Paha mieli tursuilee runoillassa

Snooker Timessä järjestetään torstaina 25. marraskuuta runoilta, jossa kaikilla halukkailla on mahdollisuus ilmaista paha mielensä sanataiteen keinoin. Pahan mielen runoillassa juhlitaan Pahan mielen runoja -pienjulkaisua ja taidenäyttelyn avajaisia. Illan aikana kuullaan myös Loskazinen runoilijoita.

Teksti: Sallamaari Paavola
Kuvat: Sini Pirnes

Snooker Timessä järjestetään tulevana torstaina hieman erilainen runoilta. Tuolloin on mahdollisuus istahtaa Snookerin pyöreän pöydän ääreen kattovalaisimien himmeään katveeseen ja antautua pahan mielen runoille. Halukkailla on myös mahdollisuus puhkua ulos oma paha mielensä open mic -osuudessa. Tapahtumassa juhlitaan Anni Alperin taidenäyttelyn avajaisia sekä Susanne Kainnon Pahan mielen runoja -zinen julkistamista. Illassa vierailevat myös Loskazinen runoilijat Joonatan Rajala ja Katariina Sarja.

Alper ja Kainto saivat idean tapahtumalle tavattuaan Oulu Urban Culturen järjestämässä kulttuurituottajavalmennuksessa.

“Halusimme molemmat järjestää sanataidetapahtuman, joten aloimme suunnitella yhteistä projektia ja huomasimme, että ajatuksemme kävivät muutenkin yksiin. Halusimme tuoda vaihtoehdon good vibes only -tyyppiselle meiningille ja antaa tilaa kaikenlaisille tunteille taiteessa”, Alper kertoo.

”Juurikin näin! Bad vibes only on tavallaan muotoutunut meidän iskulauseeksi. Minulla on ollut jo jonkin aikaa ajatus zinen tekemisestä ja sitten syntyi idea järjestää open mic julkkareiden yhteyteen”, Kainto lisää.

Tiedostamatonta tarinaa

Alper ja Kainto harrastavat molemmat runoutta. Kirjoittaminen on kulkenut Alperin mukana nuoruudesta saakka lyhytproosan ja runouden muodossa. Runoudesta kehittyi hiljalleen hänelle omin tekstilaji, kun hän huomasi pystyvänsä ilmaisemaan itseään luontevimmin sen keinoin.

“Runoudessa kiehtoo vertauskuvallisuus ja sellainen kauneus, jota ei mielestäni proosan keinoin pysty tavoittamaan”, Alper muotoilee.

Kainto puolestaan innostui kirjoittamaan runoja taideryhmässä. Häntä viehättävät runoissa erilaiset äänet, tarinat sekä tulkintatavat. Zineen kootut Pahan mielen runot ovat syntyneet vuosien aikana erinäisiin muistivihkoihin. Myöhemmin niitä selattuaan Kainto huomasi, että ne kertoivatkin yhtenäistä tarinaa.

”Olin käsitellyt vaikeita asioita ja kirjoittanut ne abstraktimpaan runomuotoon, mutten ollut välttämättä huomannut sitä kirjoitushetkellä. Perspektiivi auttoi näkemään toipumistarinan.”

Alperin taideteokset ovat nähtävillä Snookerin alakerrassa kahden viikon ajan. Teokset ovat syntyneet monenlaisista lähtökohdista, mutta viime aikoina hänkin on tiedostamattaan käsitellyt taiteessaan tiettyjä asioita: yhteiskunnan kärsimystä ja oman elämän vaikeita kokemuksia.

“Teoksissani on läsnä usein myös jokin selittämätön puoli, jonka alkulähteenä on luultavasti oman mielikuvitukseni häiriintyneet tuotokset”, Alper kertoo.

”Halusimme tuoda vaihtoehdon good vibes only -tyyppiselle meiningille ja antaa tilaa kaikenlaisille tunteille taiteessa”, Alper kertoo.

Raakaa, rumaa ja aitoa

Järjestäjäkaksikko toivoo tapahtuman kutsuvan paikalle pöytälaatikkorunoilijoita tai muuten runoudesta tai sanataiteesta kiinnostuneita. He haluavat antaa uusille äänille tilaa matalalla kynnyksellä ja vapaalla tyylillä. Toiveena on järjestää vastaavan kaltaisia tapahtumia myös tulevaisuudessa.

“Oulussa on muutamia aktiivisia toimijoita, esimerkiksi Huutomerkki ry, joka järjestää sanataidetapahtumia. Tuntuu, että aika monet tekijät ja esiintyjät ovat kuitenkin ammattilaisia tai jo enemmän sanataiteen kentällä mainetta niittäneitä. Halusimme lähteä tuomaan amatööreinä omannäköistämme lisää tälle kentälle”, Alper sanoo.

Jos mielii osallistumaan Pahan mielen runoillan open miciin, paikan päällä on karaoketyyppinen lista, johon voi laittaa nimensä. Alper ja Kainto korostavat, että ei kuitenkaan ole vaarallista, vaikka ei lopulta uskaltaisikaan esittää runojaan.

“Tapahtumassa on myös mahdollisuus antaa omia runojaan tulkittavaksi minulle tai Annille, jos itse ei koe oloaan mukavimmaksi lavalla. Autamme mielellämme tällaisetkin äänet kuuluviin”, Kainto kannustaa.

Kainto pohtii runoillan kaltaisen tapahtuman tuovan jopa helpotusta pahaan mieleen. Hänelle itselleen pahan mielen runot antavat mahdollisuuden ilmaista itseään raa’asti, rumasti ja aidosti.

”Ei tarvitse silotella tai kaunistella. Paha mieli saa nyt tursuta ulos”, Kainto kannustaa.

Pahan mielen runoilta Snooker Timessä torstaina 25.11. klo 19.

Pahan mielen runoja -tiimin löytää Instagramista nimellä @pahanmielenrunoja.

Runoilta toteutetaan osana Oulu Urban Culture ry:n Urban Boost (ESR) -hanketta.

Sallamaari Paavola

Sallamaari Paavola

Sallamaari on Kaupunnin toimittaja, joka nauttii hyvistä tarinoista, kulttuuririennoista ja pohjoisen yöttömistä öistä.
Sallamaari Paavola

Sallamaari Paavola

Sallamaari on Kaupunnin toimittaja, joka nauttii hyvistä tarinoista, kulttuuririennoista ja pohjoisen yöttömistä öistä.

Jaa somessa

Saatat pitää myös

Close Menu