Luulen, että en ole ainoa, joka on innostunut vaatekaapin kevätsiivouksesta nyt, kun aika kuluu lähinnä kotona. Vaatekaapin siivous on minulle vuodenajan muuttumiseen liittyvä traditio. Se on tottakai siivoamista, mutta sillä on myös suurempi merkitys. Se on myös unelmointia tulevasta; saapuvasta kesästä ja hetkistä, joissa tulen vaatteitani käyttämään.
Teksti ja kuvat: Päivi Mäkelä
Vuoden 2011 vaatekaapin kevätsiivous oli mieleenpainuva. Muistan tuolloin kyllästyneeni vaatekaappini sisältöön totaalisesti. Sain tarpeekseni vaatteista, joita olin hieman alle ja päälle kaksikymppisenä tykännyt ostaa. Ne olivat vaatteita, jotka näyttivät hyvältä kaupassa, mutta eivät sopineet osaksi muuta vaatekaappiani. En ollut ottanut huomioon hankinnoissani yhdisteltävyyttä, enkä sitä, että yleensä käyttöön pääsivät vain ne vaatteet, jotka olivat mukavia päällä.
Oli siis suuremman tyylipohdinnan paikka. Tuon kevään jälkeen uudistin vaatekaappini sisällön. Osa vaatteista säilyi, osa lähti kiertoon. Kiinnostuin minimalismista ja kapselivaatekaapista. Kokeilin, miltä tuntuu omistaa vain hyvin vähän vaatteita. Vuosien kuluessa huomasin kuitenkin, että olin ottanut toisten keksimät vaatefilosofiat hieman liian kirjaimellisesti. Yrityksen ja erehdyksen kautta opettelin tekemään fiksuja vaatehankintoja. Yritin etsiä reseptiä täydelliseen vaatekaappiin. Nyt vuosien jälkeen voin paljastaa: sitä ei ole.
Olen kuitenkin oppinut asian tai kaksi hyvästä vaatekaapin sisällöstä. Jos haluaa koota itselleen mahdollisimman toimivan garderoobin, oman tyylin tunteminen on tärkeää. Kun kuvaan ihmisten katutyylejä ja haastattelen heitä, ihmisten puheista nousee usein esiin, että he eivät ole miettineet tyyliään sen tarkemmin, vaikka pukeutuvatkin varsin tyylikkäästi. Uskon kuitenkin, että oman tyylin pohtiminen ja sanallistaminen auttavat vaatehankintoja tehtäessä ja kokonaisuutta miettiessä.
Vaatekaapin kevätsiivousta tehdessä voi miettiä samalla vaikkapa seuraavia seikkoja:
- Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä pukeutumisessa?
- Millainen elämäntilanteesi on? Mitä vaatteita ehdottomasti tarvitset?
- Millaisissa vaatteissa viihdyt? Millaisissa vaatteissa tunnet itsesi itsevarmaksi? Mitä vaatekappaleita käytät eniten?
- Oletko omaan tyyliisi tyytyväinen? Jos et, niin mihin suuntaan haluaisit sitä kehittää?
- Sitten lopuksi voit miettiä sitä Ouluuks-haastatteluissani kysytyintä kysymystä: miten kuvailisit omaa tyyliäsi?
Näihin kysymyksiin vastaamalla pääsee ainakin alkuun tyylipohdinnoissa. Loistavaksi avuksi tulee vaikka Pinterestiin tehty tyylikollaasi tai vanhaan tapaan kartongille lehtileikkeistä rakennettu oman tyylin aarrekartta.
Viime aikoina aikaa lähinnä kotona viettäessä, olen pukeutunut vain itseäni varten. Tämä aika on muistuttanut minua siitä, mikä elämässäni on tärkeää. Ehkä tämä heijastuu myös tyyliini. Tyylin kun on tarkoitus ilmentää juuri minua ja minulle tärkeitä asioita.