku ja siinä oli No Fronts -biisi Jam Master Jayn remixinä.
Kaikki alkoi kunnolla 2000-luvun alkupuolella, kun löydettiin koripallovideoita missä oli räppiä taustalla. Me oltiin et hei, tää räppihän on siistiä! Siitä seurasi, että saatiin ala-asteikäisinä katsoa isompien poikien cd-levyjä, joihin oli poltettu kaikkia klassisia räppivideoita.

Kun oli kuunnellut räppiä muutaman vuoden, tuli sellainen olo, että haluaa kokeilla itsekin.

Oltiin varmaan 15-vuotiaita, kun tilattiin kaveriporukalla yhdessä mikseri ja mikki, eikä me tiedetty niistä yhtään mitään. Ne laitteet tuli mulle kotiin, koska kukaan muu ei halunnut niitä. Kaverit rustasivat räppejä ja kävivät muutaman kerran kokeilemassa, mutta lopulta kävi niin, että minä olin porukasta se joka jaksoi pisimpään tehdä. Ja innostuin täysin.”

3. Olet kotoisin Kajaanista, mutta ehtinyt asua Oulussa parisen vuotta. Mitä Kajaanissa on sellaista, mitä Oulussa ei ole?

”Vanhemmat. Ja tällä hetkellä meikän Volvo seisonnassa.”

4. Mikä on lempiasiasi Oulussa?

”Oulussa olen tykännyt siitä, että täällä on paljon ihmisiä keiden kanssa tehdä musiikkia, koska aiemmin olen vääntänyt musiikkia yksin. Täällä olen tehnyt enemmän porukassa.”

5. Matti Tamonen menisi ihan oikeastakin nimestä. Miten artistinimesi on syntynyt?

”Aloitin opiskelut aikoinaan Savonlinnassa ja siellä porukka sanoi, että näytän Matt Damonilta. Yksi opiskelijakaveri pyysi sitten meikän numeroa, eikä kehdannut enää kysyä nimeä, kun oltiin niin monesti jo esittäydytty. Se oli vääntänyt Matt Damonista suomenkielisen version, joka oli Matti Tamonen.”

6. Räppäät aika arkisista aiheista kuten Volovosta, naapurin Kekestä, kavereista ja univelasta. Mikä sinulle on tärkeintä omassa musiikissasi?

”Se on just sitä oman arjen reflektointia. Varsinkin Käsipäivää-levy kertoo aika läheltä omasta elämästä. Seuraava soolo eroaa siinä, että se on tarina, joka ei liity minuun. Aikaisemmin tykkäsin tehdä musiikkia siitä mitä näen, koen ja kuulen, mutta nyt olen huomannut, että on kiva kirjoittaa tarinoita. Toki niissäkin on jotain omasta elämästä, mutta haluan monipuolistaa itseäni kirjoittajana ja biisintekijänä.”

7. Viime vuosi oli musiikintäyteinen, sillä sinulta ilmestyi soololevy ja yhteislevy G-Miehen kanssa. Millainen on tilanne musiikin tekemisessä nyt?

”Aika hyvä. Kesän aikana olemme valmistelleet kolmea eri julkaisua. Meillä tulee G-Miehen kanssa EP Monsp Recordsin kautta, ja sen ensimmäinen sinkku Rakkauden kesä ilmestyi elokuun lopussa. Olemme tehneet myös Olli PA:n ja Jaska 13:n kanssa EP:n , joka tulee ulos Playground Musicin kautta. Vuoden ajan olen tehnyt myös omaa soolo-EP:tä, joka taas ilmestyy Roihis Musican kautta. Paljon on siis projekteja, ja tällä hetkellä tulee tehtyä niitä kaikkia päällekkäin.”

8. Olette keikkailleet ennenkin yhdessä G-Miehen kanssa, mutta nyt sulauduitte virallisesti GMMT:ksi. Kuinka olette G-Miehen kanssa löytäneet toisenne?

”Joo, ollaan vähän niin kuin ABBA. Löysin vuosia sitten Soundcloudin kautta G-Miehen siistin biitin ja kysyin, että tehdäänkö tähän biisi. Ne olivat jo Kepes Moden kanssa tekemässä biisiä, mutta pyysivät minua feattaamaan. Se oli vaivatonta, helppoa ja mukavaa. Tykkään tosi paljon G-Miehen biiteistä, ja näissä meidän projekteissa G-Mies onkin se, joka räppien tekemisen lisäksi tuottaa biisit.”

9. Olet kuulemma liittynyt kuoroon. Aiotko laajentaa räpistä laulamiseen?

”Jos opin laulamaan niin hyvin. On mulla joissain biiseissä jo vähän lauluntynkää, mutta en koe olevani laulaja, vielä. Kuoro on asia, joka itseä jännittää, mutta on kiva kokeilla jotain uutta.

Kuorossa kiinnostaa porukassa oleminen ja voisin kuvitella, että siellä on hyvä yhteismeininki. Ja varmasti tulee eteen sellaisiakin biisejä, joita ei olisi voinut ennen kuvitellakaan yrittää laulavansa.”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”Älä takerru liikaa menneeseen tai tulevaan, vaan koita elää tässä ja nyt.”

Sallamaari Paavola

Sallamaari Paavola

Sallamaari on Kaupunnin toimittaja, joka nauttii hyvistä tarinoista, kulttuuririennoista ja pohjoisen yöttömistä öistä.
Sallamaari Paavola

Sallamaari Paavola

Sallamaari on Kaupunnin toimittaja, joka nauttii hyvistä tarinoista, kulttuuririennoista ja pohjoisen yöttömistä öistä.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu