10 kysymystä: Suvi Teräsniska

Suvi Teräsniska lähti Vain elämää -ohjelmaan tietämättä, ketkä hänen kanssaan istuisivat pitkän pöydän ympärillä.

Teksti Laura Tauriainen
Kuva Mikko Törmänen

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Suvi Teräsniska, laulaja ja perheenäiti Oulusta. Olen mukana Vain elämää -ohjelmassa ja autuaan hämmentynyt tästä huomiosta, jonka olen jo nyt saanut. Minua tunnistetaan ja pysäytetään kadulla ihan eri tavalla kuin ennen. Tulee sellainen olo, että nytkö minusta tuli julkkis!”

2. Sinut on valittu vuoden oululaiseksi vuonna 2009 ja edustit Oulua vuoden 2010 Kuorosodassa, jonka Oulun kuoro voitti. Millainen on suhteesi Ouluun?

”Tosi lämmin. Muutin keväällä 2009 Tampereelle, mutta palasin takaisin Ouluun seuraavan vuoden syksynä. Tampereelle lähdin isäni helmoista. Oli oikea ratkaisu, että menin kerralla kauemmas. Se oli parikymppiselle ihmiselle itsenäistymisen paikka.

Äkkiä kuitenkin huomasin, kuinka yksin olin. Sosiaaliset ympyrät puuttuivat. Ennen Tampereelle lähtöä oli sellainen olo, että Oulu on niin nähty. Poissa ollessa tajusin, mikä merkitys kotikaupungilla on. Oulussa asuu ystäviä ja oma äitini, ja isäni luo Kolariin on täältä lyhyempi matka.

Tuntui todella hyvältä muuttaa takaisin Ouluun. Sen jälkeen on tuntunut, etten halua täältä ikinä pois.”

3. Onko Oulussa keikkailu erilaista kuin muualla?

”Jännittää enemmän, koska yleisössä on luultavasti paljon tuttuja. Siellä voi olla kriittisiäkin ihmisiä, sellaisia, joilta voi rehellisesti kysyä, miten meni. Minun ja mieheni ystäväpiiriin kuuluu musiikkialan ihmisiä, ja osa heistä asuu Oulussa. Heillä on joko harrastuksen tai ammatin puolesta taito nähdä asiat eri näkökulmasta.

Oulussa meillä on ollut mukavasti suosiota ja tupa on yleensä täynnä. Aina sitä maalaa piruja seinille ja miettii, onkohan yleisössä tänään ketään. Kun saapuu Ouluun keikalle, tulee turvallinen olo.”

4. Synnyit ja menit naimisiin Kolarissa. Millä tavoin Kolari näkyy sinussa?

”Aina se kulkee sellaisena verenperintönä ja tiettynä sielunkotina. Isovanhempani asuvat Kolarissa edelleen, ja isänikin on asunut jo useamman vuoden, joten siellä tulee käytyä usein.

Kolari on ollut minulle aina rentoutumisen tyyssija. Minua ei edes mikään aurinkoloma saa irti älypuhelimesta ja sähköpostista. Kolarin perukoilla onnistun jättämään puhelimen laukun pohjalle. Keskityn ihmisiin ja olemiseen. Onneksi on sellainen kolkka maailmassa.”

5. Uusi levysi Sinä olet kaunis ilmestyy 30.9. Mikä uuden levyn kappaleista on oma suosikkisi?

”Etten ihan turhaan elänyt oli ensimmäinen biisi, joka levylleni tuli. Olin vuosi sitten keikalla Somero Soikoon -tapahtumassa, jonka yhteydessä järjestettiin kappalekilpailu. Yksi kisakappaleista kiinnitti huomioni. Laulussa sanottiin, että ”voit suunnitella etukäteen matkat useimmat, mut suunnittelematta kerran yksin nukahdat”. Sen rivin sanoma jäi pyörimään päähäni.

Otin yhteyttä kappaleen sanoittaja Sana Mustoseen ja pyysin saada demon kuunneltavaksi. En ymmärtänyt, miksi teksti puhutteli minua. Olen 27-vuotias ja nuoresta iästä huolimatta mietin näin vakavia aatoksia.

Kappaleen kertosäkeessä puhutaan hyvien muistojen jättämisestä omille lapsille. Suhteellisen tuoreena äitinä tämä asia oli mielessä. Kun voisi jättää lapsilleen avaran katseen maailmaan ja ennakkoluulottomuuden ihmisiä kohtaan. Tämä ajatus sai minut haluamaan kappaleen levylleni. Muistutuksena itselleni, etten ole ollut täällä turhaan.”

6. Olet sanonut, että tekstit ovat sinulle tärkeitä. Voiko laulun teksti olla liian henkilökohtainen?

”Sanoja vailla -niminen biisi ei ollut minulle henkilökohtainen, mutta liippasi läheltä hyvän ystäväni tarinaa. Laulu kertoo kohtukuolemasta. Olen itse raskaana, eikä noita asioita voi ikinä tietää etukäteen. Tuon biisin myötä kohtukuolema tuli mukaan myös omiin ajatuksiini.

Sanoin tuottaja Leri Leskiselle, että biisin on pakko olla viimeinen, jonka laulan levylle. Se vei minulta kaikki mehut, enkä pystynyt laulamaan mitään sen jälkeen. Piti laulaa vähän suorittamalla, oli pakko ulkoistaa itsensä siitä tilanteesta. Se on rankin studiokokemukseni tähän mennessä.”

7. Oliko helppo päätös lähteä mukaan Vain elämää -ohjelman vitoskaudelle?

”Oli! Kun minua kysyttiin, sanoin, että totta munassa olen mukana! Minulle oli ihan sama, keitä muita siellä on. Olin lukenut, että jotkut artistit ovat halunneet tietää, keitä on mukana, ennen kuin ovat tehneet lopullisen päätöksen.”

8. Millä mielin odotat Vain elämää -ohjelman jälkeistä aikaa?

”Olen seurannut joka kautta ja painanut mieleeni, ketkä ovat saaneet siitä uutta nostetta uralleen ja ketkä ovat ottaneet siitä tietoisesti hyödyn irti – ja ketkä ovat niitä, joilla se ei ole välttämättä vaikuttanut niin paljon. Olen alalla olevana ollut kiinnostunut siitä, kuka onnistuu ja miksi.

Minun instrumenttini on ääni. Ohjelmassa pääsin käyttämään sitä monipuolisesti. Omissa biiseissäni en välttämättä pääse revittelemään. Mieheni sanoo, että minulla on kuutosvaihde, joka tulee esiin vasta yleisön edessä. Toivoisin, että ohjelman myötä ihmiset näkisivät revittelevää puoltani enemmän.”

9. Saat kohta toisen lapsesi. Onko vanhemmuus muuttanut näkökulmaasi elämään?

”Äitiys on saanut minut rentoutumaan. Esikoisemme on helposti luettavissa, ja vaikka hän ei puhu, on helppo huomata, milloin häntä väsyttää ja milloin on nälkä. Meidän arkirutiinissamme ei ole tarkkoja kellonaikoja. Rutiinit luovat turvaa, mutta se ei ole kellonajasta riippuvaista. Olen yllättynyt siitä, että olen ollut näin stressitön, koska olen monissa asioissa tarkka, jopa nipottaja.”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”Ainoa työ, jonka voit aloittaa huipulta, on kuopan kaivuu.”

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu