10 kysymystä: Melisa Üneri

Melisa Üneri muutti isän huomasta Istanbulin vilinään.

Teksti Pekka Ohtokangas
Kuva Aleksi Tuomola

1. Kuka olet ja mitä teet?

”Olen Melisa Üneri, puoliksi turkkilainen ja kokonaan oululainen 30-vuotias elokuvantekijä. Ohjaan ja käsikirjoitan oikein mielelläni.”

2. Miten päädyit Istanbuliin?

”Istanbulissa asuminen on ollut mielessä lukioajoista asti. Todella harkittu veto siis. Muutin Istanbuliin samana päivänä, kun sain opinnot yliopistolla purkkiin. Olen asunut täällä nyt seitsemän vuotta.”

3. Esikoisohjauksesi Isän tyttö saapuu tv-ensi-iltaan Suomessa. Mistä dokumenttisi kertoo?”Isän tyttö on tragikoominen erotarina Oulussa asuvan turkkilaisisän ja hänen suomalais-turkkilaisen tyttärensä välillä. Joskus näissä tukahduttavissa perhesuhteissa, joissa on kuitenkin niin paljon rakkautta mukana, on pakko pitää vähän välimatkaa. Silloin ainoa tapa rakastaa on tehdä se etäältä.”

4. Miksi valitsit ilmaisumuodoksi dokumentin?”Halusin päästä tekemisen makuun. Dokumenttia tehdessä pääsee heti itse kuvaamaan, editoimaan ja tietenkin kuuntelemaan paikallisten värikkäitä tarinoita. Ajan kuluessa aihepiiri kapeni ja kapeni, kunnes ymmärsin, että ennen kuin yritän kertoa muiden tarinoita, voisin kohdata oman tarinani.”

5. Mitä aiot tehdä seuraavaksi elokuvakentällä?

”Dokumentin jälkeen kuvasin lyhytelokuvan, joka on tällä hetkellä jälkituotannossa. Kehitteillä on myös pitkä fiktioelokuva, jossa käsittelen muun muassa seksiin liittyviä kaksinaismoraaleja kevyellä otteella. Sekin tarina sijoittuu Istanbuliin ja on osaksi omaelämäkerrallinen. Olen myös joitakin kuukausia leikitellyt mielessäni uudella dokkarilla Suomen rasismista, mutta se on vielä aivan ideatasolla.”

6. Mihin veisit ensimmäistä kertaa Istanbulissa vierailevan oululaisen?

”Veisin vieraan Aasian puolelta Eurooppaan lautalla, jolla juotaisiin teetä pienistä lasikupeista ja heiteltäisiin simit-rinkelin palasia hyvin äänekkäille lokeille. Aika romanttista. Illalla mentäisiin raki-balık-sessioille: syömään mereneläviä kalaravintolaan, jossa tarjoillaan perinteistä rakia eli anisviinaa.”

7. Entä ensimmäistä kertaa Oulussa vierailevan istanbulilaisen?

”Raksilan uimahalliin!”

8. Mitä kaipaat Oulusta?

”Kaipaan Biskettiin menemistä 16-vuotiaana lukiokavereiden kanssa.”

9. Mitä turkkilaista ruokaa kaikkien pitäisi kokeilla?”Çiğ köftejä: salaatinlehteen käärittyjä raakoja lihapullia, jotka nautitaan jugurtin kera.”

10. Kerro paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille.

”Hankkikaa itsellenne kissa! Adoptoimme poikaystäväni Dorukin kanssa Mimmin eli Miffersonin tai Miffsin. Mimmi oli puoliksi kulkukissa. Päätimme pelastaa sen lumimyrskyn ja pakkasen kourista sisälle. Mimmi on jo aika vanha, joten se pääsi nyt eläkepäiville.”

Melisa Ünerin Isän tyttö -dokumentti esitetään TV1:ssä 1. helmikuuta klo 21.30. Se on katsottavissa myös Yle Areenassa.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu