Taiteilija, runoilija ja kulttuurituottaja Susanne Kainto ideoi työkseen kulttuuritapahtumia ja mukavaa tekemistä Toppilan alueelle.
Teksti: Laura Juntunen
Kuvat: Susanne Kainto
1. Kuka olet ja mitä teet?
”Olen Susanne Kainto, 29-vuotias oululaistunut taiteilija, runoilija ja kulttuurituottaja. Päivätöikseni työskentelen kulttuurituottajana, mutta vapaa-aikakin menee puuhastellessa kulttuurin parissa. Sivussa teen muun muassa tilaustöitä ja lavarunokeikkoja.”
2. Työskentelet kulttuurituottajana Yhteisötila Alvarissa, jossa järjestetään myös Kaupunniklubi goes Toppila hoodz -tapahtuma perjantaina 10.6. Millainen paikka Alvari on ja mitä sinun työnkuvaasi siellä kuuluu?
”Alvari on vanha asukastupa, joka on hiljattain remontoitu ja uudelleenbrändätty viihtyisäksi yhteisötilaksi. Alvari on tavallaan jonkinlainen olohuone.
Työnkuvaani kuuluu järjestää Alvariin kaikennäköistä kivaa toimintaa ja tapahtumia, tuoden samalla mielekästä tekemistä Toppilaan.”
3. Yksi Alvarin toiminnan tavoitteista on näyttää oululaisille uusia puolia Toppilasta. Mikä sinun mielestäsi Toppilassa on parasta?
”Toppila on ehdottomasti mainettaan parempi paikka. Täällä on mielestäni hyvin potentiaalia kaikenlaisiin urbaaneihin kulttuurikokeiluihin. Yleisöäkin olisi paljon valmiina, mutta haasteena on tavoittaminen. Toppilassa on parasta monipuolisuus.”
4. Alvari on Kulttuurivoimala – Culture Power Station ry:n ylläpitämä palvelu. Kulttuurivoimalan nimi pomppaa esiin monissa eri yhteyksissä oululaisella kulttuurikentällä. Kertoisitko vähän, mikä se oikeastaan on?
”Kulttuurivoimala – Culture Power Station ry on vuonna 2000 perustettu yhteisöllisen taiteen ja kulttuurin keskus Oulussa.
Sen toiminnan keskiössä ovat yhteisötaide, kuvataide sekä erilaiset mediatuotannot, mutta käytännössä toiminta voi olla melkein mitä tahansa tekemistä kulttuurin kentällä. Toimintaa ohjaavia keskeisiä arvoja ovat muun muassa yhteisöllisyys, osallisuus ja yhdenvertaisuus. Toiminta on niin kansallista kuin kansainvälistäkin.
Kulttuurivoimala järjestää muun muassa työpajatoimintaa ja tapahtumia sekä monenlaista työllistämistoimintaa, joka edistää osallistujien elämänhallintaa ja hyvinvointia sekä työllistymistä taide- ja media-aloille.”
5. Olet tuottanut myös Pahan mielen runoiltoja. Mitä niille kuuluu, onko jatkoa luvassa?
”Niille kuuluu oikein hyvää! Edellisen Pahan mielen runoillan järjestimme Kaijontuvalle, ja meininki oli jälleen mahtava. Ehkä meistä tulee sellainen kiertävä seurue, joka kokeilee kaikkea hassua.
Alamme varmaan pian suunnittelemaan kolmatta runoiltaa. Meillä on todella paljon ideoita tulevaisuuden varalle, joten olkaa varuillanne!”
6. Miten olet ylipäätään päätynyt työskentelemään kulttuurin ja tapahtumatuotannon pariin?
”Vahingossa. Olen edennyt luonnollista ja itselleni sopivaa reittiä. Tuottamisesta innostuin kahden työkokeilujakson myötä.”
7. Millainen kulttuurikaupunki Oulu mielestäsi on?
”Oulun kulttuurimeiningit on ihanasti nupullaan. Vähän joka paikasta versoaa sitä sun tätä, koko ajan kehittyen ja kasvaen. Innolla odotan tulevaa!”
8. Entä mikä on suosikkipaikkasi tässä kaupungissa?
”Voi, niitä on niin monta! Koskela lähes kokonaisuudessaan, siellä olen asunut koko oululaisuuteni ajan. Keskustasta tykkään kyllä myös ja Hupisaarilla on kiva seikkailla!”
9. Millä mielin odotat perjantain Kaupunniklubia?
”Innolla odotan, että minkä verran saadaan kävijöitä. Tapahtumaan on tulossa myös aistihuone rauhoittumista varten, sen sisältöä odotan myös mielenkiinnolla.”
10. Mikä on paras elämänohjeesi Kaupunnin lukijoille?
”Never stop the madness!”