10 kysymystä: Sanna Rönnberg

Sanna ”Sana” Rönnberg haluaa tehdä poppiräpistä ison jutun ja todistaa, että Oulussa asuva artisti voi menestyä.

Teksti Laura Tauriainen
Kuva Mikko Törmänen

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen räppäri Sana. Olen myös karaoketäti, pullatäti, henkilökohtainen avustaja ja neljän viirusilmäisen karvalapsen yksinhuoltajaäiti.”

2. Naisräppäreitä on vielä verrattain vähän Suomessa – puhumattakaan Oulusta. Miten se vaikuttaa työskentelyysi?

”En laske musiikkiani puhtaasti räppiin. Sanoisin, että kyse on poppiräpistä, joka on aika uusi käsite Suomessa. Sen genren edustajana on ollut toistaiseksi yksinäistä, mutta on siistiä luoda uutta. Luulen, että mukaan on tulossa lisää artisteja. Usein on käynyt niin, että keikallemme tullaan odottaen räppiä, mutta yllätytään iloisesti, kun musiikki onkin vähän erilaista. Kyllähän monia räppäreitä voisi lokeroida poppiräppiin, mutta sitä ei haluta myöntää.

Oulusta käsin on vaikeaa lyödä läpi, kun minulla ei ole suhteita räppipiireissä. Niissä mennään reittä pitkin. Kun on naisräppäri ja tulee vielä Oulusta, ihmisillä on suuret ennakkoluulot. Pitää hirveästi todistella osaamistaan, kun haluaa tehdä itse. Toivottavasti tilanne helpottuu uuden biisimme myötä. Se on niin hyvä.”

3. Teet paljon keikkaa myös Oulun ulkopuolella. Millainen keikka on mielestäsi onnistunut?

”Parhaat keikat ovat sellaisia, joilla keksii jonkin tosi hyvän läpän, jota voi käyttää jatkossakin spiikeissä. Tietyt ihmiset ja tietty tilanne tekevät sen. Se on aina maagista.”

4. Mitkä asiat erottavat sinut muista räppiartisteista?

”Olen Suomen ainoa selväpäinen räppäri. Biisini eivät kerro ryyppäämisestä ja seksistä. Olen positiivinen ja energinen. Se on ehkä merkittävin ero muihin.”

5. Olet puhunut avoimesti hyvinvoinnista ja kehonkuvasta. Ajatteletko olevasi esikuva nuorille?

”Ainakin yritän olla. Mielestäni media näyttää tällä hetkellä nuorille vääränlaista naisihannetta ja elämäntyyliä. Haluan edustaa tervettä minäkuvaa ja olemusta, normaalia vartaloa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Itseään pitää kunnioittaa ja arvostaa sellaisena kuin on!”

6. Olet asunut Oulussa vajaat 10 vuotta. Mikä tässä kaupungissa on yllättänyt sinut?

”Monet sanat, joita oululaiset käyttävät. Esimerkiksi onnikka. Mietin todella kauan, mitä se tarkoittaa. Toinen on kompiainen. En ikinä totu noihin sanahirviöihin.”

7. Voiko Oulussa asuva artisti menestyä?

”Nimenomaan! Kaikki sanovat, että minun pitäisi muuttaa Etelä-Suomeen, mutta olen vastustanut sitä. En tiedä, onko se syy siihen, että minulla ei ole suhteita. Mutta en aio muuttaa täältä. Haluan todistaa, että Oulusta käsinkin voi menestyä.

Oulu on sopivan kokoinen, ja ihmiset ovat mukavampia kuin etelässä. Siellä kaikilla on kiire, ja missään et saa olla rauhassa. Oulussa ei ole ketään missään.”

8. Millä tavalla sinä kehittäisit oululaista musiikki- ja keikkaskeneä?

”Täällä on nuorille suppeat valikoimat. Nuorille pitäisi olla enemmän ilmaisia konsertteja, joissa on nimekkäitä artisteja eikä aina samoja nuorisobändejä. YleXPop on hyvä esimerkki.”

9. Mihin veisit Oulussa vierailevan ystäväsi?

”Kotiini Meri-Toppilaan! Siinä ehtii tapahtua jos jonkinmoista, kun seisoo parvekkeella vaikkapa puoli tuntia. Kerran todistimme pyörävarkautta, minkä jälkeen ohi käveli joukko roolipelaajia miekkoineen ja asuineen. Sitten joku kiipesi katolle keskellä yötä.”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”Elä kiireettömästi ja stressittömästi, älä murehdi turhia. Seuraa omaa intuitiotasi ja sydäntäsi.”

Katso Sanan Pessimistijolla-video YouTubessa.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu