Miesten vaatteiden Ullakko

Miesten vaatteiden second hand -liike Ullakko avattiin Ouluun maaliskuun lopussa. Miltä liike näyttää, ja millainen on ollut uusien yrittäjien polku matkalla ideasta toteutukseen?

Teksti ja kuvat: Päivi Mäkelä

Jenna Moilainen, 26, ja Iiris Salminen, 23, ottivat tammikuussa yhteyttä ja ehdottivat yhteistyötä. Heillä oli idea: perustaa Ouluun miesten vaatteiden second hand -liike, johon asiakkaat voisivat helposti tuoda vaatteitaan myyntiin. Innostuin heidän ideastaan heti.

Tapasimme Robert’s Coffeessa eräänä tammikuun pimeänä iltana. Haimme tiskiltä kuumat juomat ja istuimme nurkkapöytään. Jenna ja Iiris esittelivät ideaansa tarkemmin. Heistä huokui innostus, joka oli tarttuvaa. Ullakon ja Ouluuksin yhteistyö alkoi siltä istumalta.

Jennaa ja Iiristä kuplivampia ja nauravaisempia ihmisiä ei tule vastaan joka päivä. Samalla heistä näkee, että he tietävät, mitä tekevät. Heillä on vahva osaaminen ja suuri into liiketoimintansa taustalla.

Yhteistyö on helppoa, kun toisen kanssa viihtyy

Pyydän naisia kuvailemaan toisiaan. Joskus se käy nimittäin helpommin, kuin itsensä kuvailu.

Jenna: Iiris on positiivinen, optimistinen ja huumorintajuinen ihminen. Iiriksessä on myös vakavasti otettava puoli, joka ottaa asiat ja tilanteet haltuun. Meillä molemmilla on selkeät omat osaamisalueet. Me täydennetään hyvin toisiamme. Iiris on läsnä tässä hetkessä ja se auttaa minuakin keskittymään siihen.

Iiris: Jenna on meistä se luovempi tyyppi. Esimerkiksi meidän some ja logo on hänen käsialaa. Jennan luovuus raksuttaa koko ajan. Se on ihan mieletöntä! Itsekin olen vähitellen Jennan avulla alkanut löytää omaa luovaa puolta jostain syvältä sisimmästä. Meillä ei ole ikinä tylsää töissä. Meidän huumorintaju ja elämänarvot kohtaa. Siksi meidän yhteistyö on niin helppoa.

Nelisen kuukautta kahvilatapaamisemme jälkeen Ullakko-niminen second hand -liike on jo avattu Oulun Hallituskadulle. Asiat ovat edenneet vauhdilla. Kevät ei ole ollut helpoin yrittäjille, eikä varsinkaan sellaisille, jotka vasta aloittelevat yritystoimintaansa. Positiiviselle asenteelle on ollut kevään aikana käyttöä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että vaikea kevät ei ole saanut naisten intoa laantumaan.

I: Yrittäjyys on ongelmanratkaisua ja saatiin heti alkuun kunnon koettelu. Meillä on kaikesta huolimatta optimistinen olo. Kyllä tästä selvitään.

Ullakko1500-08
Ullakko1500-04
Ullakko1500-03
previous arrow
next arrow

”Nähdään ASAP.”

Jenna ja Iiris kertovat saaneensa idean second hand -liikkeeseen yhteisesssä illanvietossa, jossa oli mukana Iiriksen ja Jennan lisäksi heidän yhteinen ystävänsä Heli.

J: Meillä kaikilla oli silloin sellainen tilanne, että mietittiin, mihin suuntaan halutaan elämässä lähteä. Illanistujaisissa sitten heiteltiin vähän vitsillä, että pitäisikö perustaa yritys. Siitä lähdettiin pohtimaan, että miehille ei oikein ole kirpputoreilla vaatteita. Siitä taas tuli sellanen idea, että pitäisikö perustaa miesten vaatteiden second hand -liike.

J: Pyöriteltiin ajatusta mielessämme puoli vuotta. Viime syksynä minulle tuli töissä sellainen tilanne, että tajusin tarvitsevani uuden suunnan. Laitoin Iirikselle viestin, että voitaisiinko nyt vain perustaa se yritys. En ollut yhtään varma, että haluaako Iiris lähteä kokeilemaan, koska hänellä oli vakituinen työpaikka. Iiris vastasi vain, että ”Nähdään ASAP.”.

I: Meitä oli illanistujaisissa kolme, kun tämä idea saatiin. Kysyttiin Heliä tähän myös mukaan, mutta hän oli saanut juuri uuden työn ja tykkäsi siitä kovasti, joten hän jäi taka-alalle. Hän on meidän hallituksessa varajäsenenä.

Asiat etenivät pitkiksi venyneiden ideointi-iltojen kautta valmiiseen liiketoimintasuunnitelmaan ja rahoituslaskelmiin. Molemmat naiset kävivät idean työstämisen rinnalla töissä. Apua he saivat Uusyrityskeskukselta, josta he saivat kertomansa mukaan kullanarvoisia vinkkejä.

Inspiraatiota Ullakon liikkeeseen he lähtivät etsimään Lontoosta.

J: En ollut koskaan käynyt sellaisessa liikkeessä, kuin mikä meidän oli tarkoituksena perustaa. Sattumoisin olin varannut Airbnb-asunnon Lontoosta sellaiselta alueelta, jossa oli vieri vieressä second hand ja vintage -liikkeitä. Siellä idea konkretisoitui.

Heti Lontoon reissun jälkeisenä aamuna Iiris ja Jenna saivat puhelin pankista. Heille myönnettiin pankkilaina. Liikkeen perustaminen oli vihdoin totta.

Kuuntele, miten Ullakko sai nimensä:

Asiakkaille helppo konsepti

Ullakko on osto- ja myyntiliike. Iiris ja Jenna ostavat asiakkailta vaatteet, jonka jälkeen he huoltavat, hinnoittelevat ja laittavat vaatteet esille. Niin asiakkaille riittää valikoimaa rekeillä. Valikoima liikkeessä on laaja. Pääosa vaatteista löytyy yläkerrasta.

J: Me kehitettiin niin helppo konsepti, että nyt jos koskaan on mahdollisuus alkaa kierrättämään vaatteita ja ostamaan kierrätettyä.

Puhumme hetken arvoista. Iiris ja Jenna ovat niistä hyvin samoilla linjoilla. Ekologisuus, eettisyys ja asiakaslähtöisyys nousevat tärkeimmiksi.

J: Me haluamme, että asiakkailla on aina tervetullut olo. Haluamme luoda tänne liikkeeseen sellaisen tunnelman, että täällä on kiva hengailla. Minusta on ihana jutella ihmisten kanssa ja nähdä, että ihmiset viihtyy.

Tulevaisuudessa Ullakon seinille on suunnitteilla ripustaa paikallisten taiteilijoiden töitä.

I: Lähdetään vähitelleen kokeilemaan uutta konseptia. Tarkoituksena olisi, että tulevaisuudessa meidän seinillä olisi esillä taiteilijoiden töitä, jotka tarvitsevat omille töilleen näkyvyyttä.

Haastattelun jälkeen nappaan kuvia liikkeestä ja sen perustajista. Lähden paikalta 45 minuuttia myöhemmin, kuin oli alunperin tarkoitus. ”Meidän kanssa saa aina varata 45 minuuttia naurulisää!”, Iiris toteaa. Hän on oikeassa. Ullakolla viihtyy!

Miesten vaatteiden second hand -liike Ullakko on avattu Oulussa osoitteessa Hallituskatu 30 M 4. Ullakkoa voit seurata Instagramissa ja Facebookissa.

Ps. Huomasithan, että Ouluuksin Instagramissa on arvonta, jossa voit voittaa lahjakortin Ullakolle? Osallistumisaikaa on 28.5.-4.6.2020.

Kaupallisessa yhteistyössä Ullakko

Päivi Mäkelä

Päivi Mäkelä

Päivi on valokuvauksen, sosiaalisen median ja yrittäjyyden parissa työskentelevä kasvatustieteilijä. Päivi liikkuu kameransa kanssa Oulun kaduilla, kahviloissa ja kulttuuririennoissa, joissa voi bongata upeita katutyylejä.
Päivi Mäkelä

Päivi Mäkelä

Päivi on valokuvauksen, sosiaalisen median ja yrittäjyyden parissa työskentelevä kasvatustieteilijä. Päivi liikkuu kameransa kanssa Oulun kaduilla, kahviloissa ja kulttuuririennoissa, joissa voi bongata upeita katutyylejä.

Jaa somessa

Close Menu