10 kysymystä: Jussi Ulkuniemi

Jussi Ulkuniemen ensimmäinen työväline oli kännykkäkamera. Oulusta Lahteen kotiutunut valokuvaaja rakastaa Oulun kesää eikä halua tehdä liian isoja kompromisseja rahan takia.

Teksti Salla Laurila
Kuva Mikko Törmänen

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Jussi Ulkuniemi, valokuvaaja. Ja tanssija! Tanssi on vielä enemmänkin harrastus, mutta sellainen, joka tulee olemaan mukana ja ehkä jollain tavalla liittymään muuhun työhöni lähitulevaisuudessa. Valokuvausta olen tehnyt työkseni nyt kolme vuotta.”

2. Miten sinusta tuli valokuvaaja?

”Kaikki alkoi lukion valokuvauskurssista. Kiinnostuin siitä, mitä kaikkea kameralla voikaan tehdä. Miten todellisuudesta voi luoda epätodellista vain ottamalla kuvia ja tekemällä havaintoja. Oikeastaan ensimmäisestä iPhonestani tuli se kamera, jolla kuvasin ja jonka kautta tämä ammatti alkoi syntyä. Voisi sanoa, että olen ensimmäistä sukupolvea, joka on aloittanut uransa kännykkäkameralla.

Jossain vaiheessa oli pakko siirtyä kunnon kameraan ja opetella internetin avustuksella käyttämään sitä. Jotain kautta sitä päätyi sitten tekemään työkseen. Ensimmäinen palkallinen kuvauskeikkani taisi olla häissä. Sitä ennen olin kuvannut muutamia potretteja, mutta hääkeikasta tuli tunne, että tämä on minulle työ.”

3. Asut nykyisin Lahdessa. Miten Oulu ja Lahti eroavat toisistaan?

”Oulussa on paljon nostalgiaa, ja täällä tietää jo omat piirinsä, joten vertailu on vähän hankalaa. Kyllä ne ovat aika samantyyppisiä, kummatkin sellaisia pikkukaupunkeja. Olen tykännyt Oulun elämäntyylistä ja siitä, että olen saanut jatkaa Lahdessa samanlaista elämää.
Lahdesta pääsee tunnissa junalla Helsinkiin. Se ero Ouluun on minulle tärkein, koska suurin osa työasioistani tapahtuu Helsingissä.”

4. Olet saavuttanut paljon 23-vuotiaaksi. Mikä on auttanut sinut näin pitkälle urallasi?

”Se, että olen saanut hyvää palautetta ihmisiltä ja kokenut, että tekemästäni työstä tykätään. Instagramin kautta on muodostunut sosiaalisia piirejä ihmisistä, jotka tekevät myös taidetta. Inspiroivat ihmiset ympärillä ovat tärkeitä. Luovuus on minulle se kaikkein oleellisin asia elämässä.”

5. Mitä valokuvausreissua et koskaan unohda?

”Heti tulee mieleen kaksi. Ensimmäinen on Trans-Siperian-junamatka. Menimme kolmen muun valokuvaajan kanssa junalla Moskovasta Pekingiin. Pysähtelimme matkan varrella pienissä kaupungeissa Venäjällä. Mongoliassa kävimme pääkaupungissa ja maaseudulla, josta kuljimme läpi Kiinan vielä Vietnamiin asti. Siinä näki, miten maailma muuttuu hitaasti eurooppalaisesta aasialaiseen, niin ihmisten kasvonpiirteissä kuin maisemissakin, ja mitä kaikkea siinä välillä on. Se matka on jäänyt mieleen.

Toinen on kamerayrityksen sponsoroima matka Islantiin. Liikuimme noin kymmenen pohjoismaalaisen kuvaajan porukassa paikasta toiseen ympäri Islannin itärannikkoa. Vaihdoimme paikkaa nopealla sykkeellä ja näimme monta henkeäsalpaavaa kohdetta päivässä. Se oli lähes täydellinen vastakohta Trans-Siperian kokemukselle.”

6. Jos saisit lähteä valokuvaamaan mitä tahansa, mihin suuntaisit?

”Tällä hetkellä haluaisin lähteä liikkeelle Marokosta, kiertää ympäri Afrikkaa ja päätyä jotain kautta Aasiaan. Sellainen pitkä, vuoden mittainen yksinmatkustus reppureissaustyylillä kiinnostaisi eniten. Silloin voisin tarttua tarinoihin, joita tulee vastaan, ja mennä kenen tahansa ihmisen mukaan, jos siltä tuntuu. Saisin nähdä maailmaa ja inspiroitua paikoissa olemisesta ja tekemisestä. Haluaisin antaa matkan tuoda ne haasteet ja ihmiset eteen.”

7. Kaipaatko jotakin Oulusta?

”Pääsen Ouluun aina halutessani, joten en oikeastaan. Kesän viettäminen Oulussa on aivan huikeaa. Pidän varsinkin Tuiran uimarannan saunalautasta ja siitä, miten kesällä oululaiset ovat täynnä iloa. Täällä pohjoisessa kesän ja talven välillä on enemmän kontrastia.”

8. Olet matkustellut työssäsi paljon, ja sinulla on ollut monenlaisia yhteistyökuvioita, esimerkiksi Flow-festivaalin kanssa. Mihin tähtäät urallasi seuraavaksi?

”Minua ei sinänsä kiinnosta menestyminen millään tasolla. Haluan tehdä niitä asioita, joita rakastan. Haluan vähemmän ja vähemmän tehdä kompromisseja brändien tai isojen yritysten kanssa. Mieluummin fiilistelen elämää ja downshiftaan. Jos päädyn vaikka opiskelemaan tanssia Outokumpuun, haluan istuskella siellä metsän keskellä ja keskittyä siihen, mikä on elämässä tärkeää. Koen, että suurten asioiden havittelu on jotenkin itsekästä ja turhaa. Tahdon antaa asioiden edetä omalla painollaan ja katsoa, mitä tapahtuu. Ei ihminen tarvitse loputtomasti hyvää. Riittää, että sitä voi antaa myös muille.”

9. Jos sinun pitäisi vangita Oulu ja oululaisuus yhteen valokuvaan, millaisen kuvan ottaisit?

”Jos mennään fiilistelypohjalla, niin kuvassa olisi usvainen Nallikari auringonlaskulla. Nallikari on aika hyvä state of mind -paikka.”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”Tee sitä, mistä tykkäät, ja raha tulee perässä. Aina vaikeissa tilanteissa muistutan itseäni siitä.”

Jussi Ulkuniemi Instagramissa: @skwii

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu